Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Výpověď v práci – jak ji otočit ve svůj prospěch?

Když se řekne výpověď, asi každého trochu zamrazí. Bohužel v poslední době je na sociálních sítích i v médiích stále více nepříjemných zpráv o hromadném propouštění jak u nás, tak v zahraničí. A tak se Martin Smětala rozhodl napsat tipy, co dělat, když vás tato nelibá záležitost potká, jak se s ní vypořádat a jak ji naopak otočit ve svůj prospěch.

 

Dostali jste výpověď, tak co teď?

ZACHOVEJTE KLID!

Předně je dobré si uvědomit, že se to stává každý den mnoha a mnoha lidem. Není konec světa, nikdo neumřel, nadechněte se a zachovejte chladnou hlavu. Jedna cesta končí a druhá možná zajímavější začíná.

Lidé často berou na svá bedra, že něco udělali špatně, když byli propuštění, že selhali. Ovšem v naprosté většině případů se jedná o selhání na straně zaměstnavatele (ať už procesní, manažerské nebo kombinace obojího).

Také není nic horšího než  při odchodu z práce udělat scénu nebo nějaký naschvál jako odplatu. Může se to totiž neblaze promítnout do vašeho úspěchu najít práci novou – váš budoucí zaměstnavatel si o vás bude pravděpodobně ověřovat reference u předchozí firmy a tímto si zajistíte, že vás nemusí přijmout.

 

Výpověď a její struktura?

Výpověď by měla obsahovat důvody pro ukončení pracovního poměru, datum, na kterém výpověď nabývá účinnosti a informaci o tom, zda má zaměstnanec nárok na odstupné.

Zaměstnavatel by měl také zaměstnanci nabídnout podporu v hledání nové práce, například prostřednictvím reference nebo doporučení.

  

Odstupné

Výše odstupného je jeden až tři průměrné měsíční platy v závislosti na tom, kolik let byl zaměstnanec zaměstnán (pro maximální odstupné stačí být zaměstnán 2 a více let).

Na odstupné vzniká nárok pouze tehdy, když je výpověď dána ze strany zaměstnavatele, a to z důvodů, které souvisí se zaměstnavatelem. Například důvodem může být snížení stavu zaměstnanců neboli nadbytečnost, přesun sídla, zranění v práci způsobené zaměstnavatelem apod.).

Obecně platí, že pokud vám zaměstnavatel dává výpověď a není v ní uvedeno odstupné, projednejte to s právním specialistou, jelikož Zákoník práce stanovuje velmi specifické podmínky, kdy zaměstnavatel odstupné dávat nemusí. 

 

A co dohoda se zaměstnavatelem?

Někdy zaměstnavatelé zkouší ušetřit na odstupném tím, že se snaží se zaměstnancem domluvit na dohodě. Je tak dobré vědět, že pokud podepíše zaměstnanec dohodu o ukončení zaměstnání, přichází o možnost odstupného, pokud dohoda nemá odstupné písemně stanoveno.

Zároveň se s dohodou ochuzujete o výši podpory v nezaměstnanosti, jelikož v takovém případě pracovní úřad vyplácí pouze 45 % z průměrné měsíční čisté mzdy. Pokud se jedná o běžnou výpověď ze strany zaměstnavatele, vyplácí pracovní úřad obvykle první dva měsíce 65 %, další dva měsíce 50 % a až poté klesne podpora na 45 %.

 

Dohoda se zaměstnavatelem může a nemusí být výhodná pro zaměstnance. Vždy záleží na podmínkách, které dohoda obsahuje a na situaci, ve které se obě strany ocitnou. Někdy může být výhodné se na dohodě vzájemně domluvit – třeba v případě, kdy zaměstnavatel může nabídnout zaměstnanci zajímavou práci v jiné společnosti, kterou vlastní. Vždy je alespoň slušnost dát druhé straně šanci dohodu představit. Avšak platí, že pokud si zaměstnanec není dohodou či samotnou výpovědí jistý, měl by se poradit s právníkem. S podpisem není třeba pospíchat.

 

Výpověď ze strany zaměstnance

Někdy se může stát, že má zaměstnanec touhu opustit zaměstnání sám, v takovém případě podává výpověď, ve které ani nemusí psát důvod svého rozhodnutí. Tento typ výpovědi je bez nároku na odstupné

Výpovědní lhůta začíná běžet od měsíce nadcházejícího tomu, ve kterém je výpověď doručena zaměstnavateli. Výpověď se může doručit osobně nebo doporučeně. Pokud si nejste jistí, zda by ji zaměstnavatel podepsal na místě přijetí výpovědi (např. šéf je na dovolené), je dobré ji zaslat doporučeně a nechat si podací lístek pro určení data přijetí. 

 

Kdy se nahlásit na pracovní úřad?

Ideálně do 3 pracovních dnů od konce zaměstnání. Jinak je zde riziko, že povinné odvody pracovní úřad začne odvádět v jiný den, než který bezprostředně následuje po ukončeném pracovním poměru a tím pádem bude muset za toto volné období doplatit odvody sám propuštěný.

 

První kroky k nové práci

  1. Utvořte si jasnou představu, jak by měl vypadat ideální zaměstnavatel – stačí vypsat v bodech, co se vám na předchozím zaměstnání líbilo / nelíbilo a podle toho promyslet, kudy by se měla vaše kariéra odvíjet dál.
  2. Zaktualizujte si svůj životopis i profil na LinkedIn.com – TIP: Pokud si chcete přečíst, jak si své CV co nejlépe vyšperkovat a rovnou si stáhnout i šablonu, zde je přehledný návod.
  3. Založte si profil na jobs.czprofesia.cz případně jiných pracovních portálech. Můžete tak být kontaktováni sami na základě vašeho profilu.
  4. Kontaktujte svou oblíbenou personální či outsourcingovou agenturu 👀
  5. Vložte post na LinkedIn o tom, že jste ukončili pracovní poměr a hledáte nové uplatnění. Nezapomeňte si nastavit volbu „OpenToWork“ na svém profilu. Díky tomu bude přímo na vaší fotce vidět, že jste otevření pracovním příležitostem. Doporučuji zde popsat, jakou pozici konkrétně hledáte – TIP: A pokud tápete, jak si vyplnit vlastní profil na LinkedInu, přečtěte si přehledný návod.  
  6. Prozkoumejte, zda se v blízké době nebude konat pracovní veletrh či workshop.
  7. Kontaktujte své bývalé kolegy / přátelé a poptejte se, zda neví o zajímavé příležitosti.
  8. Zaměřte se na svůj rozvoj, jelikož hledání práce může nějakou chvíli trvat – je vhodné volný čas využít nejen pro relaxaci, ale i pro zvýšení své kvalifikace.

 

Jedna rada na závěr – hledání práce může být časově i psychicky náročné, je však dobré si zachovat optimismus entuziasmus. Zvýšíte tím nejen své šance na úspěch při pohovorech, ale také zlepšíte celkově kvalitu svého života.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Mohlo by vás také zajímat

Pohovor v IT: Jak se obléct?

čtení na 3 minuty 4.11.2020

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

11 tipů na online pohovor

čtení na 2 minuty 8.6.2020

Onboarding: pomáháme adaptovat nové...

čtení na 6 minut 9.3.2021

Jak jsem se dostal k testování, ane...

čtení na 2 minuty 27.1.2021

SKETCHNOTING: kreslete si a zapamat...

čtení na 4 minuty 14.12.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster