Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Umělá inteligence v programování: kam směřuje?

Porovnáváte někdy současnou podobu světa s tím, jaký ho předpovídali sci-fi tvůrci X (desítek) let zpátky nebo jak jste si ho představovali vy třeba jako malí kluci a holky? Když jsem se někdy v roce 1998 dostal poprvé k programování a jako kluk na základce si uvědomil, že počítače budou mojí budoucností, často jsem si představoval, jak moje práce bude vypadat v roce 2020 nebo třeba 2050.

Jako malý kluk jsem měl představivost bujnou, myslel jsem si například, že budeme diktovat kód a počítačho bude sám psát, nebo že zadáme určité parametry a aplikace se vytvoří sama. Představoval jsem si, že všechno programování budeme dělat přímo v počítači. Dost těch věcí se vlastně děje, takže jsem až tak mimo zase nebyl. :)

Když se teď podívám na to, jak se programuje v roce 2021, tak je to oproti minulosti výrazně jednodušší a rychlejší. Co jsem si ale asi ani nedokázal představit, je využívání umělé inteligence. O umělé inteligenci slyšíme ze všech stran, ze všech různých oborů, ale v souvislosti s programováním se o ní příliš nemluví ani nepíše. A přitom, když si přečtete definici, například tu z Wikipedie, programování bude asi první obor, který vás napadne.

Umělá inteligence (UI) (anglicky artificial intelligence, AI) je obor informatiky zabývající se tvorbou strojů řešících komplexní úlohy například z oblastí logistiky, robotiky, zpracování přirozeného jazyka, či zpracování velkých objemů dat.

AI programátor?

Už celkem běžně se v programování používá taková trochu „hloupá“ umělá inteligence, která funguje defacto jako našeptávač v IDE (pozn. redakce: vývojovém prostředí). Jak jsem se dozvěděl na jedné konferenci o robotizaci, pracuje se ale již také na celkem nadějném pokusu naprogramovat čistě digitálního programátora složeného z jedniček a nul. Tisíce řádků kódu zajistí, že tento „AI developer“ dokáže naprogramovat věci, které dostane zadané. Zatím ještě neumí úplně sám vytvořit vlastní aplikaci, ale pomáhá vývojářům psát kód rychleji a upravovat chyby. Jde vlastně o realtime code review. Členové týmu, kteří na tomto digitálním parťákovi pracují, odhadují, že v průběhu roku 2022 by mohli mít funkční prototyp, který sám napíše mobilní aplikaci. Je to příliš ambiciózní? Možná ani ne. Když se podíváme, jak se programovalo před dvaceti lety, podívejte se, kam jsme se posunuli. A pokrok se stále zrychluje. 

Tento „AI developer“ by mohl fungovat jako skvělý pomocník do velkých týmů, většinou ve velkých firmách nebo nadnárodních korporacích. Real time code review by vývojářům umožnil nasadit kód bez dalšího zdržování. Mohl by se zapojit také jako samostatný člen týmu, vzít si ticket a pracovat na něm. Myslím si, že je do budoucna reálné, že budou bok po boku programovat lidé a umělá inteligence nebo dokonce roboti. Postupně se k tomu blížíme.

Chápu, že se mohou někteří konzervativnější programátoři začít bát toho, že budou umělou inteligencí nahrazeni. Přece jen firmy uslyší na to, pokud bude digitální kolega umět napsat kód přesně podle požadavku řádově za mnohem kratší čas. Například složitější věc, kterou by seniorní vývojář napsal za dva dny, by měla umělá inteligence dle predikcí zvládnout už za pár hodin.

Otázkou je, zda se této doby chceme bát anebo ji vítat a přidat se k vývojářům, kteří tyto „AI developery“ vytváří.

K umělé inteligenci se ale můžete dostat už teď

Díky projektům, na kterých jsem se podílel, jsem měl možnost se dostat k několika příkladům umělé inteligence. Například AI, která na základě předem daných faktorů pomáhala rozeznávat lidi. Byla použitá v bankovním sektoru a dokázala vypočítat, jestli je klient pro banku rizikový nebo ne. 

Poměrně hojně používaná je umělá inteligence v předpovědi počasí, kdy super počítače dokáží určit předpověď s  přesností na 15dni (zdroj). Ve zdravotnictví začínají pomáhat softwary, které si nastudují velký počet reálných případů, které se v minulosti staly, a po zadání daných parametrů pak dokážou určit diagnózu. Pokud se chceme dostat k té opravdu nejdokonalejší umělé inteligenci, se kterou v současnosti my jako lidstvo pracujeme, musíme se podívat do armády. Možná už jste slyšeli o letadlových dronech, které mohou řídit nejen lidé, ale také již existující umělá inteligence, která umí dron manévrovat, lokalizovat pravděpodobné cíle v nepřátelských oblastech a pořizovat fotografie.

Na závěr si dovolím malou nadsázku na zamyšlení. Blížíme se do doby, kterou předeslal Terminátor, kdy si umělá inteligence uvědomí svoji existenci a zaútočí na lidstvo? Anebo se dostaneme do doby, kdy většinu činností zautomatizujeme k našemu prospěchu a umělá inteligence bude dlouhodobě pomáhat lidem v každodenních aktivitách a usnadňovat naše životy?

Nad tématem umělé inteligence se zamýšlel Standa Keppert.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

ChatGPT - jak na efektivní zadání a...

čtení na 4 minuty 28.4.2023

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

Jak funguje AI a může nabýt vědomí?

čtení na 5 minut 2.6.2023

Inteligence a AI: Jak rozpoznáme, k...

čtení na 2 minuty 14.11.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster