Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Jak jsem se dostal k testování, aneb cesty IT jsou nevyzpytatelné.

Jak jsem se dostal do světa IT? O svoji zkušenost se podělil náš ostřílený tester Kryštof.

Dá se říct, že už od dětství jsem to měl celkem nalinkované. Jako malý jsem rád věci rozebíral a snažil se přijít na to, jak to celé funguje a hlavně, co všechno to vydrží. Postupem času jsme se kamarády začali zajímali o počítače a také jsme jich pár dali dohromady. Následně jsem si zvolil střední školu v IT oboru.

K mému dennímu chlebu, testování, jsem se ale dostal vcelku náhodou. Při studiu vysoké školy, jsem hledal brigádu, která by šla časově skloubit se studiem a zároveň se týkala IT světa. Přeci jenom, když studujete IT, chcete poznat, jak to chodí v praxi a neláká vás sedět po nocích v hotelu na recepci.

Ale jak se dostat do světa IT, když vlastně skoro nic neumíte, ale díky škole máte trochu větší znalosti než ostatní? Těžká otázka…

Testerské začátky

Kamarád mi tehdy doporučil jeho brigádu, a to testování v jedné z konzultačních firem. Prošel jsem si přijímacím kolečkem a poslali mě na regresní testy do banky. Tam mě seznámili s programem HP QC (ALM), co to znamená chyba, prostředí, dodávky atd.

Po chvíli pilné práce a spoustě snědených  rýžových nudlí s kuřecím masem, jsem dostal nabídku k testování na projektu. Tehdy se mě ujal test manager třetí strany a zasvětil mě do tajů projektu. Ranní stand up, co je to analýza a jak ji zpracovat, jak psát správně testy, co to jsou reporty a release anebo PM, TM, TC, EOD, ASAP a spousty dalších cizích slovíček a zkratek.

Snad proto že jsme našli spousty chyb, snad proto že jsme akceptovali s předstihem a ušetřili něco z budgetu, jsem dostal nabídku pracovat pod křídly stejné firmy jako můj dosavadní test koordinátor.

A bylo to, tester byl na světě. Samozřejmě jako úplný nováček, který byl testerským oborem teprve uchvácen, jsem toho moc nevěděl. Spíše teorii a nějaké metodiky. Všechny své dovednosti jsem měl teprve získat.

Naštěstí počítačový svět je natolik veliký a obsahuje takových programů, funkcí a protokolů, že nikdo nemůže vědět všechno. A všichni z počítačového světa si toho jsou dobře vědomi. Proto si vás nebude nikdo dobírat, když něco nebudete vědět ale pokud se hezky zeptáte, rádi vám poradí.

Zda si říkáte „Je testování to pravé pro mě?“. Tak na to vám neodpovím, ale je to skvělá brána do IT světa. Nakonec, spousta skvělých projektových managerů anebo vývojářů, začínala jako tester.

Kryštofe, co Tě na testingu nejvíc baví?

Už od svého dětství jsem rád rozebíral a zkoumal různé věci. Především co se stane, když.. Nebo co se stane, když dám tuhle a tuhle věc k sobě. Dále se pak rád zabývám vymýšlením různých řešení a „vylepšováků“. Pro testera, si myslím, jsou toto klíčové vlastnosti. Jak si vyhledat specifická data nebo rozbít vývojářský kód, musí mít člověk tak trochu v krvi.  

Jak podle Tebe bude vypadat budoucnost testingu?

Dle mého názoru leží budoucnost testování v automatizaci a umělé inteligenci. Ovšem ani jedna z těchto věcí není budoucností. Automatizované testování už nějakou dobu existuje a pokud vyvíjíme nový program, už se s tímto počítá.

V některých herních vývojových studiích používají i umělou inteligenci, který zvládá většinu základních „normálních“ operací.

Dále se můžeme bavit o neuronových sítích. Což je poměrně nová, ale za to hojně zkoumaná technologie, která za nějaký čas může testery úplně vystřídat.

Kryštofovi moc děkujeme za sdílení zkušeností a držíme palce všem, kteří si teprve tu svoji cestu do IT hledají. Klidně nám o sobě dejte vědět a vymyslíme, jak na to, společně.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Gamifikace v HR: hrou k lepším výsl...

čtení na 4 minuty 16.3.2022

Zvětšujeme tým: jak se na to připra...

čtení na 3 minuty 13.1.2022

Candidate experience: připravte tal...

čtení na 4 minuty 13.5.2021

Máte životopis? A můžeme ho vidět?

čtení na 5 minut 16.6.2022

Outsourcing IT specialistů: přehled...

čtení na 5 minut 28.4.2021

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster