Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Typy outsourcingu IT specialistů

Umbrella Services, Onshore, Nearshore, Offshore, BodyLeasing… Vyznáte se v jednotlivých druzích IT outsourcingu? V posledních letech se stává nezbytným nástrojem pro firmy všech velikostí. Ať už jde o snížení nákladů spojených s hledáním nových členů týmu, rychlost, s jakou nového IT specialistu získáte nebo jejich speciální technologické dovednosti, které potřebujete. S tím vším vám IT outsourcing může pomoci. Pojďme se podívat na různé typy outsourcingu IT specialistů, ať v tom máte jasno.

IT Outsourcing

  • Rozšíření týmu či dodání celého týmu bez manažerské odpovědnosti

Poskytovatel IT outsourcingu funguje jako dodavatel lidských zdrojů, odpovědnost za jejich náplň práce i řízení má klient. Rozdíly mezi dodavateli IT expertů bývají často veliké, a tak je dobré si předem zjistit, jak se např. starají o IT experty i poté, co je dodají klientovi, zda pravidelně zjišťují zpětnou vazbu od obou stran, nebo zda dokáží najít skutečně relevantní kandidáty.

  • Dodání celého týmu včetně manažerské odpovědnosti

Klient outsourcuje určitou relativně nezávislou část projektu celému externímu týmu, který rovněž přebírá odpovědnost za doručené výsledky. Ve smlouvě mívá dodavatel závazky na rotaci případných rolí v týmu, za dodání kvalitního řešení apod.

Co získáte s IT outsourcingem od Systeum?

Ušetříte čas a náklady spojené s hledáním

S naším unikátním know-how v náboru IT expertů, kterému se věnujeme již od roku 2008, vám ušetříme čas, náklady i kapacity spojené s hledáním nových členů vašeho týmu. Náš tým Account manažerů a HR konzultantů má IT background a průběžně se v oblasti IT vzdělává. Díky tomu si můžete být jisti, že plně chápeme vaše potřeby a projekty. Běžné IT pozice umíme obsadit do 14 dnů, náročnější do měsíce a rotaci vám garantujemedo 15 pracovních dnů.

Znalosti kandidátů ověříme za vás

Každého IT specialistu, kterého vám nabídneme na pohovor, předem prověříme. Jak po stránce technologické, tak po osobnostní. Představíme vám kandidáty, kteří jsou pro vás skutečně relevantní. Průměrně do týdne od nás obdržíte životopisy kvalitních kandidátů, přičemž jejich úspěšnost na pohovorech přesahuje 40 %.

Speciální technologie můžete nechat na nás

Dokážeme vám najít IT experty se speciálními technologickými dovednostmi a znalostmi (AI, DevOps, MATLAB, Simulink, Embedded C++, Java, .NET, React, Business Intelligence, PHP, Python apod.). Můžete se tak pustit do jakéhokoliv projektu dle libosti.

O IT specialisty se postaráme

Po úspěšném dodání IT expertů to pro nás nekončí. Podporujeme jejich vzdělávání a poskytujeme jim další benefity jako jsou společné akce, pohybové aktivity, fyzioterapie či masáže, čímž přispíváme k jejich spokojenosti a menší fluktuaci. I v tom je naše unikátnost, IT experty pouze nehledáme a nedodáváme na projekty, záleží nám na nich, a tak pravidelně a osobně zjišťujeme zpětnou vazbu pro zajištění oboustranné spokojenosti na projektu.

Jak správně poptat dodavatele IT specialistů si můžete přečíst v článku 7 kroků k efektivní poptávce po IT kapacitách.

Umbrella Services (“SysteUmbrella”) 

Vyhledávání a dodávání IT specialistů od dodavatele zde odpadá. Klient předá své lidi dodavateli, který se jich ujme po administrativní stránce. Tato služba přináší komplexní podporu pro IT specialisty (OSVČ, kontraktory, freelancery), kteří pracují na projektu u zákazníka. Podpora se vztahuje na administrativní, právní a finanční aspekty jejich práce, takže se IT manažeři ve firmě mohou soustředit na rozvoj a hladký chod projektů.

Co v rámci Systeum Umbrella Services nabízíme?

Zjednodušení administrativy
Klientovi odpadají složitosti vyplývající ze smluvních vztahů s jednotlivými freelancery. Převezmeme administrativní břemeno včetně smluv, fakturace a platby daní. Postaráme se také o dodatky smluv, jejich aktualizace v rámci novely zákonů nebo poradíme IT specialistům s daněmi a účetnictvím. Zkušenosti máme i s IT specialisty ze zahraničí.

Snížení právního rizika
Zajistíme, že všechny smlouvy, fakturace, dodržování pracovních a daňových předpisů jsou v souladu s aktuálními zákony a předpisy.

Úspora nákladů
Snižujeme výdaje spojené s HR, právním poradenstvím a administrativou. 

Zajímá vás historie a trendy IT outsourcingu, přečtěte si článek, ve kterém jsme se zaměřili také na benefity nebo problémy a potencionální řešení.

S jakým rozdělením IT outsourcingu se můžete ještě setkat?

  • PLNÝ OUTSOURCING IT (Fully Managed Outsourcing Model)

Plný outsourcing IT zahrnuje přenesení všech IT aktivit a odpovědností na externího poskytovatele služeb. Externí firma se stará o veškerý provoz, údržbu a rozvoj IT infrastruktury a aplikací. Tuto možnost si často vybírají menší firmy, které nemají dostatečné finanční zdroje, nebo potřebu interního IT oddělení.

  • PROJEKTOVÝ OUTSOURCING IT (Task-based services)

Projektový outsourcing IT se často používá pro krátkodobé projekty, které vyžadují specifické dovednosti a znalosti IT specialistů, které vnitřní týmy často nemají. Je ideální pro firmy, které potřebují dokončit specifický projekt. 

  • ČÁSTEČNÝ OUTSOURCING IT

Částečný outsourcing IT je hybridní přístup, kdy si firma udržuje část interního IT týmu, ale outsourcuje konkrétní činnosti, např. jednotlivé úkoly nebo sestavuje týmy pro určitý druh práce. To může zahrnovat externí správu určitých aplikací, cloudových služeb nebo specializované podpory pro konkrétní technologie. Tento model je vhodný pro firmy, které si chtějí zachovat určitou míru kontroly nad svými IT operacemi, ale zároveň využít přínosů externích expertů.

  • BODY LEASING OUTSOURCING 

Body leasing outsourcing je model, který se zaměřuje na outsourcování určité části práce nebo určitých úkolů v rámci IT operací. Namísto toho, aby společnost outsourcovala celé projekty, specializuje se na outsourcování jednotlivých úkolů nebo sestavování týmu pro určitý druh práce. Tento přístup umožňuje flexibilitu a efektivitu ve využívání externích zdrojů. 

Rozhodli jste se pro outsourcing IT specialistů, ale stále přemýšlíte, jaký typ bude pro vás ten pravý? Ozvěte se nám a my vám rádi poradíme.

Rozdělení Outsourcing IT specialistů na základě geografických vazeb 

  • ONSHORE

Všechny strany (klient, dodavatel i samotní IT specialisté) jsou ve stejné zemi. Tento model je výhodný pro projekty, kde je potřeba osobní spolupráci, ale může být nákladnější v porovnání s outsourcingem z levnějších zemí.

  • NEARSHORE

IT specialisté jsou v jiné zemi než klient, avšak v dojezdové nebo kratší „doletové” vzdálenosti a ve stejném nebo podobném časovém pásmu. Tato varianta outsourcingu může představovat velké finanční úspory, při kterých je relativně jednoduché, aby se celé týmy potkali osobně.

  • OFFSHORE

Specialisté pocházejí ze země geograficky i kulturně vzdálené klientovi, což může přinášet nízké firemní náklady, ale i výzvy spojené s časovým posunem.

 

Jaké země jsou při zvažování outsourcingu IT specialistů pro firmy jasnou volbou?

Budeme-li se bavit o Nearshore outsourcingu pro evropské země, velká poptávka je po IT specialistech z Polska, České republiky, Ukrajiny. Mimo Evropu potom firmy často spolupracují s profesionály z Indie, Číny, Brazílie nebo Filipín.

 

Potřebujete poradit, jaký typ outsourcingu by byl pro vás ten správný? Ozvěte se nám.

Líbí se vám možnost vybírat si z aktuálně dostupných IT specialistů? Využijte potenciálu našich volných IT expertů, kteří momentálně hledají nový projekt a vyberte si toho, kterého právě potřebujete.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook Začněte pracovat v IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci,ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook Připravte se na nová pracovní dobrodružství: Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Full Remote, zn.: kancelář zbytečná

čtení na 5 minut 17.5.2022

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

Jak dobře znáte Jenkins? Díl II.

čtení na 4 minuty 8.8.2022

Jak jsem se dostal k testování, ane...

čtení na 2 minuty 27.1.2021

Jak dostávat na LinkedIn relevantní...

čtení na 3 minuty 18.7.2023

WEB 3.0: budoucnost, která už klepe...

čtení na 3 minuty 22.2.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster