Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Jaká byla React Girls Academie?

Ženy, dámy, dívky (a pánové, kteří kolem sebe máte něžné pohlaví, jemuž můžete tento článek přeposlat), zajímá vás svět programování, rády byste do něj vkročily, ale třeba nevíte, kde začít? Pak by pro vás mohla být zajímavá zkušenost naší HR/ IT konzultantky Péti, která ten krok už udělala. Vydala se programovat v Reactu a seznamovat se s ním začala v ReactGirls Akademii.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

ReactGirls

ReactGirls je komunita milovníků technologií a programování, dlouhodobě pracuje na sbližování žen a programování a provádí je prvními základy Reactu. Spolupracuje s mnoha odborníky z předních technologických firem a zájemkyním nabízí nejen akademii, ale i pravidelné workshopy, webináře nebo mentorské programy.

Pojďme se ale už zeptat Péti na její zkušenosti.

Proč ses pustila zrovna do programování v Reactu?

Po VŠ jsem věděla, že s Javou kamarádky nebudeme, tak jsem chtěla zkusit něco dalšího a volila jsem mezi C# a Reactem. A v tu chvíli se ke mě dostala informace o Akademii.

ReactGirls Akademie má za cíl ukázat účastnicím, o čem vlastně programování jako takové je. Představuje React a porovnává ho ve vztahu k jiným technologiím.

Celkem 17 hodin Akademie věnuje postupně  HTML&CSS, JavaScriptu a Reactu.

Je ideální volbou pro všechny ženy, dívky, dámy s malými nebo klidně i žádnými zkušenostmi.

Péťa absolvovala Akademii v době covidové, přirozeně se tedy vše odehrávalo online, ač je to běžně prezenční akce. Jaký formát ReactGirls zvolí do budoucna, jestli bude dál pokračovat online nebo se vrátí k osobním setkáním, uvidíme. Sledujte jejich webovky.

Jak to celé v praxi vypadalo?

Abychom si toho zkusily co nejvíc osahat, měla Akademie praktické výstupy dokonce dva - hru a naše vlastní webové portfolio.

Na začátku jsme probraly úplné základy o tom co jsou webové stránky, HTML a CSS a začaly pomalu připravovat základ kódu pro hru. Navázaly jsme úvodem do programování  - co jsou programovací jazyky, v čem vlastně programovat, co všechno dalšího si nainstalovat, co jsou například datové typy, cykly a proměnné a ukázal nám jak toho všeho využít v JavaScript kódu. Při další lekci jsme se zabývaly Reactem samotným, proč je pro nás to pravé, proč budeme pak hru upravovat zrovna do něj, čím se liší od jiných JS frameworků a knihoven a co všechno v něm můžeme vykouzlit. To byly dvě lekce teoretických základů k naší budoucí praxi. Během další lekce jsme hru postupně upravovaly do JavaScriptu. Závěrečné setkání bylo zčásti live coding a zčásti workshop, kde jsem se naučily, jak naši hotovou hru v Reactu nasadit do produkce, abychom si jí taky mohly zahrát.

Proč sis vybrala zrovna React Girls Akademii?

V minulosti jsme byly se Zuzkou, která v Akademii působí jako jedna z lektorů, kolegyně. Když se mi na Linkedinu ukázal její post o ReactGirls, začala jsem jejich aktivity sledovat. Když pak zveřejnili, že bude i Akademie, rozhodla jsem se, že do toho půjdu.

Měla si již před kurzem nějaké zkušenosti s programováním?

Na FEL jsem se dostala k programování v Javě, ale to byly opravdu jen základy, ze kterých si do dneška pamatuju jen pojmy.

Co z Akademie pro tebe bylo nejpřínosnější?

Ukázka toho co všechno jde s Reactem vymyslet a to nasazení - je fajn i vědět, co se svým výtvorem udělat, aby ho mohli všichni vidět

Jak s nabytými znalostmi dál naložíš?

Už mám v hlavě pár nápadů, které chci udělat. Nic složitého oproti naší hře. Jednoduché webové stránky, na kterých si vyzkouším další možnosti.

A ještě jedna otázka z pohledu zkušené HRistky: pro koho je dobré mít tento kurz v životopise a komu bys ho doporučila?

Myslím, že je kurz ideální pro všechny holky a dámy, co chtějí nakouknout pod prsty zkušeným vývojářům a získat představu o tom, co taková práce znamená, zjistit, jestli by je to bavilo. Akademie není tak obsáhlá, že by naučila všechny znalosti na pozici juniorního developera, což vůbec nevadí. Má spíš vzbudit zájem o React a ukázat směr. Což se jí minimálně u mě povedlo. ;)

Pétě děkujeme za vhled do ReactGirls Akademie. Pokud budete mít dotazy ke kurzu nebo i k něčemu jinému, napište nám třeba tady na webu nebo na našich sociálních sítích, rádi na vše odpovíme. 

Pokud se do programování plánujete taky vrhnout, přejeme hlavně hodně zábavy a trpělivosti. Možná pak přijde vhod i tenhle článek.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jak vás telefon odposlouchává a skr...

čtení na 3 minuty 18.7.2022

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

WEB 3.0: budoucnost, která už klepe...

čtení na 3 minuty 22.2.2022

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 11.5.2022

Znáte simulační teorii? 

čtení na 2 min 28.6.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster