Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Outsourcing IT specialistů: přehled a trendy

V dnešní době plné neustálých změn se pro firmy stává klíčovým faktorem úspěchu schopnost být flexibilní a připraveni na výzvy. Outsourcing IT specialistů v tomto kontextu nabízí firmám možnost flexibilně zajišťovat potřebné personální kapacity pomocí externích dodavatelů. Jaké jsou benefity tohoto přístupu, jak se vyvíjel outsourcing IT specialistů a jaký je pohled do budoucnosti? 

Historie outsourcingu IT specialistů

Historie outsourcingu IT specialistů sahá až do 80. let 20. století, kdy se s rozšířením osobních počítačů a digitalizací firem začala objevovat potřeba administrátorů pro správu nových technologií. Tyto role bylo obtížné obsadit na plný úvazek, a právě zde se začal prosazovat outsourcing.

S rozmachem internetu se náplň práce IT specialistů rozšiřovala a poptávka po jejich outsourcingu se upozadila. Díky rychlému rozvoji IT se v poslední dekádě outsourcing IT specialistů stal znovu klíčovým nástrojem pro firmy všech velikostí.

Co je to IT outsourcing?

IT outsourcing je praxe, kdy firma předává část nebo všechny své IT funkce externím dodavatelům. Tato externí firma může být umístěna v zemi, která se liší od lokality organizace. V dnešní době můžete mít například programátora z Indie a kodéra z Polska.

Jak správně poptat dodavatele IT specialistů si můžete přečíst v článku 7 kroků k efektivní poptávce po IT kapacitách.

Benefity outsourcingu IT specialistů pro firmy

  1. IT odvětví se vyvíjí rychleji než kdy předtím, některé firmy mohou mít problém udržet krok ve vzdělávání interních zaměstnanců a rozvoji jejich dovedností. Outsourcing pomáhá tím, že do firmy přináší nové a velmi dobře vyškolené profesionály.
  2. Firmy musí umět flexibilně reagovat na ekonomické propady nebo růsty, požadavky klientů a konkurenční boje. Díky outsourcingu je snadnější IT kapacity rychle zredukovat, ale také velmi rychle nabrat, což někdy není možné docílit klasickým náborem interních zaměstnanců. 
  3. Outsourcing IT specialistů umožňuje snížit operativní náklady tím, že část IT kapacit převezme externí dodavatel placený z kapitálových nákladů. Tím se management může vyhnout problémům se schvalováním nových interních pozic. 
  4. Nulové riziko tzv. Vendor Lock-in - odpadá riziko, kdy dodavatel drží knowhow o celém projektu, což umožňuje klientovi snadněji měnit dodavatele bez vysokých nákladů. Klient tedy není závislý na daném dodavateli a nemusí objednávat služby pouze od něj. Častým příkladem této situace jsou FTFP projekty a následující servisování vyvinutého řešení. Na druhou stranu dodavatelů na outsourcing IT specialistů může mít klient několik a jejich služby bez závazků ukončit nebo rozšířit. 

 

Potenciální problémy a řešení

Nicméně, služba outsourcingu IT specialistů nemusí vyhovovat každé firmy. Je třeba pečlivě zvážit několik faktorů, aby nenastaly problémy, které by získaly převahu nad užitkem, který outsourcing přináší.  Co je tedy třeba promyslet?

  • Outsourcing IT specialistů nemusí vždy znamenat i outsourcing manažerské odpovědnosti. Často se jedná „jen“ o poskytnutí IT specialistů, kteří musí být na straně klienta vedeni. Pokud má klient např. potíže s plněním termínů, nemusí outsourcing přinést kýžený efekt, naopak spíše zvýší vytížení managementu firmy. V takovém případě se nabízí řešení nejdříve posílit samotný management a až poté nabírat do týmu další role.
  • Outsourcing se nehodí pro všechny typy firem – pro firmy bez stálého počtu interních IT zaměstnanců nebo pro ty, které plánují příliš mnoho externích kapacit se může outsourcing zbytečně prodražit. V tomto případě je lepší volit variantu dodavatelskou (Fix-Time-Fix-Prize).
  • Outsourcing může někdy způsobit nelibost u interních zaměstnanců, kteří mohou mít strach o předávání kompetencí externistům, a tím i o své vlastní zaměstnání.
  • Pokud dodavatel outsourcingu nedodržuje klientem stanovené bezpečností postupy, může představovat bezpečnostní riziko. Často viditelným příkladem je v praxi využívaný element subdodavatele. U klienta působí třetí strany, aniž by o tom věděl. Proto je nutné spolupracovat s renomovanými firmami s ověřitelnými referencemi a organizační strukturou. 

 

Zajímají vás typy outsourcingu a spolupráce, které můžete využít? Přečtěte si článek, ve kterém vám představíme nejen IT outsourcing, ale také Umbrella Services, Onshore, Nearshore, Offshore nebo Bodyleasing.

Jaké jsou výhledy do budoucna?

Pandemie urychlila potřebu firem i státních správ digitálně transformovat své procesy. Outsourcing IT specialistů se tak stává klíčovým pro implementaci nových technologií. Zároveň také ukázala, jak je nutné, aby byly firmy flexibilní, a to zejména v nabírání a propouštění zaměstnanců. S nástupem cloudových technologií se mění i způsob, jak firmy outsourcují IT. Cloud umožňuje rychlý a efektivní přístup k informacím a aplikacím, což podporuje globální spolupráci.

Díky většímu využívání home office a remote práce mohou firmy spolupracovat se specialisty ze zahraničí v daleko větší míře, než si možná doteď dokázaly představit. Tento trend vede k větším možnostem nejen firem, ale i samotných specialistů, což je cesta, kterou všemi deseti podporujeme!

Aby se povedlo vytěžit z outsourcingu IT specialistů maximum, je samozřejmě klíčové najít si vhodného partnera. Firmy by měly hledat zkušeného a prověřeného dodavatele, který sdílí stejnou vizi a hodnoty. Dobrým začátkem vztahu s novým dodavatelem může být nějaký menší projekt, na kterém si otestujete vzájemnou důvěru, způsob práce a to, že jste na jedné vlně.

Máte nějaké dotazy k outsourcingu IT specialistů nebo zda je pro vás outsourcing to správné řešení? Spojte se s námi. Rádi vám pomůže.

 

 

🟡Líbí se vám možnost vybírat si z aktuálně dostupných IT specialistů? Využijte potenciálu našich volných IT expertů, kteří momentálně hledají nový projekt a vyberte si toho, kterého právě potřebujete.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook Začněte pracovat v IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci,ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook Připravte se na nová pracovní dobrodružství: Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

9 tipů pro dobrý první dojem na poh...

čtení na 3 minuty 7.12.2021

Walking meetings: dojděte si pro sk...

čtení na 4 minuty 18.3.2021

Skryté funkce profesní sítě LinkedI...

čtení na 5 minut 3.10.2022

Všechno, co jste kdy chtěli o profe...

čtení na 5 minut 3.10.2022

5 pravidel pro úspěšný pohovor

čtení na 3 min 21.3.2023

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster