Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Jak vás telefon odposlouchává a skryté taje softwaru ALPHONSO

V předchozím článku „Bobe, piš…” aneb kdo by nechtěl vlastního virtuálního asistenta jsem vysvětlil,  proč jsem při jeho programování nechtěl použít API od Googlu, Amazonu, nebo od jiných společností. Šlo o odposlouchávání. Dnes si povíme více o systému „Alphonso – odposlouchávací systém“. Dozvíte se, jak funguje a k čemu vlastně se používá.

K čemu se odposlouchávací systém Alphonso využívá?

Primárním účelem je reklama. Reklama, která prodává, zvyšuje odbyt a s tím spojené zisky. Abyste pochopili spojení odposlouchávání a reklam, uvedu vás do děje. Obrovské množství her a aplikací, které najdete na Google Play v sobě mají integrovaný/zabudovaný systém Alphonso. Tento systém nebo-li software je vytvořen pro odposlouchávání zvuků z okolí pomocí mikrofonu v samotném telefonu. Díky zvukům a speciálnímu algoritmu jednoduše cílí reklama přímo na daného uživatele telefonu, jelikož dokáže vyfiltrovat to, co přesně v dané době uživatel potřebuje. 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme. Pomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Příklad běžného uživatele Franty

Pro příklad si vezměme běžného BFU = „běžný Franta uživatel“, který má standartní chytrý telefon. Náš Franta používá telefon primárně k tomu, aby si zavolal, napsal nebo obdržel SMS a mohl využívat aplikace sociálních sítí, přes které posílá zprávy. Sem tam skočí do internetového bankovnictví nebo nakoupí na eshopech. A občas si stáhne nějakou tu hru, aby si zkrátil chvíle při čekání na autobus, metro nebo vlak. Jednoduše dělá to, co většina uživatelů.

Při používání telefonu se Franta bavil s kolegou v práci o tom, že by potřeboval domů novou televizi. Doslova vylíčí, že by si přál televizi, která bude mít určité funkce, aby si užil lepší obraz a aby byla více inteligentní „smart“, než ta jeho původní. A co se stane dál? Franta obědvá, přitom se dívá na svou oblíbenou sociální síť a najednou „bác“! Uvidí první reklamu na televize v eshopu. Jde na další sociální síť a reklama na televize se objeví znovu. 

Jak je to možné? 

Televize přeci není úplně běžný spotřebitelský artikl, na který by byla reklama vidět denně. Pojďme se podívat ještě na jeden příklad. Dvě kamarádky se baví o pěkném zimním kabátě… a prásk! Druhý den se oběma zobrazují reklamy na zimní oblečení, i když je sotva srpen, kdy se obejvují v reklamách obecně spíše ještě plavky.

Stalo se vám to někdy? “Ano, stalo.

Zněla by pravděpodobně vaše odpověď. Takže víte, o čem je řeč. Software Alphonso je s největší pravděpodobností nainstalovaný rovnou do některé z aplikací, kterou máte v mobilním telefonu. Zpracovává zvuky, které odposlouchal v blízkém okolí vašeho telefonu. Následně tyto nahrané zvuky zanalyzuje a přefiltruje. Díky tomu vám poté nabídne přesně ty reklamy, které odpovídají tomu, o čem jste zrovna mluvili nebo jste sami vyhledávali. 

Čím se Aplphonso obhajuje?

Dalo by se říci, že se snaží nenápadně tlačit na podprahové vnímání uživatele a donutit ho něco koupit. Alphonso se dokonce netají svou schopností odposlouchávat a oficiálně ji přiznává. Obhajuje se tím, že analyzuje pouze zvuky zachycené z televize a ne běžnou konverzaci mezi lidmi. 

Když se nad tím zamyslíte, mnoho aplikací žádá o přístup k vašemu mikrofonu, aniž by vysvětlovalo důvod tohoto požadavku. Většina lidí bezmyšlenkovitě odklikne „OK“ a jde dál, protože už chce aplikaci používat. Často se ani nepozastaví nad tím, zda je tato žádost bezpečná z hlediska jejich soukromí a GDPR, kde je Alphonzo hodně na hraně. 

Shazam

Příklad za všechny je aplikace Shazam, kterou jistě znáte. Aplikace dokáže rozeznat písničku, která zrovna hraje poblíž telefonu. Nahraje zvuk, provede rozkódování, analýzu a následně vám sdělí název písničky a jméno interpreta. Aplikace má přístup k mikrofonu a k analýze zvuku používá vlastní speciální technologie. A právě Shazam spolupracuje se softwarem Alphonso. Podobných aplikací byste našli spoustu, ale největší procento je zastoupeno ve hrách pro dospělé i pro děti. 

Co s tím?

Jak jsme uvedli, Alphonso se hájí tím, že zaznamenává pouze zvuk z televize a nikoli konverzace lidí. Jak se proti tomu bránit? Těžko. Uživatelé často ani nevědí, že něco takového existuje a navíc kde máme jistotu, že Alphonso zpracovává opravdu jen zvuk z televize a ne naše ostatní soukromé konverzace? Jak vlastně rozpozná, co řekl reálný člověk vedle vás a co člověk v televizi nebo v rádiu? Obrázek si můžete udělat sami. A jak se říká „nikdy nevíš, kdo poslouchá“ nebo „i zdi mají uši“, je na místě. A pokud se vám to nelíbí můžete se zkusit bránit.

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Přechod z Java 8 na Java 11: postře...

čtení na 3 minuty 22.4.2021

Z IT světa – Jaké technologie by vá...

čtení na 3 minuty 29.1.2021

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster