Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Wozniakova kryptoměna jako prostředek k efektivní energetické spotřebě

Steve Wozniak, spoluzakladatel Applu, se pustil do dalšího byznysu. Věnuje se tématu, o které se zasazoval už léta i během svého působení v Apple, efektivnější spotřebě energie. Společnost Efforce, kterou Wozniak spoluzaložil (další zakladatelé: Jacopo Visetti, Jacopo Vanetti, Ken Hardesty, Stefano Scozzese, Andrea Castiglione), je platformou, která umožňuje komukoliv na světě investovat do projektů pro efektivnější spotřebu energie, a tím se podílet na zmírnění klimatických změn na naší planetě.

Steve Wozniak (Woz)

Spoluzakladatel Applu, počítačový inženýr, architekt a programátor. Po svém odchodu z Applu v roce 1985 založil vlastní společnost, se kterou uvedl na trh první univerzální dálkové ovládání na světě CL 9 CORE 6502. Produktu se na trhu příliš dobře nevedlo, a tak společnost v průběhu roku zrušili. Wozniak si dodělal vysokoškolský titul, do Applu se vrátil v 90. letech ještě jako poradce. Nyní ve firmě již aktivně nepůsobí (formálně je ale stále zaměstnancem firmy a pobírá údajně symbolickou mzdu). Mimo jiné uspořádal svůj vlastní hudební festival, dlouhodobě se věnuje filantropii a vzdělávání, založil vlastní vzdělávací platformu s důrazem na technologie.

Jak platforma Efforce funguje?

Investoři (chcete-li přispěvatelé) se prostřednictvím tokenů mohou podílet na projektech pro efektivnější spotřebu energie a získat užitek z budoucích energetických úspor. 

Firmy, které se do platformy zapojí, využijí investic k vylepšení svých procesů za účelem šetření energie. Takto vzniklé úspory se v reálném čase zapisují do blockchainu. Podle smlouvy, kterou přispěvatelé s Efforce uzavřou, se úspory přerozdělí držitelům tokenů. Riziko, se kterým je třeba počítat, představuje fakt, že držitelé tokenů jsou odkázáni na projekty, které platforma zaregistruje a na to, jak vyhodnotí jejich potenciál.

WOZX

WOZX nativní token pojmenovaný po Wozniakovi vytvořila společnost Efforce. Token byl zalistován 3. prosince 2020 na HBTC (burzovní platforma pro obchodování kryptoměn) v hodnotě 0,1 USD. Emitována byla 1 miliarda tokenů a podle spol. Efforce se jejich počet již nikdy nezvýší. Část je určena k vytěžení, část k odkupu. Jeho aktuální hodnota je 1,2334 (platné k 12. 2. 2021).

Prostřednictvím tokenu WOZX mohou zájemci odkudkoliv na světě investovat do projektů podporujících efektivní energetickou spotřebu, a přispívat tak ke zmírnění klimatických změn. Vlastníci WOZX tokenu (neboli přispěvatelé)  se zaregistrují do Efforce’s Energy Performance Smart Contracts. Každý z kontraktů představuje 1KWh  energie, která bude v budoucnu v přesně specifikovaném čase ušetřena. Kontrakt stanovuje cenu, procenta ušetřené energie, která jsou sdílena s přispěvatelem skrze danou smlouvu, její trvání, hodnotu úspor, kterou projekt vygeneroval, dobu trvání aukční lhůty a vnitřní hodnotu projektu.

Jakmile jsou plánované úpravy hotové, smart metry, které jsou na projektech instalované, zaznamenávají úspory energie, které jsou distribuovány na základě smluv držitelům tokenů jako tzv. energetické kredity. Ty může vlastník prodat zpátky Efforce nebo, pokud to jeho poskytovatel energií podporuje, jimi vykompenzovat svůj účet za elektřinu.

Zní to celé komplikovaně? V podstatě to složité musí být, jelikož si může WOZX koupit kdokoliv, a to i když v očích úřadů nesplňuje podmínky ověřeného investora pro tento typ energetických projektů. Je tedy nutné překonat hned několik podmínek a překážek, aby mohl takový nápad fungovat. A jak se zdá, využití blockchainu může trefa do černého.

Má platforma i díky zvučnému Wozniakovu jménu šanci uspět? Dejte nám vědět, jaký je váš názor? Budeme se těšit.

 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jaká byla React Girls Academie?

čtení na 3 minuty 26.11.2020

Z IT světa – Jaké technologie by vá...

čtení na 3 minuty 29.1.2021

Přehled pozic v IT a životní cyklus...

čtení na 5 minut 3.2.2022

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 4.5.2022

Historie IT Guys 50.—70. léta

čtení na 4 minuty 3.1.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster