Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Možná je vaší oblíbenou databází Oracle, DB2, MySQL nebo MSSQL, které důvěrně znáte.  Ale v tomto článku si o databázích řekneme víc. Dozvíte se, jak databáze vlastně vznikly, jaké typy existují a na jakém principu jednotlivé druhy fungují. Protože ať už testujete nebo programujete, vždy je dobré mít přehled.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme. Pomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Začátky databází

Databáze zmíněné výše pravděpodobně znáte, mnozí z vás s nimi možná pracují každý den. Ale věděli jste, že databáze vznikly původně z plechových krabic se šuplíky jménem „kartotéka“? Ano, je to tak. Na úplném začátku byly jen kartotéky, ve kterých ležely uložené papírové složky s papírovými dokumenty. Vše krásně seřazeno dle různých kritérií. A namísto toho, aby jste napsali „SELECT * FROM users WHERE employeeId = ‘326598‘“, musel do obrovské místnosti plné těchto kartoték přijít člověk a tu správnou složku najít a poté v dané složce vyhledat správný dokument. 

Jak šla doba dál…

Přeskočíme milník zvaný děrné štítky a dostaneme se do padesátých let 20. století na konferenci, kde vznikl požadavek na jazyk, který by byl vhodný na hromadné zpracování dat. Výsledkem byla první verze COBOL, který se stal po mnoho let nejrozšířenějším jazykem pro zpracování dat. 

O pár let později na konferenci vznikl další požadavek na vytvoření koncepce databázových systémů, a tak zacaly vznikat síťové SŘBD na sálových počítačích. O dalších pár let později přišlo IMS od firmy IBM. Právě toto IMS bylo vytvořeno pro program letu na měsíc „Apollo“ a možná právě proto je IMS stále nejrozšířenějším sálovým systémem. 

V roce 1970 přišel článek od E.F. Codda o relačních databázích, který na data pohlíží jako na tabulky. O pár let později asi kolem 1974 se začalo s vývojem první verze dotazovacího jazyka SQL, který po dlouhém desetiletém vývoji přinesl výkonově použitelné systémy. Skočíme o pár let dopředu přesněji do devadesátých let 20. století, tady se začaly objevovat první objektově orientované databáze. A už je vám určitě jasné, že právě tento typ databází si propůjčil logiku práce s objekty z objektově orientovaných jazyků. Záměrem bylo, aby tyto OODB vytlačily postupně relační systémy. To ovšem moc nezafungovalo, a tak vznikl kompromis: objektově-relační technologie.

Co databáze obsahují 

Dost už bylo historie. Pojem „databáze“ mno lidi zjednodušuje na to, co ve skutečnosti databázový systém prezentuje. Nejsou to jen a pouze tabulky, je to jen jeden z mnoha databázových objektů. Databázové systémy obsahují například „views, indexy, triggery, reporty, procesy, schémata, eventy atd…“.

Nejrozšířenější databáze a relační model

Nejčastější „databáze“ nebo přesněji databázové systémy jsou MySQL, Oracle, PostgreSQL, Microsfot SQL (MSSQL), DB2 od IBM (toto jsou příklady relačních databází a dalo by se říci, že jsou svým způsobem nejrozšířenější). Jsou založené na relačním modelu. 

Relační model je nejen databáze samotná, ale i konkrétní softwarové řešení. Tento typ databází je založen na tabulkách, kde záznamy chápeme jako řádky a sloupce. 

 

Další druhy databází

Díky nové práci jsem se seznámil s dalším druhem databáze zvané NoSQL databáze Apache Cassandra a s objektovou databází Cache

NoSQL databáze je databázový koncept. Zpracování dat i datové úložiště používá jiné prostředky oproti tabulkově založené relační databázi. 

Proč se tyto databáze pouzivaji? 

Jsou především jednoduché včetně jejich jednoduchosti designu, horizontálního a vertikálního škálování a kontrole dostupnosti. V neposlední řadě úložiště typu „klíč-hodnota“ u NoSQL je velice dobře a vysoce optimalizované. NoSQL databáze se v současné době využívá pro big-data a RTW (Real Time Web). 

Objektová databáze (OODBMS)

Objektová databáze je databázový řízený systém, kde samotná informace je ve formě objektu a je použita v OOP. Je to také kombinace databázových možností a OOP. Díky OODBMS mohou programátoři, kteří pracují s OOP vyvinout produkt, zachovávat ho jako objekt a reduplikovat nebo modifikovat existující objekty. 

Ale co je to Cache?

Momentálně pro ukládání informací o incidentech používám Cache. Podle definice je to databázový systém s vlastním integrovanym jazykem. Konkrétně je ukládání dat v Cache odlišné od databází, které znáte pod označením SQL databáze. Používa stromovou strukturu, je reprezentován jako XML soubor a zpracovává se v operační paměti (RAM). Je hodně využíván hlavně pro nízkoúrovňový a přímý přístup k datům bez SQL. Hlavní výhodou je jeho vysoká výkonnost, úspora systému a velká flexibilita.

 

Databáze, ať už jsou jakékoli, se používají všude tam, kde je potřeba ukládat data. Bez nich by se žádný systém neobešel. Umět a znát databáze je pro programátora i testera velice důležité. Pomůže vám to například při dohledávání dat, které potřebujete pro testování systému. Databáze se stále vyvíjejí a budou se vyvíjet i nadále, jelikož se data neustále rozrůstají. A právě proto je potřeba mít stále lepší a rychlejší vyhledávání.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

 

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

Java nebo C#? Který jazyk si vybrat...

čtení na 5 minut 12.11.2021

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 11.5.2022

Jak začít v IT: od prvních studijní...

čtení na 5 minut 13.4.2021

Přechod z Java 8 na Java 11: postře...

čtení na 4 minuty 3.3.2021

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster