Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Z IT světa: oživení projektů i pracovního trhu

Covidové měsíce plné nejistoty, utahování rozpočtů, pozastavování nebo rušení projektů a výpovědí jsme si „užili” až až. Posledních pár měsíců již ale mají ekonomiky prostor se postupně nadechovat, očkování přináší nejen firmám do žil více optimismu, a tak se byznysy zase začínají hýbat. Spolu s tím se mění i situace na trhu práce. Co jsme vypozorovali a jaké jsou aktuální trendy? 

Optimismus je zatím větší u firem než zaměstnanců

Nutno říci, že covid poznamenal i dosud zdánlivě „nedotknutelné ajťáky”. Rok 2020 byl jednoduše jiný. Ač některá odvětví digitalizovala jako o život, jinde se zase čekalo, omezovaly se rozpočty a buď se nezvyšovaly platy nebo se dokonce propouštělo. Po několik měsíců jsme pozorovali, že i IT specialisté vyčkávají a jsou se změnami projektů či zaměstnání opatrnější. 

Aktuálně se firmy začínají opět rozhlížet po IT profících, kteří posílí týmy a pomohou k úspěšným projektům. Počet volných míst stoupá, a to i v klasicky okurkové sezóně jako jsou letní prázdniny. Větší šance se otevírá pro externisty. Budoucnost je ještě nejistá, rozpočty na interní týmy stále často zmrazené, externisti tak nabízejí pro firmy nyní tolik potřebnou flexibilitu. 

Nejistota u kandidátů ale stále ještě přetrvává a chuť měnit místo není tak velká. Zatímco v předcovidových letech práci z vlastní vůle měnila zhruba pětina zaměstnanců z celého pracovního trhu, letos je to 13 %. A tomuto vývoji odpovídá i situace v IT.

Remote práce otevírá příležitosti

Velkým trendem, který v IT začal již před pandemií je home office, resp. full remote spolupráce. Stejně jako v jiných odvětvích firmy i zde zjistily, že full remote práce je realizovatelná a kromě ušetřených nákladů za kanceláře přináší ještě daleko zajímavější možnosti. Zaměstnavatelé se najednou nemusejí rozhlížet pouze v geografické blízkosti svých poboček, ale mohou hledat nové kolegy po celé republice, resp. Evropě, ti odvážnější i po celém světě. Je škoda, že se v IT některé firmy těchto možností vzdávají a požadují po svých zaměstnancích opět každodenní přítomnost v kancelářích. 

Významným způsobem se tak otevírají příležitosti i českým a slovenským IT specialistům, kteří se rovněž mohou rozhlížet po zajímavých projektech i za hranicemi svého města.

Největší zájem je stále o Java vývojáře a testery

Digitalizace, která se skloňuje již měsíce napříč všemi odvětvími se samozřejmě promítla i do projektů našich klientů. Většina jich již online je, pracuje se tak především na dalším zlepšování a zatraktivňování digitálních procesů, produktů a služeb pro zákazníky i uživatele. Stále je tedy velká poptávka po full-stack a frontend developerech, stejně jako po manuálních i automation testerech.

Trendy týkající se poptávaných specialistů se aktuálně za poslední měsíce příliš nezměnily, stále jsou na vrchních příčkách Java vývojáři, zvyšuje se poptávka po JS, Python a DevOps vývojářích a aktuálně pozorujeme, že jsou hodně v kurzu také UX designéři.

Hledáte nové příležitosti a zajímavé projekty? Mrkněte na naše volné pozice a dejte nám o sobě vědět. Těšíme se.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

7 kroků k efektivní poptávce po IT ...

čtení na 3 minuty 8.7.2020

Jak dostávat na LinkedIn relevantní...

čtení na 3 minuty 18.7.2023

9 tipů pro dobrý první dojem na poh...

čtení na 3 minuty 7.12.2021

Nejčastější otázky na pohovoru

čtení na 3 min 22.5.2023

Outsourcing IT specialistů: přehled...

čtení na 5 minut 28.4.2021

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster