Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Znáte simulační teorii? 

Je realita, ve které žijeme reálná, nebo je to jen simulace?” Pojďme se podívat blíže na simulační teorii. Její definice, přesněji teorie, tvrdí, že to co je kolem nás, není skutečné, ale je to velice důmyslná simulace. Možná vám to zní jako scifi, ale představte si, že úplně vše běží na super výkonném počítači mimozemské civilizace. To by znamenalo, že vše co nám přijde skutečné – např. naše rodina, celá planeta, vesmír i my samotní, je jednoduše jeden velký fake. Problémem ale je, že nejsme schopni tuto skutečnost nijak odhalit. Simulace je totiž na tak vysoké úrovni, že se nedá jen tak odlišit od „pravé“ reality.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Kdo jsou zastánci simulační teorie? 

Určitě vás hned napadne série čtyř filmů Matrix, kterou vytvořili sourozenci Wachovsci. Možná i tyto a další podobné filmy trochu přiživily simulační teorii. A stejně jako u mnoha dalších případů můžeme polemizovat o tom, zda se jedná o konspirační teorii či nikoli. Můžeme se podívat i do minulosti. Do doby až dva a půl tisíce let nazpět, kdy žil Platón, který už kdysi řekl, že svět kolem nás není reálný. Nebo se posuňme do Francie za filozofem a matematikem René Descartem známým průkopníkem simulační teorie. V dnešní době má simulační teorie stále více a více zastánců. Jedním z nich je i Elon Musk. Ten v roce 2016 na technologické konferenci Code Conference řekl: „Je dost možné, že jsme součástí jakési virtuální hry a šance, že v ní nežijeme, je jen jedna ku miliardě.“ Zvláštní na jeho výroku je, že ho zopakoval celkem třikrát.

Jak simulace funguje? 

Zkusme na chvilku zapojit představivost a připustit si, že opravdu žijeme v něčem, co se podobá tomu, co jsme mohli vidět ve filmu Matrix. Pro velkou část z nás by tato skutečnost byla jen hodně těžko představitelná. Dejme si rovnou příklad. Asi každý z nás někdy hrál nebo alespoň viděl hru Sims, která byla poprvé vydána v roce 2 000 a stala se jednou z nejprodávanějších počítačových her na celém světě. Hra se točí kolem vaší vlastní postavy, kterou si vytvoříte, postavíte ji dům, najdete ji práci, do které chodí, postará o děti, domácnost i zahradu. Zároveň ve hře dochází k interakci se sousedy a dalšími členy domácnosti. Pointou a cílem hry je uspokojovat potřeby postavy. Pokud existuje simulační teorie, tak přesně tohle se může dít právě nám. Položme si tedy otázku: Je možné, že jsme pozorováni a ovládáni někým jiným?

Jaké by mohly být důvody k vytvoření simulace? 

Ve filmu Matrix šlo o to, že stroje potřebovaly získat energii a lidi měly jako baterie, které jim dodávali potrebnou energii. Simulační teorie podle profesora Nicka Bostroma pojednává trochu o něčem jiném. Podle něj naší simulovanou realitu vytvořili mimozemské civilizace, které chtějí zkoumat chování svých předků. A proč? Protože mají v plánu vytvořit model minulosti a následně do něj cestovat.

Chyba v Matrixu!

 „To je chyba v Matrixu,“ přesně tuhle hlášku můžete slyšet, když se něco pokazí. Pokud si ovšem vzpomínáte na první díl filmu, Neo viděl procházet kočku a následně na to viděl tu samou. Řekl „deja vu“, což francouzsky znamená „již viděno“. Poté bylo vysvětleno, že to celé je chyba v Matrixu a že se něco změnilo. Ale pokud někdo stvořil simulaci, musel udělat určitá opatření, aby nebylo možné odhalit skutečnost a pravdu. Připusťme si, že se v našem případě může jednat o nevysvětlitelnou záhadu, která se vymyká naší logice, nebo fyzikálním a přirodním zákonům. Podobně jako cestování v čase, nevysvětlitelné zmizení nebo halucinace a podobné věci.

Jak odhalit, zda žijeme v simulaci? 

Vědec Tom Campbell a jeho tým předložili návrh, jak by bylo možné odhalit, zda žijeme v simulované realitě či nikoliv. Pokud by samotná simulace vesmíru měla omezený výpočetní výkon, vykreslovaly by se tedy jen určité časy, se kterými simulované bytosti (tedy my) právě interagují. Podobně jako u počítačových her, tzn. grafická karta vykresluje a posílá na monitor jen to, na co se hráč zrovna dívá a zbytek nezobrazuje. Pokud bychom tedy zjistili, že se realita vykresluje pouze v místech našeho pozorování, tak by to znamenalo, že opravdu žijeme v simulaci.

Chceme vůbec znát pravdu? 

Filozofickou otázkou, zda: „Cheme znát pravdu?“ se zabývalo mnoho vědců, a to i na základě myšlenky filmu Matrix. Co by se vlastně stalo, kdybychom se pravdu dozvědeli? Na přednášce v New Yorku roce 2 020 profesor Preston Green řekl, že vědci by se měli přestat zabývat odhalením pravdy. A proč? Protože kdybychom odhalili skutečnost (že žijeme v simulaci), mohlo by se stát, že naši tvůrci by nás za toto prozření mohli vypnout. Na druhé straně tohoto tvrzení stojí např. Elon Musk, který tvrdí,  že právě tyto teorie by se měly experimentálně testovat.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

 

Mohlo by vás také zajímat

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 4.5.2022

Jak začít v IT: od prvních studijní...

čtení na 5 minut 13.4.2021

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Tipy na IT kurzy pro děti: na pozná...

čtení na 3 minuty 19.10.2021

Co všechno víte o databázích?

čtení na 3 minuty 21.4.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster