Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

IT kdysi byla čistě ženská disciplína, co se změnilo?

Že žen v IT je stále jako šafránu, na nás křičí z každého rohu. Že se ty počty krůček po krůčku vyrovnávají, nám dělá radost velikou. Že jsou ty krůčky ale malé a jde to pomalu, nám dokáže zkazit den. A tak jsme moc rádi, že vás ve spolupráci se Standou Keppertem vezmeme do světa žen v IT. Víte, že kdysi to byla čistě ženská disciplína?

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Začátky IT (za vším hledej ženu)

Když zažívalo IT svůj první velký boom, většinu pracovníků tvořily ženy. Asi nemusíme příliš představovat Adu Lovelace, matematičku a první programátorku! Detailně popsala fungování Babbageova mechanického počítače a také navrhla způsob, jak tento počítač naprogramovat, a to pomocí děrných štítků. Matematička, informatička a důstojnice námořnictva Spojených států Grace Hopper zase stvořila první kompilátor a stála u zrodu prvních programovacích jazyků. Velkou zásluhu má také šestice žen, kterou historici na základě fotografií dlouhé roky považovali pouze za „kompars” Za druhé světové války Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Meltzer, Fran Bilas a Ruth Lichterman stvořily programovací jazyk pro úplně první elektronkový počítač.

V 50. a 60. letech, kdy zažívalo kódování obrovský boom, začaly společnosti ve velkém hledat kandidáty, kteří budou elektronicky zpracovávat data. Požadovaly dobré logické a matematické myšlení a velkou pečlivost. A v té době byly za ideální kandidáty považovány právě ženy, které podle manažerů mohly uplatnit svoji pečlivost získanou například pletením a obdobnými činnostmi.

Kdy nastal zlom?

V 70. letech ukazovaly studie stejný počet mužů a žen se zájmem o kriéru v IT a programování a absolutní počty žen - programátorek uspokojivě stabilně rostly až do poloviny let osmdesátých. A právě tehdy nastal zlom, v roce 1984 se míra ženské účasti snížila a nastolila nový trend. Čím to bylo způsobeno? 

Změnil se pohled společnosti na „správné ženské zaměstnání” a nejen doma, ale i ve školy začaly dívky dostávat jasně najevo, že „počítače jsou pro kluky”. Začaly se taktéž zakládat pouze mužské počítačové kluby, které nebyly přívětivé ani otevřené ženským zájemkyním a toto schizma začalo prostupovat celou společnost. Odrazem byl masivní pokles počtů studentek informatických oborů.

Mužský IT svět následně přetrvával i během let devadesátých. Ellen Spertus, profesorka počítačových věd, zveřejnila realitu těchto let: na univerzitních kurzech programování se studentky často setkávaly s kategorizací, že je to kurz pro muže a ony jsou jako ženy příliš pěkné na to, aby informatiku studovaly.

Předsudky se bortí

V současnosti je bohužel díky předchozím dekádám plným předsudků v IT velký nepoměr mužů a žen. Již několik let ale můžeme sledovat spoustu iniciativ, které usilují o změnu, podporují ženy, aby si věřily a programování a informatiky obecně se nebály. Už ani ve školách, středních ani vysokých, studentky nemusí poslouchat narážky učitelů, že se na tento obor nehodí. To všechno nás hřeje u srdce, přesto ještě ty v minulosti napáchané škody chvilku napravovat budeme.

Ženy „ajťačky” v praxi

Ženy mají na věci jiný úhel pohledu než muži, a právě to je tolik potřebná devíza i v oboru informatiky. Současné firmy a týmy si to uvědomují a mezi muži a ženami panuje rovnocenný kolegiální vztah. Na projektu, kde jsme měli v týmu ženy (bohužel jen 2 ženy, programátorku a analytičku) na 15-ti členný tým), byla spolupráce vážně skvělá. Kolegyně programátorka, se kterou jsem byl nejvíc v kontaktu, vždy přišla se zajímavým a novým pohledem na věc. Řekl bych, že se dá i obecně poznat, zda za kódem stojí žena nebo muž. Programátorky mají tendenci psát precizní čtivé a uhlazené kódy bez chyb. Zde je třeba pěkný příklad toho, proč je diverzita na projektech tak potřebná. Jestliže si dovolíme lehké zobecnění, pak můžeme říct,  že programátorky píšou krásné bezchybné kódy, na které se dobře navazuje a staví, a muži zase přimhouří oko nad krásou, ale napíšou kód rychle. V praxi vždy potřebujeme obojí, podle situace je někdy důležitá rychlost, jindy preciznost. 

Abychom ale nezůstali pouze u toho programování. IT je svět obrovských možností a spousty zajímavých projektů a pozic, které mohou zájemkyním perfektně sednout. Všímám si, že se hodně žen pouští do tvorby webových stránek, kde mohou například uplatnit svůj cit pro design. Stále častěji se už ale také setkávám s ženami v datové analýze, testingu nebo bezpečnosti

Ženy jsou bezpochyby nedílnou součástí našeho oboru. Na závěr bych rád všem dívkám a ženám vzkázal, jestli je informatika zajímá, ať se ničeho nebojí, jsme tu pro ně.

Standa Keppert

 

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

 

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Mohlo by vás také zajímat

Agile, Waterfall, DevOps: základní ...

čtení na 8 minut 16.2.2022

Přehled pozic v IT a životní cyklus...

čtení na 5 minut 3.2.2022

Zaslouží si NFT tolik pozornosti?

čtení na 2 min. 24.3.2022

Jak začít jako junior software test...

čtení na 4 minuty 12.8.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster