Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Historie IT Guys 80. léta—2000

Následující léta v historii IT Guys jsou pro nás nostalgická, protože si na mnohé ze zmíněného sami pamatujeme. Občas si připadáme jako pamětníci. Pojďme se vrátit o několik dekád do minulosti a připomeňme si, co se v IT světě vyvíjelo, a jak nám to měnilo a mění životy dodnes. Historie IT oboru je natolik pestrá, že se nestačíme divit, co všechno a s jakou rychlostí společnost dokázala. 

Pokud vás zajímá, jak se svět IT vyvíjel od 50. let, skočte nejprve na náš první díl Historie IT Guys 50.—70. léta, ať tu historii máte pěkně popořadě.

80. léta

Rok 1984 se proslavil nezapomenutelnou orwellovskou reklamou od Ridleyho Scotta, Jobse a Woznikaka na Apple Macintosh.

Sony ukázalo světu 3,5“ disketu a o dva roky později společně s Philipsem CD-ROM. Hewlett-Packard začal prodávat laserovou tiskárnu, Microsoft představil textový editor Word a první a druhé Windows, v CERNu definoval Tim Berners-Lee hypertextový systém a začala registrace prvních internetových domén

V 80. letech nastupuje éra počítačů čtvrté generace s procesorem a lokální pamětí v jediném integrovaném obvodu. 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Bitvy mezi počítači a systémy

Výrobci počítačů chtěli mít ten nejlepší produkt, ale stejně tak každý výrobce chtěl mít pro svou platformu vlastní operační systém.

Amiga psala AmigaOS, Atari běžel na TOS, Xerox vyvinul Star, který obsahoval grafické rozhraní s klikacími okny. Myší byl ovládaný i MacOS od Apple a NeXTSTEP firmy NeXT. Své operační systémy založené na UNIXu měly i sálové počítače – SGI ovládal IRIX, Sun Solaris, IBM systém AIX. Pro svou řadu PC vyvíjelo IBM operační systém TopView, kvůli nedostatku času ale nakonec licencovali od Micro-Softu. Steve Jobs po ukončení spolupráce s Applem vyvinul počítač NeXT, který byl na svou dobu tak hardwarově i softwarově napřed, že na trhu absolutně propadl. 

 

Počítače a umění?

Počítače si našly uplatnění v každé sféře našeho života, dokonce i v umění, kde s tím nikdo nepočítal. V roce 1982 se honila digitální vozítka sci-fi blockbusteru Tron a o rok později nám představili rozhraní MIDI (Musical Instrument Digital Interface), které umožňovalo propojit počítače s hudebními nástroji. O pár let později vyhrálo studio Pixar na Oscarech s filmem Tin Toy.  

 

Osmdesátky v Československu?

Situace u nás byla od západu poněkud odlišná. Počítače byly doménou specializovaných výpočetních středisek na univerzitách, ve vědeckých a finančních institucích nebo v armádě.

Pracovalo se na 16bitových „ádétéčkách“ (Analogová a digitální technika) vyráběných v ZPA Trutnov a ZPA Čakovice. Střediska byla sdružena pod národní podnik PORS (Početnická a organizační služba), pro státní správu pak pracoval PVT (Podnik výpočetní techniky). 

Pokud vás programování zajímalo, ale nebyli jste součástí těchto státních podniků, měli jste velmi omezené možnosti, jak se k počítačům dostat. Vznikaly sice první počítačové kluby pro mladé techniky, ovšem v nich se programování vysvětlovalo na papírových modelech a vývojových diagramech. Osobní počítače se k nám nedovážely, získat jste je mohli pouze propašováním přes hranice. 


Třešnička na dortu: Proč u nás Sinclair porážel kvalitnější Atari, Commodory a Sharpy? Sinclairy bylo prý jednoduché pašovat v dvoupatrové bonboniéře :)

 

První počítače u nás

Populární se stal ZX Spectrum, který byl od roku 1985 k dostání v Tuzexu – a jeho řada Delta o rok později i v běžném maloobchodě. ZX Spectrum byl fenomén, osmdesátková generace si ho pamatuje hlavně kvůli pirátským kopiím různých her nebo díky prvním pirátským programům. Ve školách nemohly být zahraniční modely z ideologických důvodů, a tak si kluby a kraje často vyvíjely vlastní. Bohužel se nedokázal naplánovat centrální vývoj a každé výrobní družstvo si tak hrálo s vlastním modelem. Ty ovšem nebyly kompatibilní mezi sebou navzájem ani se zahraninčími počítači.

Programovalo se buď v BASIC 6 nahrávaném z kazety, nebo v Assembleru a Pascalu běžícím na operačním systému Amos vyvinutém na MFF UK. Podobný chaos pak panoval i v oblasti průmyslových počítačů. Ve Skalici vyráběli řadu Didaktik, V Závadke nad Hronom vznikal MAŤO a v brněnské Zbrojovce Consul 2717, známý jako „Zbrojováček“. 

Pro školní výuku se začal používat TNS původem ze Slušovic. V pověstmi opředeném JZD jich vyrobili celou řadu v 8- i 16bitové podobě a pozdní modely byly dokonce kompatibilní s IBM-PC. Zkratka TNS mimochodem znamenala „Ten Náš Systém“. Skutečně :)

 

90. léta

Svoboda byla cítit všude a dotkla se i vývoje IT. Přišel internet!

Microsoft vylepšuje Windows. Do světa se dostává první verze jádra Linuxu. Sun pracuje na Javě a Netscape JavaScript. Objevuje se JPEG, CD RW, SSD, DVD disk a procesory řady Pentium

Do našich batohů se dostávají první notebooky Powerbook a ThinkPad a jejich majitelé se přou, zda je lepší trackball, nebo gumové tlačítko uprostřed klávesnice. Larry Page a Sergey Brin spouštějí Google, který stojí dodnes na předních příčkách mezi vyhledávači.

Díky Mirabilis jsme začali být propojení v reálnou dobu a komunikovali jsme skrze ICQ s nezapomenutelným zvukem při příchozí zprávě.

Fyzik Tim Berners-Lee v CERNu spustil prototyp www (včetně serveru, HTML, URL a browseru). A bylo to. Objevily se první browsery jako Viola, Midas a Mosaic, ze kterého vznikl Internet Explorer. O pár let později jsme již surfovali na mobilních telefonech s připojením na vysokorychlostní wifi. 

V našich končinách se tímto tématem nejvíce zabývala akademická sféra. Univerzity byly jediné instituce, které se mohly připojovat na monopolní síť americké National Science Foundation. První oficiální internetové připojení pomocí pronajaté telefonní linky do Lince proběhlo 13. února 1992. Československo se tak stalo 39. zemí světa připojenou na internet. Po rozpadu Československa se rozdělila i první síť FESNET (Federal Educational and Scientific Network), a to na CESNET a SANET (Slovak Academic Network). Původně se měla federální síť jmenovat Federal Educational and Research Network. Čili FERNET :)

SILICON HILL 

Strahovské koleje odehrály v historii internetu velkou roli, aniž si to kdokoli z nás uvědomoval. Už v roce 1993 vznikla první síť na Bloku 8, protože studenti společně pařili DOOMa. O dva roky později se navzájem propojené bloky napojily přes ČVUT na internet a v roce 1996 začala strahovská síť běhat na optice. Později propojili celý areál kolejí sítí ve správě prvního klubu Studentské unie ČVUT s oficiálním názvem Silicon Hill. 

 

Kdo počítače obsluhoval?

Začátkem 90. let pracovali IT guys na PC286, s 16bitovým procesorem s 1MB RAM a 20MB diskem. Málokdo ve firmě ovšem do této doby věděl, co lidé u počítačů vlastně dělají. 

Jakmile nastoupil internet, vše se změnilo a počítač byl komunikačním prostředkem pro každého zaměstnance. V IT vznikla speciální skupina síťových specialistů.

 

2000

Sci-fi autoři nás už viděli v roce 2000 ve vesmíru nebo jak cestujeme časem. Tohle kouzelný číslo roku jsme ale proseděli u kompů a stahovali mp3ky a filmy na Torrentu.

Co se objevilo?

Přenosné flash disky, Windows XP a MacOX, BluRay disky. Hráli jsme si s PS2, Xbox a Nintendo Wii nebo pařili World of Warcraft. Objevil se Web 2.0, samořídící automobily a rozesmívali nás IT Crowd. Začali jsme googlit, sledovat videa prvních youtuberů, streamovat všechno live, sociální sítě se staly naším denním chlebem, začali jsme zkoumat umělou inteligenci nebo číst knížky na Kindlech. Nově se mezi programátory objevili vývojáři appek.

Pojďme dál…

Apple otevřel 2 své první Apple Story v jeden den (radovali se z něj lidé ve Virginii a Kalifornii), spustil se MacOX, představil se PowerMac G5 (považovaný za první skutečně 64bitový počítač), světlo světa spatřil Macbook, iPod a v roce 2007 nám změnil svět iPhone. Steve Jobs ale nelenil a velká změna se odehrála i v iTunes, pouštění a stahování hudby začalo být placené. Za první týden od spuštění si lidé stáhli milion skladeb.

Objevil se Dropbox a my si začali ukládat a sdílet data v nebeském cloudu. Poté přiběhly streamovací služby Disney, ABC, Fox a NBC Universal a od roku 2007, kdy spustili službu Hulu, se už nevyplatilo cokoli stahovat. Chvíli na to se objevil Netflix jako dnešní král streamovacích platforem. Někteří ovšem stále vypalovali hudbu v Neru a ukládali si CD v obýváku. Pamatujete si, jak jsme řešili, zda je lepší DVD+R nebo DVD-R? A jestli se CD zasekávají, protože jsou poškrábaná nebo stačí vyčistit čočku laseru? My ano.


Socky se staly naší součástí

Myspace nahradil uživatelsky přívětivější Facebook, který se otevřel veřejnosti po 2 letech v univerzitním prostředí a hned vedle se postavil Twitter. Z akademického prostředí jsme měli blízko na Dark Web díky open source verzi TOR. V roce 2004 se nám představili Anonymous a WikiLeaks a o dva roky později vytěžil Satoši Nakamoto první bitcoin.

V roce 2008 začal YouTube mluvit česky. A počet unikátních uživatelů na internetu v České republice dosáhl čísla sedm milionů. Do uší jsme si začali pouštět podcasty a to nás baví do dnes. Steve Jobs představil iPad, o který usiloval od roku 1983. Iphone 5S se jako první pyšnil 64bitovým procesorem, Core i7-5960X zase prvním procesorem s osmi jádry. Přišly nám na pomoc virtuální asistenti a v našem slovníku se objevovaly pojmy jako virtuální a rozšířená realita. Internet věcí a soukromí začalo být ceněnou komoditou.

Obor IT roste raketovou rychlostí a ani v době krize si nevede špatně. V IT se rozhoduje o těch nejdůležitějších věcech, které ovlivňují naší společnost a novodobí ajťáci si vybírají práci podle toho, zda dává smysl nejen jim, ale i společnosti. Pokud se chcete dozvědět, jak do IT oboru naskočit, stáhněte si náš Ebook: Jak začít pracovat jako IT specialista.

A pokud se poohlížíte po projektu v IT, který vám bude dávat také smysl, mrkněte na naše aktuálně otevřené pozice nebo se nám rovnou ozvěte a my vám najdeme práci přesně podle vašich představ.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Přechod z Java 8 na Java 11: postře...

čtení na 3 minuty 22.4.2021

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Znáte simulační teorii? 

čtení na 2 min 28.6.2022

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 11.5.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster