Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Zvětšujeme tým: jak se na to připravit?

Rýsují se nové projekty, příležitosti, cíle. A s nimi také větší objemy práce. Abyste projekty dotáhli, cílů dosáhli a neskončili točící se dokolečka na kancelářské židli s pohledem upřeným do neznáma, je nejvyšší čas posílit stávající tým a přijmout mezi sebe nové kolegy.

Rozšíření týmu je také velká příležitost a cíl, jak se na to připravit, co všechno promyslet a nastavit? Pojďme se podívat na pár praktických tipů.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Ještě než vyvěsíte inzeráty

Než se pustíte do sepisování požadavků na nové kolegy, udělejte si analýzu schopností, které vám ve firmě/ týmu chybí, abyste mohli dál růst. Zapojte do této diskuze i kolegy, sami přesně řeknou, koho mezi sebe potřebují.

Tip: Je samozřejmé, že se budete snažit, aby nový člen lidsky zapadl. Nehledejte ale lidi, kteří by s vaším současným týmem byli kompatibilní až příliš. Vytvořili byste si pak homogenní atmosféru, která by tolik nepodporovala kreativitu. Chtějte proto do týmu někoho, kdo ho bude v pozitivním duchu vyzývat novými nápady, myšlenkami a jinými úhly pohledu.

  • Ve chvíli, když víte, jaké znalosti a schopnosti od nového kolegy očekáváte, začněte pracovat na přesné definici úkolů a náplně práce. Každý v týmu musí vědět, za co bude zodpovědný. Je to zároveň vhodná chvíle zrevidovat i náplně práce stávajících členů týmu. Chce se někdo někam posunout? Je práce v týmu vhodně systematizovaná a nestojí něco pouze na jednom člověku?

Snažte se zvětšování týmu plánovat dopředu a nečekejte až na chvíli, kdy budou všichni zahlcení prací a noví kolegové budou opravdu citelně chybět. Počítejte s tím, že najít a vybrat ty správné posily může trvat déle.

Procesy a komunikace

Procesy nezní moc zábavně, ale všichni víme, že nám pracovní fungování usnadňují, tím spíš, když pracujeme ve větších týmech. Proto je potřeba se jim věnovat i při nabírání nových kolegů. Už víte, kolik lidí potřebujete nabrat. Jsou stávající procesy dobře škálovatelné a budou fungovat i v novém, větším počtu spolupracovníků? Bude každý člen týmu přesně vědět, za co je zodpovědný a znát své KPIs?

A je všechno, nejen procesy, ve firmě nastavené na větší počet lidí tak, aby mohli noví kolegové bez problému naběhnout? Například i komunikace?

Zrevidujte, bude - li nutné:

  • týmové meetingy
  • 121
  • online nástroje a chaty, které používáte pro spolupráci

Nastavte tzv. „buddy program”

Propojte nové kolegy s těmi současnými, ať vědí, že se mohou na někoho s čímkoliv obrátit, že mají v týmu někoho, koho budou dobře znát už od začátku a kdo jim pomůže zvládnout první týdny bez problémů. Se stávajícími zaměstnanci si definujte, jaká bude jejich role, jak mají být nováčkům nápomocní.

Onboarding

Cílem onboardingového procesu je, aby se nováček cítil součástí firmy, kolektivu. Díky dobře zvládnutému onboardingu nový kolega zapadne do týmu rychleji, začne se cítit „jako doma”, což zvyšuje šance, že ve firmě zůstane další roky. 

Více se onboardingu věnujeme v tomto článku.

„Hire fast, fire…”

...faster. Ano, tak to hodně manažerů a podnikatelů ze svých zkušeností říká. S nováčky si domlouváte zkušební dobu, plně ji využijte. Pokud budete hned na začátku cítit, že to není to pravé ořechové, ať už z hlediska zapadnutí do týmu nebo požadovaných znalostí, neztrácejte vzájemně svůj čas. Vše nejdřív narovinu proberte a dohodněte se na tom, co bude pro obě strany nejlepší. Někdy to opravdu může být i odchod ve zkušební době.

Extra tip: myslete i na svoje stávající zaměstnance

Nejen nově nabraní kolegové se dostanou do neznámého, situace se promění i pro firemní „veterány”. S novými lidmi se změní dynamika týmu, možné i role, náplň práce, povinnosti. Váš stávající tým vám pomohl firmu dostat až na tu úroveň, kde aktuálně je, nevynechejte je a myslete na ně. 

Diskutujte s nimi o tom, jak změny a nové fungování týmu vnímají. Ujistěte se, že je vždy stihnete dopředu informovat o chystaných změnách, ať už procesních nebo se bude měnit zažitá komunikace, cokoliv…Hlavním úkolem je se postarat, aby se necítili vynechaní nebo odsunutí na druhou kolej.

HR nemá kapacity?

Zvětšování týmu samozřejmě znamená zvýšenou zátěž na vaše HR oddělení. Zvažte proto dostatečně dopředu, zda má potřebné kapacity nebo jestli bude efektivnější oslovit externí dodavatele.

Držíme palce a přejeme úspěšné týmy i spokojené, nejen nově příchozí, kolegy.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Nejčastější otázky na pohovoru

čtení na 3 min 22.5.2023

Jak uspět na LinkedInu a jak si per...

čtení na 5 minut 4.10.2022

Příprava na pohovor pro IT pozice

čtení na 5 minut 9.9.2020

Jak dostávat na LinkedIn relevantní...

čtení na 3 minuty 18.7.2023

9 tipů pro dobrý první dojem na poh...

čtení na 3 minuty 7.12.2021

Když prezentuje introvert

čtení na 2 minuty 7.10.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster