Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

ARTIFICIAL INTELLIGENCE – nejlepší přítel člověka nebo Skynet?

AI neboli umělá inteligence je velký pojem, který bude v následujících letech dominovat mnoha oborům a odvětvím – IT nevyjímaje. Myslíte, že přeháním? Pojďme se podívat, co AI umí již dnes a rovnou si každý můžete vyzkoušet, jaké možnosti nabízí. 

Autor článku: Martin Smětala

Umělou inteligencí dnes vyvíjí mnoho firem včetně gigantů jako je Google, Microsoft, Meta, Tesla a další. Jedná se o nástroj umožňující mj. najít řešení problémů, které by lidský mozek nedokázal vymyslet, natož smysluplně popsat v počítačovém jazyce. AI dává strojům možnost napodobovat lidské schopnosti, jako je uvažování, učení se, plánování nebo kreativita. Ve  zjednodušeném podání je umělá inteligence „samoučící“ algoritmus, který dostane na vstupu obrovské množství dat i očekávané výsledky. Samotné řešení, které vede k výsledku, již musí vypracovat sám. 

AI se učí na principu machine learningu. Na vstupu může mít například miliony fotografií, na některých je člověk a na jiných není. Ke každé fotografii dostane také „řešení“ v podobě informace, která fotografie ukazuje člověka a která ne. Na těchto fotograficíh se algoritmus sám učí, jak člověk vlastně vypadá  (že má vlasy, dvě oči, pusu, nos, nohy, ruce atd.). Čím více vstupních dat (různorodých), tím přesněji se AI naučí člověka rozpoznat. Ověření správné funkce algoritmu se pak provádí na zcela nových fotografiích, které AI ještě nevidělo. Pokud AI mělo správné data na vstupu i výstupu, bude AI schopna správně rozlišit ty, které zobrazují člověka od těch, které ne. 

Jedna z populárních firem zabývajících se AI je organizace OpenAI, která veřejnosti umožňuje si některé funkce jejich umělé inteligence vyzkoušet zdarma (např. generátor obrázků z textu DALL-E). A právě na OpenAI, resp. jejich nejvíce aktuální AI s názvem chatGPT se v tomto článku blíže podíváme. 


Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

chatGPT

chatGPT je nejnovější generace jazykového modelu umělé sítě, který vyšel koncem listopadu 2022 a jeho specialitou je, že umí vytvářet human-like texty (tedy texty, které vypadají jako by je psal člověk). Veškerá komunikace může probíhat v jakémkoliv jazyce. Nejlepších výsledků ovšem získáte s angličtinou. 

Jak tedy vypadá interakce? Začnete tím, že popíšete zadání, můžete přidat i v jaké formě očekáváte výsledek svého dotazu. chatGPT vám do několika vteřin vypíše řešení a to tak, jako by ho napsal sám člověk. 

ChatGPT navíc umí nejen výborně porozumět textu a pracovat s ním, ale umí i vytvářet programovací kód či rovnou v něm hledat chyby. Ano, programátorský kód v Javě, Reactu nebo klidně Brainfucku. Asi není nutné popisovat, jaké vzrušení v IT komunitě tento nový model AI udělal. 😊

Aby AI nebyla jen pro vyvolené, právě díky organizaci OpenAI si každý může schopnosti nové chatGPT vyzkoušet zcela zdarma. Stačí se přihlásit na www.openai.com a projít registrací. Po úvodním tutoriálu už vás čeká okno s krásným názvem „Playground“. 

 

Pojďme se podívat, jak si třeba toto AI poradí se základním dotazem.

No tak to bylo opravdu jednoduché, ale docela vtipné. Zkusme něco těžšího. 

 

To bylo také docela jednoduché, ale zkusme schválně přidat jednu podmínku, která by výsledek měla změnit – třeba, že zvířata běží po poušti a delší trasu, takže vítěz by měl být velbloud. 

 

Konečně jsme AI nachytali – logické otázky jsou stále oříšek. Na Twitteru je dokonce celé vlákno, kde Sergey Ivanov měřil IQ chatGPT a vyšlo mu číslo 83, což je stále podprůměr běžné populace. Na druhou stranu před 7 lety bylo IQ tehdejšího AI na úrovni 4letého dítěte. Nyní je na úrovni 14letého studenta základní školy. Docela výrazný posun. 

Co se povedlo také vyřešit oproti starším verzím, tak jsou odpovědi na chytáky ve formě abstraktní otázky, která schválně nedává smysl. 

Faktem je, že chatGPT je hlavně textový nástroj, tak pojďme opustit logické či matematické úkoly a vrhněme se na to, jak se popere s textem. Co třeba popsat v čem je LinkedIn nejlepší nástroj na hledání kandidátů a jak ho správně využít, ale ve stylu filmů o gangsterech ze 40. let? 

No jo, to už není špatné. Pojďme zvednout laťku ještě výš. Co třeba taková vtipná báseň o Javě (snad mi to fanoušci Javy odpustí 😊).

 

Stále je to málo? Pojďme do IT trochu hlouběji a přidejme trochu HR. Nechme chatGPT porovnávat kandidáty a vyhodnotit je dle vstupních dat a priorit klienta. 

 

Jak je vidět, AI si správně poradila s různými parametry projektu a vybrala správného kandidáta Marka. Pokud bychom změnily priority a vzali plat jako nejdůležitější, vybrala by jako správného kandidáta č. 2. 

Pojďme se podívat, jak je to s programovacími jazyky. Napřed se trochu rozehřejeme vyhodnocením, jaký programovací jazyk si aktuálně stojí nejlépe podle AI: 

 

Pojďme něco vyvinout pomoci chatGPT. Co třeba taková aplikace v Javě, která vypočte standardní diferenciální rovnici?

 

AI využívá i komentáře, což je vítané. Je tím pádem možné používat chatGPT i na zpětnou tvorbu dokumentace? Velmi pravděpodobně ano. Zároveň umí najít i bug v zadaném kódu. Programátorských možností, které chatGPT nabízí je opravdu mnoho. Zatím jsem nenašel programovací jazyk, který by chatGPT neuměl. I takové „špeky“ jako Elixir, Tailwind, LaTex, Numba… vše zvládá. 

Platí, že pokud chcete vytvořit opravdu velmi složitý kód, AI už dojde dech a dělá chyby, jak se sám přesvědčil i Karel Javůrek. Zkrátka, co AI nenajde na GitHubu, StackOverflow či jinde a musí si odpověď vymyslet, velmi pravděpodobně může začít chybovat. I tak je schopnost programování obdivuhodná.

 

Co chatGPT vlastně zvládá dle aktuálních pokusů od uživatelů? 

 

Bezpečnost je u takového nástroje jako je chatGPT velké téma, pochopitelně. Asi nikdo nechce, aby AI radila, jak ukrást auto nebo se nabourat do bankovního systému. OpenAI si dali záležet, aby AI odpovídalo vyhýbavě v těchto případech, ovšem někteří uživatelé již našli triky, jak bezpečnostní zábrany obejít např. pomocí simulované konverzace. Je jasné, že bezpečnost v AI bude jistě velkým tématem.

A pokud si myslíte, že chatGPT je jen chytrý spojovač textů, které najde na internetu, tak si můžete vzít červenou pilulku od Morfea z filmu Matrix a začíst se do článku, kde Frederic Besse vytvořil v chatGPT virtuální mašinu na linuxové konzoli a v ní spustil další chatGPT. Hodně působivé.  

ChatGPT jde zkrátka o pořádný kus kupředu. Kupředu však kam? Zatím to vypadá, že AI směřuje k tomu být nejlepším přítelem člověka, ale budeme si muset dávat opravdu hodně pozor, aby známý Skynet z filmu Terminátor nemohl nikdy vzniknout.  

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

Inteligence a AI: Jak rozpoznáme, k...

čtení na 2 minuty 14.11.2023

Umělá inteligence v programování: k...

čtení na 2 minuty 15.6.2021

ChatGPT - jak na efektivní zadání a...

čtení na 4 minuty 28.4.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster