Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Standu vám už jistě nemusíme představovat. Tentokrát se podíval na otázku z pohledu Hamleta: Být či nebýt Test managerem? Chtěl bych se jím stát nebo ne? Prošel si pro a proti a překvapivý výsledek, ke kterému dospěl, najdete na konci článku. 

Kdo je Test Manager?

Test manager (neboli správce testů) je osoba, která má na starosti plánování, organizaci, koordinaci a řízení testovacích aktivit v rámci projektu. Test manager pracuje v týmu projektového řízení a spolupracuje s ostatními členy týmu, jako jsou projektoví manažeři, vývojáři, analytici a zákazníci.

Mezi základní povinnosti Test Managera patří:

  • Stanovení strategie testování
  • Plánování a organizace testování
  • Řízení testovacích aktivit a koordinace týmu
  • Zajištění testovacího prostředí a testovacích dat
  • Zpracování a reportování výsledků testování
  • Řešení problémů a návrhy zlepšení v testovacím procesu

Test manager musí být schopný komunikovat s ostatními členy týmu a zákazníky, být organizačně zručný a mít dobrou znalost testování softwaru. 

Je důležité si uvědomit, že práce test managera se od práce testera liší. Test manager více řídí a koordinuje testování, zatímco tester se zaměřuje na provádění testů a reportování výsledků. Práce test managera také zahrnuje více komunikace s ostatními členy týmu a se zákazníky, plánování a organizaci testování a rozhodování o prioritách.

Pokud bych chtěl přejít na pozici test managera, musím začít tím, že zlepším své organizační a komunikační schopnosti, rozšířím své znalosti testování softwaru a naučím se plánovat a koordinovat testování. Je také důležité získat zkušenosti s vedením týmu a řízením projektů. V každém případě je důležité být si jistý svými profesními cíli a zvažovat, zda by kariérní postup na pozici test managera byl pro mě to správné rozhodnutí.

Mám rád Shakespeara a jeho Hamleta, a ten si položil důležitou otázku „Být či nebýt?“. To samé zkusím i na práci test managera.

Proč být Test Manager?

  1. Vedení týmu
    Test manager vede tým a koordinuje testovací aktivity. Tato role umožňuje test managerovi rozvíjet své schopnosti ve vedení a motivaci lidí a učit se novým technikám v řízení týmu.
  2. Širší pohled na projekt
    Test manager pracuje přímo s projektovými manažery, vývojáři, analytiky a zákazníky. Tato role poskytuje širší pohled na projekt a zlepšuje porozumění celému procesu vývoje softwaru.
  3. Rozvoj kariéry
    Stát se test managerem může být dalším krokem v kariéře pro testery, kteří se chtějí posunout na vyšší pozici v projektovém týmu. Test manager může mít také lepší přehled o tom, co se děje v projektu a jak se testování přizpůsobuje celkové strategii projektu.

Proč nebýt Test Manager?

  1. Specializace
    Tester může být odborníkem v konkrétní oblasti testování, což mu umožňuje dosáhnout hlubokých znalostí a specializace v této oblasti. Přechod na pozici test managera by znamenal přechod na roli s širšími povinnostmi, což by mohlo znamenat omezení možností specializace.
  2. Technické zaměření
    Tester se může více zaměřit na technické aspekty testování, jako jsou automatizované testy nebo zlepšení procesu testování. Přechod na pozici test managera by mohl znamenat větší zaměření na plánování a organizaci testování a méně na technické aspekty.
  3. Osobnostní preference
    Některým testerům může více vyhovovat samostatná práce a menší počet schůzek a koordinace s ostatními členy týmu. Pokud preferují práci bez vedení týmu a méně komunikace s ostatními, může pro ně být pozice test managera méně vhodná.

 

Zaujala vás práce v oboru IT? Chtěli byste pracovat jako IT specialista? Podívejte se na naši nabídku práce a volná pracovní místa. Ať už jste programátor junior nebo programátor senior, začínající tester nebo seniorní tester, ozvěte se nám a my vám najdeme IT projekt na míru.

Být test managerem může být zajímavou a naplňující kariérní volbou, pokud se člověk zajímá o řízení a koordinaci testovacích aktivit a má zájem o vedení týmu. 

Vybral jsem ještě některé další klady, proč se stát Test Managerem:

  1. Rozvoj soft skills
    Být test managerem vyžaduje silné komunikační a organizační schopnosti. Tato IT pozice umožňuje rozvíjet tyto důležité soft skills, které jsou klíčové pro úspěšnou kariéru v oblasti IT.
  2. Zlepšení znalostí
    Test manager pracuje s různými členy týmu a má přehled o celém procesu vývoje softwaru. Role Test nagera umožňuje zlepšit si znalosti o vývoji softwaru a o různých aspektech testování.
  3. Rozšíření rozhodovacích schopností
    Test manager často musí rozhodovat o prioritách a plánování testování. Tato role umožňuje test managerovi rozvíjet svou schopnost rozhodování a pomáhá mu stát se efektivním projektovým lídrem.
  4. Vliv na výsledek projektu
    Test manager hraje důležitou roli v zajištění kvality výsledného produktu a včasného dodání projektu. IT pozice Test managera umožňuje vidět výsledky své práce a mít vliv na úspěšnost projektu.

Celkově lze říci, že být test managerem může být zajímavou kariérní volbou pro testery, kteří mají zájem o řízení týmu a o koordinaci testovacích aktivit a pro ty, kteří se chtějí rozvíjet v oblasti soft skills a rozhodovacích schopnostech. 

Standa se díky tomuto zamyšlení dobral k výsledku, že stát se Test Managerem není pro něj, jelikož nechce vést tým lidí, baví ho sebezdokonalování v automatizaci a programovaní. Věříme, že vám jeho zamyšlení pomohlo, pokud si pokládáte stejnou otázku, zda je práce v IT a posunutí se v kariéře na pozici Test managera to pravé pro vás.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte až 20.000 Kč.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Co všechno víte o databázích?

čtení na 3 minuty 21.4.2022

Jak dobře znáte Jenkins? Díl I.

čtení na 4 minuty 29.7.2022

Zaslouží si NFT tolik pozornosti?

čtení na 2 min. 24.3.2022

Testeři a programátoři: rozdílné tá...

čtení na 3 minuty 8.9.2021

Jak začít jako junior SW developer

čtení na 5 minut 21.10.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster