Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Candidate experience: připravte talentům pozitivní zážitek

Jakou zkušenost si kandidáti z vašeho výběrového řízení odnáší? Cítili se jako zákazníci, kterých si vážíte nebo se raději příště porozhlédnou u konkurence? Pojďme se podívat, proč je pozitivní candidate experience důležité a jakými kroky ho můžeme uchazečům zajistit.

Candidate experience je celková zkušenost kandidáta s firmou, pro kterou má zájem pracovat. Zahrnuje všechny kroky náboru od reakce na nabídku pozice až po onboarding proces po nástupu do firmy. Dojem, který si kandidát odnese, pak může rozhodnout o tom, jakou bude o firmě šířit pověst i jestli se rozhodne v budoucnu o místo v dané firmě opět ucházet.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Pocitu, který u kandidátů vyvoláváme, je tedy třeba věnovat maximální pozornost:

  • Více než 60 % kandidátů, kteří měli pozitivní zkušenost je ochotných se o místo ve firmě ucházet znovu.
  • ⅔ kandidátů se o svůj zážitek z náborového procesu podělí se svým okolím, ať už si odnášejí dobrý nebo špatný pocit. Candidate experience je proto důležitá složka dobrého employer brandu.

Co vám dobrý candidate experience přinese?

Vyšší množství zájemců o pozici

Dostatek informací o pozici, snadné projevení zájmu a transparentní výběrové řízení vám pomůže zaujmout větší množství talentů. Pozitivní candidate experience také zvyšuje šanci, že se kandidáti budou ucházet o pozici ve vaší firmě znovu i v budoucnu.

Potenciál zaujmout ty nejlepší talenty

Perfektně komunikujete, dodržujete slíbené termíny, respektujete kandidátův čas a dáváte mu najevo, že si jeho úsilí vážíte? Pak výrazně zvyšujete svoji šanci, že vás nepředběhne jiný zaměstnavatel s konkurenční nabídkou. Candidate experience není jen součást HR náboru. Pokud je pozitivní, je to silný obchodní nástroj, který vám může pomoci zaujmout a získat i ty nejžádanější talenty.

Povědomí o značce

O pozitivním zážitku z pohovoru nebo celého náboru se kandidáti rádi podělí se svým okolím, a to i pracovním. Tím posiluje nejen váš employer brand, ale i zákaznická znalost značky.

  • Candidate experience nemá vliv pouze na uchazeče o volnou pozici, ale jeho výsledky se odráží v celém náborovém procesu a dokonce ve vašem podnikání jako celku. Pokud si tedy uchazeč odnáší zážitek negativní, můžete tím poškozovat celou firmu.

Tipy na lepší candidate experience

Informace o nabízené pozici

Důležité je už to, jak napíšete inzerát. Nabídněte talentům, které hledáte, úplné informace o pozici a ve srozumitelné formě. V popisu pozice je potřeba se rychle zorientovat a najít potřebné informace. Buďte připraveni na doplňující otázky

Dostatečná komunikace během celého náboru

S kandidáty komunikujte. Zní to jednoduše, ale praxe bohužel často pokulhává. 

Předem společně projděte, jak bude výběrový proces probíhat, co přesně je čeká a s kým se během něj potkají. Nenechte uchazeče čekat na informace, naopak je v každém stadiu výběrového procesu pravidelně informujte. 

Rozumné výběrové řízení

Je samozřejmostí, že si chcete vybrat nového kolegu pečlivě, aby zapadl do týmu a spokojené byly obě strany. Přistupujte ale při výběru ke všem kandidátům s respektem. Važte si času, který vaší společnosti věnují a vytvořte takovou strukturu a rozsah výběrového řízení, které splní vaše požadavky a zároveň nebude pro potenciální kolegy neúnosně náročné. Ať už počtem kol, objemem úkolů na vypracování nebo šibeničními termíny.

Kvalitní zpětná vazba

Neodbývejte nikoho větou v emailu „Pokud se do 14 dní neozveme, vybrali jsme si jiného kandidáta.” Vytvořte si takový proces, abyste jim dokázali nejen podat zprávu, že nebyli vybráni, ale doplnit ji i zpětnou vazbou. Podle LinkedIn o ni má po pohovoru zájem 94 % kandidátů. Zpětnou vazbu komunikujte diplomaticky, nechcete někoho zranit, ale pomoci mu posunout se. Na místě je určitě upřímnost a otevřenost.

Usnadněte nováčkovi adaptaci

Vybrali jste nového kolegu, ale nastupuje až za pár týdnů/měsíců? Nenechte ho uzavřeného ve vakuu, komunikujte s ním, zjistěte, zda má odpovědi na všechny svoje otázky. Pozvěte ho klidně již na nějakou společnou akci a připravte mu u vás příjemný start. (Zajímá vás víc tipů ohledně onboardingu nováčků? Mrkněte sem.)

Maličkosti, které se počítají

Kandidáta můžete také překvapit nebo potěšit nějakou drobností: připravte mu ke kávě na pohovoru milý vzkaz, popřejte mu k svátku nebo narozeninám, zaplaťe taxíka na pohovor...Vymyslet se toho dá spoustu podle možností, které máte, vaší firemní kultury atd...

Extra tip: Udržujte i psanou komunikaci stále na „lidské” úrovni, jako když se s kandidátem bavíte osobně. Například při zamítání je občas velmi lehké sklouznout k úřední řeči, zahoďte ji.

Nástroje, které mohou práci s kandidáty usnadnit

Na cestě za pozitivním zážitkem, který si budou kandidáti odnášet, vám může pomoci hned několik nástrojů, například:

ATS (applicant tracking system) si vše pamatuje za vás a sám vám připomene, že např.daný kandidát čeká na feedback po pohovoru.

  • Recruitis
  • Recruitee
  • Datacruit
  • Greenhouse
  • Zoho Recruit

Automatizace emailů vám může ušetřit spoustu napsaných zpráv. Zautomatizujte si například cestu informací o různých stádiích výběrového řízení. Tak jak bude uchazeč ve výběrku postupovat, emaily se budou postupně odesílat.

  • Mailchimp
  • HubSpot
  • Zapier

Tip závěrem

Když se budete o candidate experience ve vaší společnosti bavit, nepřemýšlejte o procesu, o součásti náboru, ale přemýšlejte o lidech. Přirozený lidský přístup mnoho nestojí a může vám zařídit velkou část toho, co od candidate experience čekáte.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jak na dobrý životopis v IT oborech

čtení na 2 minuty 29.5.2020

Gamifikace v HR: hrou k lepším výsl...

čtení na 4 minuty 16.3.2022

Skryté funkce profesní sítě LinkedI...

čtení na 5 minut 3.10.2022

Příprava na pohovor pro IT pozice

čtení na 5 minut 9.9.2020

SKETCHNOTING: kreslete si a zapamat...

čtení na 4 minuty 14.12.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster