Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

9 tipů pro dobrý první dojem na pohovoru

Každý z nás tíhne k tomu si udělat o druhých, někdy až příliš rychlý obrázek, zvlášť pokud se setkáváme poprvé. 

Proč se vlastně takto chováme a v prvních vteřinách si děláme úsudek a vyhodnocujeme? Pramení to z naší hluboké historie. Když naši předci potkali někoho neznámého, měli pár vteřin na vyhodnocení toho, jestli je to přítel nebo někdo, před kým je třeba utéct, začít s ním bojovat atd.

Jak se i na tyto naše „rychlo-hodnocení” připravit a otevřít si tak dveře k tomu, aby nás druhá strana chtěla poznat více? Pojďme zapracovat na tom, jaký děláme první dojem, nakonec to můžeme využít nejen na pracovním pohovoru.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

3 maličkosti, díky kterým budete působit otevřeněji a přátelštěji

  1. usmějte se
  2. vytvořte oční kontakt: Jak dlouhý pohled je na pohovoru akorát? Říká se, že by měl být jen tak dlouhý, abyste si stihli všimnout barvy očí.
  3. seďte bez zkřížených nohou i rukou

Co z vás na okolí vyzařuje?

Sami už jste asi zaznamenali, že když máte dobrý den, prostě z vás něco pozitivního, energického vyzařuje…a okolí si toho všímá. Naopak, pokud se vám zrovna nedaří, vzbuzujete nepřístupný dojem, jste uzavření. 

Co ale dělat, když vás zrovna v tom dni, kdy se vám podařilo vykročit levou nohou, něco vás rozhodilo a nejste ve své kůži, čeká pohovor? Zkuste se alespoň v myšlenkách přenést do situace, kdy vám bylo hezky. Vybavte si nějaký zážitek, místo, které máte rádi, seriál, který si večer za odměnu pustíte…:)

Extra tip: A pokud jste před pohovorem hodně nervózní, zkuste si nahlas říct jakoukoliv „blbost”, která vás napadne, pak až vkročte do místnosti, připojte se na online meeting. Uvidíte, jaký pozitivní dopad na sobě v tu ránu ucítíte.

Přirozenost nade vše

Nejdůležitější je ale to, abyste byli sami sebou. Dobrý první dojem vždy uděláte nejlepší, pokud z vás bude cítit, že prezentujete své já. Nemyslete stále na to, jestli jste dobře podali ruku, jestli jste se nedívali do očí příiš dlouho. I kdybyste měli zapomenout všechny tipy, které jsme uvedli, vlastně to nebude vadit, pokud z vás bude vyzařovat zdravá sebedůvěra a necháte protější stranu nahlédnout na vaši osobnost. A pokud jste opravdu nervózní? V klidu to přiznejte.

Zaměřte pozornost na okolí

V nových situacích se často zaměřujeme na to, jak (nekomfortně) se cítíme my sami. Zkuste místo toho obrátit pozornost na lidi okolo vás. První dojem zanechá nejen vaše chování, vaše vystupování, ale i to, jak se ve vaší přítomnosti, při rozhovoru s vámi, někdo cítil. Jak v danou chvíli pomůžete tomu, aby se všichni na pohovorující straně cítili dobře?

  • aktivně naslouchejte a reagujte na to, co druhá strana říká
  • úsměv boří všechny ledy
  • dejte najevo respekt, k pohovoru i k jejich pozici
  • zkuste najít něco společného

 Už jen to, že přestanete příliš zkoumat sami sebe, vám pomůže se uvolnit a trochu zrelaxovat. Díky tomu budete působit i na pohovorující mnohem přátelštěji.

Klíčem je příprava

Udělejte si před pohovorem svůj domácí úkol, připravte se. Nejen na pohovor samotný, ale už na těch prvních několik vteřin a minut. Mějte v zásobě dvě až tři témata, která chcete zmínit, kterými můžete otevřít konverzaci. A klidně si taková témata připravte i na konec, chcete ještě něco dodat o své motivaci ve firmě/ na projektu pracovat? Máte ještě něco, co byste dodali?

Po pohovoru pošlete follow up

Ozvěte se pohovorujícímu i po skončení pohovoru, pošlete email, smsku, zavolejte. Ještě jednou poděkujte za schůzku, klidně něco vyzdvihněte, zdůrazněte, možná nenásilně připomeňte jednu věc, díky které jste ideální volba pro danou pozici

Pojďme si to na závěr shrnout:

toto na pohovoru CHCETE

  • příprava
  • úsměv
  • autenticita
  • zájem o druhou stranu

toto na pohovoru NECHCETE

  • zkřížené nohy a ruce při sezení
  • vyhýbání se očnímu kontaktu
  • analýza všeho, co řeknu nebo udělám

Držíme palce na všechny pohovory, které vás čekají. Mrkněte ještě také na další články, které vám před pohovorem dodají klid a pomohou zazářit:

Jak se obléct na pohovor v IT

Příprava na pohovor pro IT pozice

11 tipů na online pohovor

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Onboarding: pomáháme adaptovat nové...

čtení na 6 minut 9.3.2021

Máte životopis? A můžeme ho vidět?

čtení na 5 minut 16.6.2022

Jak ovlivnila pandemie oblast outso...

čtení na 5 minut 13.1.2021

5 pravidel pro úspěšný pohovor

čtení na 3 min 21.3.2023

Outsourcing IT specialistů: přehled...

čtení na 5 minut 28.4.2021

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster