Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Když prezentuje introvert

O tom, jak si připravit dokonalou prezentaci, toho bylo napsáno už mraky a existuje spoustu expertů, kteří vám skvěle poradí. Dnešní článek tedy nebude o obecných tipech, ale praktických vychytávkách pro ty, kteří nejsou ve svém živlu když mají prezentovat před jakýmkoliv publikem a nezískávají energii z komunikace s větším počtem lidí. Dnes píšeme pro introverty, polo introverty a všechny, kdo se ztotožňují s výše napsaným. 

projektor

Dobrý řečník může být kdokoliv

Opravdu. A stejně tak kdokoliv může cítit, a cítí, minimálně trochu strachu a nervozity před svým veřejným vystoupením. Klidně se tedy s tím, že se bojíte, smiřte. Akceptujte to a začněte pracovat na tom, abyste byli lepší. Prezentace a mluvení na veřejnosti jsou totiž schopnosti, které se dají naučit. Vzpomínáte na anglického krále Jiřího VI. (nebo na film Králova řeč)? 

Máte jedinečnou devízu

Pokud nejste tip, který má rád diskuze s velkými skupinami lidí, umí se překřikovat a prorazit se svým názorem, pravděpodobně budete skvělý posluchač. Baví vás dávat lidem prostor, aby vyjádřili své myšlenky a nápady? Pak máte i při prezentaci z půlky vyhráno. I když mluvíte veřejně, nemusí to být celé o vás. Zapojte publikum, staňte se jedním z nich, dejte jim možnost zeptat se, vyjádřit se, zapojit se. Uvidíte, jak spokojení budou lidé odcházet. Zapojením publika navíc trochu zmírníte tlak, co sám/a na sobě máte, že vy jste jediný/á, na koho se upírá pozornost. Nemusí to tak být

Co vám prezentování usnadní?

  • Trumfy v rukávu

Rozmyslete si, v čem jste dobří a toho se držte. Vaše prezentace nemusí být nutně vtipná nebo ohromující. Možná jste perfektní vypravěč nebo umíte složité problémy vysvětlovat tak, že je pochopí i laik. Třeba je vám přirozené nebýt jedinou hvězdou podia a vytvoříte diskuzi, do které zapojíte publikum tak zlehka, že si ani introverti v něm sedící nestihnou všimnout, že veřejně diskutují. Najděte si toto svoje já a nechte ho se ukázat.

  • Přípravy není nikdy příliš

Pro dobro samotné prezentace i pro klid svojí duše, věnujte přípravě tolik času, kolik jen můžete a potřebujete. 

  1. Vylaďte obsah.
  2. Připravte pěkné a funkční vizuály.
  3. Procvičujte.

Klidně si prezentaci nahrajte a pouštějte si ji dokola při běhu nebo procházce, pak si ji přeříkávejte při rutinních činnostech, jako je úklid, mytí nádobí…Nakonec si ji zkuste říct před rodinou nebo kolegy.

  • Struktura

Svoji prezentaci nebo školení dobře strukturujte a budete-li mluvit déle, se strukturou seznamte publikum. Nezapomeňte ani na pauzy na kávu nebo wc, přijdou vhod všem a vy se mezi nimi budete moci na chvilku nadechnout, ponořit sami do sebe a načerpat síly. Naplánovanou strukturu pak dodržujte, bude to pro posluchače srozumitelnější a vy budete klidnější.

  • Vytvořte si roli

Není vám příjemné, aby se oči a uši všech soustředili na VÁS? Vytvořte si svoji řečnickou „roli”, do které se vžijete vždy, když půjdete mluvit na veřejnost. Ano záměrně jsme použili slovo „role”. Nasaďte si masku, kostým a jděte na věc, klidně si vyberte outfit, ve kterém budete vždy prezentovat. Pomůže vám to odosobnit se od celé situace a nebudete mít pocit, že všechny ty páry očí koukají na vás. Koukají totiž na vaši „postavu”.

A jeden tip na závěr. Těsně předtím, než se vydáte na podium nebo k prezentační tabuli, protřeste si celé tělo a usmějte se. V žilách se vám rozproudí kyslík, tělo se zapomene klepat nervozitou a úsměv navodí vám a následně i posluchačům pozitivní emoce.

Držíme palce!!

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Gamifikace v HR: hrou k lepším výsl...

čtení na 4 minuty 16.3.2022

Pohovor v IT: Jak se obléct?

čtení na 3 minuty 4.11.2020

11 tipů na online pohovor

čtení na 2 minuty 8.6.2020

Nejčastější otázky na pohovoru

čtení na 3 min 22.5.2023

5 pravidel pro úspěšný pohovor

čtení na 3 min 21.3.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster