Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Umělou inteligenci jsme si zvykli používat na denní bázi. Potřebovali bychom od AI více lidskosti? 

Systeum meetup s názvem Přesahy umělé inteligence přivedl dohromady přední odborníky a desítky hostů, aby společně diskutovali nad jejím současným vývojem a budoucností. Hlavní myšlenka, která rezonovala mezi všemi speakery, byla potřeba větší lidskosti AI technologií.

Kateřina Lesch, divizní ředitelka pro Data Science & Risk, zahájila diskusi svým pohledem na to, jak AI ovlivňuje naše každodenní životy. „....je třeba si uvědomit, že technologie by se měla přizpůsobovat nám, a ne naopak. Musíme si umět zachovat v digitálním světě lidskost," uvedla. AI je sice užitečná, ale nemůže plně nahradit mezilidské interakce, které jsou klíčové pro hluboké pochopení a empatii. Měli bychom si uvědomit, že AI odráží naši vlastní podstatu. Kateřina zároveň zdůraznila, jak důležité je, aby umělá inteligence reflektovala hodnoty, které si jako společnost ceníme. 

Podělila se o své zkušenosti z akademického prostředí při odhalování studentských prací, které jsou generovány s pomocí AI. Popsala, jaké jsou signifikantní znaky, které ji ihned při čtení studentských prací zarazí, ať už se jedná o množství “chaosu”, unikátních slov v textu, nezvyklé autory citací, nebo správnou interpunkci v anglickém textu.

Na celou diskuzi s Kateřinou Lesch se můžete podívat ZDE.

 

Jan Tyl, zakladatel technologické společnosti Alpha Industries, představil své projekty, které se zaměřují na propojení digitálních lidí poháněných AI. Lidský rozměr v kombinaci s AI a filozofickými prvky slouží převážně pro osobní růst, vzdělávání a k podpoře hlubšího myšlení. ...AI nám může pomoci rozšiřovat horizonty, ale je důležité, aby technologie stimulovala naše kritické myšlení, nikoli aby ho nahrazovala," sdělil Jan. 

Publiku také poradil, jak vytvořit vlastního AI parťáka, který bude expertem na danou problematiku. Klíčem je mít jasně definované požadavky, hluboké pochopení procesů ve firmě a pár nadšenců do AI, se kterými vytvoříte i-Lab. Digitálního parťáka si tak můžete vytvořit na většinu rolí, které vás napadnou.

Na celou diskuzi s Janem Tylem se můžete podívat ZDE.



Petr Svoboda, zakladatel a generální ředitel společnosti CodeNOW a Stratoxu, se zaměřil na transformaci IT trhu práce. ...AI mění dynamiku pracovního trhu rychleji, než se mnozí dokážou přizpůsobit. Výzvou pro nás je připravit se na tyto změny a využít je ve svůj prospěch," diskutoval Petr. Poukázal na to, že v budoucích 5 letech můžeme očekávat dramatickou proměnu na trhu práce. IT pozice jako Junior Developer nebo Tester se mohou díky umělé inteligenci hodně proměnit. AI je už nyní dokáže s dobrými výsledky nahradit. Zatímco nové role spojené s AI se stanou klíčovými.

Jsou situace, kdy např. ve službách stále raději mluvíme s lidmi spíše než se stroji. Umělá inteligence by tak mohla nahradit různé analýzy dat a práce s tím spojené. Podle Petra je důležité být na něco expert a k tomu si přidat pomocníka v podobě umělé inteligence. Dělat to obráceně nefunguje.

Na celou diskuzi s Petrem Svobodou se můžete podívat ZDE.

Příležitosti a hrozby umělé inteligence
Panelová diskuze

Přestože umělá inteligence přináší spoustu možných hrozeb jako je ztráta sociálního kontaktu, ztráta vlastního logického uvažování, možná manipulace názorů apod., i tak můžeme AI využít příznivým směrem. Měli bychom se podívat na její potenciál, který se nám nabízí. Příležitosti máme na obou stranách spektra a je jen na nás, jakou stranu budeme rozvíjet.

Na celou panelovou diskuzi se můžete podívat ZDE.

Zajímají vás naše akce? Chtěli byste být příště součástí a mít možnost zeptat se hostů na to, co vás zajímá? Nechte nám tu svůj email a my si jednou za čas rádi zahrajeme na poštovní sovy.

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook Začněte pracovat v IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci,ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook Připravte se na nová pracovní dobrodružství: Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Mohlo by vás také zajímat

Systeum Meetup 2024: Přesahy umělé ...

čtení na 3 minuty 21.2.2024

Systeum Meetup 2023: Umělá intelige...

čtení na 3 minuty 31.8.2023

Jaký byl Systeum Meetup 2023: Umělá...

čtení na 5 minut 20.10.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster