Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Tipy, jak vést pohovory (nejen na IT pozice)

Možná před sebou máte úplně první pohovor na straně pohovorujícího a možná už jste matador a do svého týmu jste během své profesní kariéry nabrali desítky lidí. Ať jste na jakékoliv straně houpačky, pokud chcete vaše pohovory trochu posunout, vylepšit nebo se i sami cítit jistější v kramflecích, máme pro vás připravené tipy, díky kterým pro vás bude pohovor přirozenější a možná i úspěšnější.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Vyhněte se klišé otázkám

Proč? Protože ty nejčastější otázky, které všichni z pohovorů známe, nemají žádnou přidanou hodnotu. Když se nad nimi zamyslíme, neříkají nám nic o reálných znalostech kandidáta ani o jeho osobnosti či soft skills. 

Škrtněte si ze seznamu:

Kde se vidíte za XY let? 

Nejenže se doba neuvěřitelně zrychluje a málokdo ví, co bude dělat za pár let, ale také ani kandidát nemusí mít jistotu, že za těch X let bude firma stále fungovat.

Proč bychom měli přijmout na tuto pozici zrovna vás? 

Pokud jste si kandidáta již pozvali na pohovor, pravděpodobně vás zaujaly jeho znalosti či zkušenosti. Touto otázkou byste pouze navodili atmosféru, že tam kandidát nemá co dělat nebo že nemá potřebné znalosti pro pozici.

Jaké jsou vaše silné/ slabé stránky? 

Každý má slabé a silné stránky, pokud si některé konkrétní chcete ověřit, je lepší zvolit jiné metody než se přímo takto zeptat.

Jaký je váš dream job? 

Opravdu by dream job, který ani nemusí souviset s realitou, měl ovlivňovat pozici, o kterou se kandidát uchází v čase „teď” s aktuálními zkušenostmi?

Pokud vás zajímá, kam kandidát směřuje a co ho láká do budoucna, zkuste to zjistit pomocí jiných otázek. Zkusit můžete například:

  • S jakými technologiemi chcete do budoucna pracovat?
  • Jak by měl vypadat tým, ve kterém se budete cítit dobře?
  • Jakou pracovní dobu preferujete?

Čemu se při vedení pohovoru raději vyhněte

Nedochvilnost

K tomu asi není víc potřeba dodávat, dodržte čas pohovoru, který jste kandidátovi slíbili.

Nepřipravenost

Prostudujte si profil kandidáta, kde aktuálně pracuje nebo pracoval, jaké má zkušenosti, ať se na ně můžete doptat. Připravte si otázky, kterými zjistíte, co potřebujete i případné úkoly, které budete kandidátům dávat.

Tip, jak se doptat na zkušenosti: Aby to nevypadalo jako výslech, nepokládejte jednu otázku za druhou, ale na odpovědi kandidátů reagujte, až pak položte otázku další.

Rovnou na věc

I když máte rádi časovou efektivitu a chcete přejít rovnou k technickým znalostem kandidáta, nechte ho na začátku trochu nabrat dech a uvolnit se. Neformální small talk je skvělý start.

Nemluvte rovnou sami o sobě

Nechte kandidátovi prostor, aby ukázal, co si o vaší firmě sám dopředu nastudoval. Zjistíte, jak je připravený a motivovaný.

Kandidát nemá prostor na otázky

Vždy je dobré mít na paměti, že si nevybíráte jen vy kandidáty, ale že i kandidáti si vybírají vás. Zvlášť v IT, kdy chodí specialistům několik nabídek denně. Dejte tedy na pohovoru i dostatečný prostor jejich otázkám, ať už je zajímají technické věci ohledně projektu, složení týmu nebo kam se v okolí chodí na oběd. 

Zdlouhavý rozhodovací proces během výběrového řízení

Problém, který je markantní právě u IT specialistů. Když se IT specialista rozhodně měnit projekt či místo, s velkou pravděpodobností má 5 až 10 firem, mezi kterými se rozhoduje. Často se setkáváme s tím, že firma není schopná zkrátit svůj výběrový proces a kvůli tomu jí uniknou skvělí kandidáti.

Extra tip: Ujistěte se, že kandidát na konci pohovoru přesně ví, jaké další kroky ho čekají, kdy se mu kdo ozve atd…

Příliš neformální/domácí oblečení

Již standardem dnešní doby jsou online pohovory, na které se často připojujeme z home officu. Pohovor by měl ale stále zůstat trochu nevšední událostí, proto je vhodné se přiměřeně tomu obléci.

Tipy, díky kterým se budete na pohovoru cítit dobře vy i kandidáti

  • Vytiskněte si nebo si připravte do PC/tabletu kandidátovo CV a dělejte si poznámky, ulevíte tak své paměti a nic důležitého vám neuteče.
  • Věnujte chvilku již zmiňovanému small talku, který poslouží jako ice-breaker.

Témata, která můžete zkusit:

 - jaká byla cesta na pohovor

 - jak se kandidátovi aktuálně daří (jaký měl víkend)

 - pokud si dá kávu/čaj, jaké druhy má rád/a, možná se vyzná…

 - a vždy je tady taky počasí :)

  • Připravte si dopředu nejen otázky, ale mějte naplánovanou i celou strukturu pohovoru. Nebudete tak skákat z jednoho na druhé a zvládnete projít vše, co potřebujete.
  • Rozmyslete si, zda chcete dát kandidátovi zpětnou vazbu hned nebo ne. Pokud se ozvete až po pohovoru, je potřeba vhodně a jasné komunikovat kroky, které budou po pohovoru následovat, aby kandidát věděl, s čím může počítat.
  • Pokud kandidát odpovídá na vaše otázky špatně, v něčem s ním nesouhlasíte, nebo jednoduše cítíte, že to není ono, zachovejte profesionalitu a nepřenášejte na něj své negativní emoce. Zdržte se také toho, že budete poukazovat na jeho technickou nebo jinou nevědomost.

Extra tipy pro vedení pohovoru s IT specialisty

Každý jsme jiný a každá pozice taky něco jiného vyžaduje. Co bychom ale doporučili, pokud se chystáte na pohovory s IT specialisty?

  1. rozhodně to neplatí vždy, ale buďte připravení na introvertnější povahy
  2. nastavte si proces výběrového řízení tak, abyste mohli dát zpětnou vazbu kandidátovi co nejdříve. Jak jsme již psali,  IT specialisté jsou žádaní a děje se i to, že si „plácnou” přímo na pohovoru, tak abyste zbytečně dlouhým vyčkáváním nepřišli o dobré parťáky…
  3. projít jen CV je někdy málo, vaše základní příprava tak může být často obsáhlejší - projít si github, podívat se na kódy, které přiloží jako referenci…

Držíme palce na další pohovory a přejeme, ať jsou úspěšné a probíhají hladce!

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Máte životopis? A můžeme ho vidět?

čtení na 5 minut 16.6.2022

Jak na dobrý životopis v IT oborech

čtení na 2 minuty 29.5.2020

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Když prezentuje introvert

čtení na 2 minuty 7.10.2020

Kariéra Key Account Managera: Jak j...

čtení na 2 min. 10.4.2024

Full Remote, zn.: kancelář zbytečná

čtení na 5 minut 17.5.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster