Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

„Pokud někoho jen tak upozorníte na chybu, říká se tomu kritika. Pokud to uděláte oficiální cestou, říká se tomu testing.” 

Chcete se ponořit do světa testování? Sepsali jsme pro vás tipy, které vám ty první kroky pomůžou ulehčit.

Jste na začátku své pracovní kariéry nebo chcete změnit obor a láká vás svět testování software? Dobrá volba, najednou se vám totiž otevře spoustu možností. Pojďme si projít, co je dobré si předem promyslet, na co se připravit a co je třeba umět, abyste se mohli juniorním testerem stát

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Sedněte si, dejte si kafe a zkuste si promyslet:

  • Co mám od svého prvního projektu chtít a proč se vlastně do testingu pouštím?
  • Jaké úkoly jsou zahrnuty v každodenní práci testera? Bavilo by mě to?
  • Jaké jsou otevřené pozice a možnosti v lokalitě, ve které si chci hledat práci?
  • Jaké schopnosti a dovednosti jsou pro pozici testera potřeba?
  • Jsem ochotný/á se i na svoje náklady doučit to, co neumím?

Na některé výše uvedené otázky vám pomůžeme odpovědět.

Proč se do testingu pustit

Jakmile vstoupíte do světa testování, můžete postupně nabírat nové a nové zkušenosti. Začnete jako manuální tester, test analytik a aspirovat třeba na pozici test manažera. Zvolit si můžete také cestu automatizovaného testingu, která zároveň může posloužit jako vstupní dveře k pozici junior developera. Záleží, co vás nejvíc baví a jakým směrem byste se chtěli vydat. Od toho se také budou odvíjet nároky, které byste měli mít na svůj první projekt. Co se na něm nejvíc chcete naučit, kam se z něj chcete odrazit? 

Další věcí, kterou je dobré si ujasnit, je co chcete testovat. SW nebo HW nebo hry? Láká vás technologická firma, bankovní prostředí nebo třeba start up? Promyslete si, kde se budete cítit nejspokojenější.

Úkoly, se kterými se tester každý den setkává

Junior tester především provádí testy podle předem připravených testovacích scénářů a specifikace. Zkušenější testeři pak tyto testovací scénáře i píšou tak, aby podle nich mohl kdokoliv provést test. Nedílnou součástí denní práce je správné zadávání a popisování defektů do dokumentace, aby vývojáři přesně pochopili, kde je co v nepořádku a jak k defektu došlo.

Jaké schopnosti a dovednosti by měl junior tester mít?

Předpoklady, které vám umožní se v testingu prosadit a taky se v něm cítit jako doma: 

  •  schopnost velkého soustředění a pozornosti, 
  •  sklon zaměřovat se na detaily, 
  •  pečlivost 
  •  logické uvažování.

Znalosti, se kterými se můžete v klidu na pozici juniorního testera přihlásit:

Výhodnou startovací pozicí pro vás určitě bude SŠ nebo VŠ s IT zaměřením. Pokud ale například po letech v jiném oboru měníte kariérní směr a IT školu nemáte, nelekejte se ničeho, potřebné základy se můžete snadno naučit i sami, existují různé kurzy, akademie nebo online vzdělávací platformy. Soustřeďte se na:

  • základy:  co je testing a jeho souvislosti (proč se testuje, jaké jsou výstupy a kam zapadají do SW lifecycle)
  • specifikace, úrovně testování, druhy testů, základy SQL jazyka. 

Potřebné znalosti můžete získat na různých vzdělávacích platformách jako Pluralsight, Udemy, můžete si udělat certifikát ISTQB a do studia SQL se můžete pustit například zde

Vše už mám ujasněné, co můžu čekat od pohovorů?

Samozřejmě, že každá společnost si může nastavit podobu pohovoru jinak. S čím se ale často setkáváme je obecné zjišťování „testerského nastavení” kandidáta. Tzn. ověřují vaše schopnosti viz výše. Určitě počítejte s otázkou, co vás vede na testerskou dráhu,jakou máte motivaci. S velkou pravděpodobností proberete trochu teorie, budou vás čekat  různé logické úkoly a hádanky a můžete se setkat i s příklady z SQL.

Tip na závěr?

Nezapomeňte zapracovat na svém CV. Pomocnou ruku nabízíme v článku

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jak vás telefon odposlouchává a skr...

čtení na 3 minuty 18.7.2022

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 4.5.2022

Jak začít jako junior SW developer

čtení na 5 minut 21.10.2020

Agile, Waterfall, DevOps: základní ...

čtení na 8 minut 16.2.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster