Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Jak zodpovědět otázky NEajťáků o zabezpečení v IT?

Snad každý, kdo pracuje na jakékoliv pozici v IT, se setkal s různými otázkami od svého „neIT“ okolí a musel se poprat s tím, jak na ně odpovědět. Zahodit odbornou hantýrku a přiblížit se dotazujícímu. Možná známému, který ovládá maximálně poznámkový blog nebo babičce, která si není jistá, co je internet. Je to občas oříšek, že? ?

S ohledem na dění okolo nás se taky možná, stejně jako Standa, čím dál víc objevují otázky na bezpečnost chování na internetu a hacking. Tak trochu si dovolíme apelovat: buďte prosím trpěliví a odpovídejte na ty otázky, vysvětlujte a vysvětlujte. Pokud to nebudeme my, udělá to za nás nějaký zaručený odborník v diskuzním fóru nebo komentáři na Facebooku…

 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Nechte se třeba inspirovat tím, jak si s takovými otázkami nedávno poradil Standa Keppert.

Nedávno jsme se s několika známými dostali k tématu zabezpečení údajů, které o sobě uvádíme na internetu. Podotýkám, že nikdo z nich nemá IT vzdělání a ani v IT nepracuje. Samozřejmě ale užívají internet, mobilní aplikace atd. Měli velké množství otázek o tom, co se děje s informacemi, které na internetu vyplňují, jak jsou zabezpečeny a jak si mohou být jistí, že neexistuje programátor, který tyto údaje zneužije ve svůj prospěch. Co když se jim programátoři – hackeří nabourají do online nebo mobilního bankovnictví a ukradnou peníze? Super, že se na to ptají, jsem za každého takového zvídavého známého moc rád! Bohužel jsem nemohl jít cestou, kdy bych jim podrobně vysvětlil, jaké používáme šifrování dat nebo že pro komunikaci se serverem pomocí rest volání se používá zabezpečený protokol. 

Osvědčilo se mi zahodit IT termíny, vzít si na pomoc selský rozum a příklady, které si budou umět představit.

Jak tedy vysvětlit zabezpečení dat na internetu NEajťákům?

Třeba takhle. Když se chci v mobilu přihlásit do svého bankovnictví, musím zadat uživatelské jméno a heslo. Oba texty jsou zabalené do krabičky. Tato krabička je vložená do větší krabice a ta do ještě větší. Tato velká krabice je obmotaná řetězy, na kterých visí zámek z titanu. Klíč k zámku má pouze server, na kterém data vyplňují. I kdyby se tedy někdo dokázal této velké krabice zmocnit, neodemkne ji, protože nemá klíč k zámku. K těm menším krabičkám uvnitř se tedy ani nedostane. Ano, řetěz by mohl rozřezat, ale to by trvalo tak dlouho, že je velká šance, že ho u toho někdo nachytá.

Co jsem ale musel zdůraznit je fakt, že aby to takto fungovalo, nesmí být heslo „heslo123“. Dobrý, pochopili to, snad si ty hesla fakt změní. :D Pokračovali jsme dál. Jakmile se tedy do bankovnictví přihlásí, vznikne mezi jejich aplikací a serverem nerozbitná titanová roura, do které se jen tak někdo nedokáže dostat. Nemusí se tedy bát platby posílat, jsou chráněny právě tou rourou.

Taky vám pra/rodiče volají, že jim někdo hacknul počítač?

Ve většině případů se bojí zbytečně, pravděpodobně klikli na virus, který může být taky nebezpečný. Ale ruku na srdce, kdo z nás rodičům a dalším rodinným příslušníkům osobně nenastavoval PC i právě proto, aby se nemusel při každém takovém telefonátu bát?

Nicméně se ale dostávám k další otázce, kterou se svým okolím teď často řeším. „A to jsi teda hacker, když umíš programovat?“

Tady už mi k vysvětlení titanové roury a zámky nestačí. Možná zkuste, tak jako já, použít pro vysvětlení, kdo je hacker, definici z Wikipedie. Je fakt dobrá. Na ni jsem navázal, že ne každý, kdo umí programovat, je hacker. A že ani hacker jako takový nemusí být nutně zlý. Že jsou i tzv. dobří hakeři, kteří pracují pro firmy i vlády, aby právě ty zlé hackery včas odhalili a jejich útokům zabránili. Aby nikdo nemohl neprávem získávat informace o lidech nebo krást peníze. 

Umíte si představit, že to stále může být pro někoho nová informace? A právě proto si myslím, že je trochu naší povinností tuhle „osvětu“ u našeho okolí dělat. 

S jakými otázkami se nejčastěji setkáváte vy? A co vám pomáhá vše vysvětlit neajťáckým jazykem? Podělte se s námi o zkušenosti a pokud třeba někdy nebudete mít trpělivost vysvětlovat téma zabezpečení, pošlete odkaz na tento článek. 

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

 

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Znáte simulační teorii? 

čtení na 2 min 28.6.2022

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

Tipy na IT kurzy pro děti: na pozná...

čtení na 3 minuty 19.10.2021

IT kdysi byla čistě ženská disciplí...

čtení na 4 minuty 18.1.2022

Co všechno víte o databázích?

čtení na 3 minuty 21.4.2022

Historie IT Guys 50.—70. léta

čtení na 4 minuty 3.1.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster