Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Rozhovor s testerem Jaroslavem Kubáněm

Jarda s námi spolupracuje již nějaký ten pátek a jelikož víme, že je jedničkou ve svém oboru, zeptali jsme se ho na pár věcí, které začínající ale i seniornější testery zajímají. Přečtěte si, jak se Jarda k práci testera dostal, jak by podle něj měl vypadat ideální testing, na jakou otázku by si měl každý tester odpovědět než se do testingu bude hlásit nebo jaký má pohled na současné trendy v testingu.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

  • Jak dlouho děláš testera a jak ses k tomu dostal?

V testingu se pohybuji již 15 let a stále bych neměnil. Během studií jsem pracoval jako lektor nově nasazovaných informačních systémů pro státní správu. Školil jsem uživatele na neprodukční verzi, na které probíhal usilovný vývoj na poslední chvíli - tak, jak to někdy bývá. Takže si asi umíte představit, kolik chyb tam bylo a kolik podnětů od uživatelů jsme obdrželi. Byla to zajímavá i frustrující zkušenost zároveň. A právě zde jsem začal uvažovat o tom, jak je to možné a co s tím můžu sám udělat. Školící prostředí stále nefungovalo, byla tam spousta chyb a celý systém byl vyvíjen bez “konzultace” s budoucími reálnými uživateli. Ti byli od začátku dost pesimističtí ohledně kvality celého produktu a příliš ho nepoužívali. Zde začala má cesta testera. Tehdy jsem začal řešit UAT testy a reporting chyb.

 

  •  Máš nějaké motto, které máš rád?

Moc se mi líbí “Pivo je příčinou i řešením všech problémů” od Homera Simpsona. Tím se tak trochu dostávám k další otázce.

 

  • Co tě baví ve volném čase?

Jak jsem naznačil, tak je to pivo. V době covidu jsem ho doma začal vařit. Moc mi to nejde, ale moc mě to baví. Možná je to i tím, že jako tester věci rozbíjím a tady něco vytvářím. A mezi mé hlavní koníčky patří cestování. Mám rád hory. Největší zážitek byl asi trek v Nepálu.

 

  • Co přesně na současné pozici děláš? Mohl bys popsat aktivity, kterým se v práci věnuješ?

Jsem na pozici testera v jedné bance, která se vydala cestou agilního vývoje. Nejde tedy jen o testování, ale často musím mít přesah i do jiných oblastí. Mezi mé hlavní aktivity patří test analýza, test exekuce (manuální, pomocí automatů), monitoring prostředí a testů, bug reporting a hlavně komunikace s celým týmem. Komunikace je klíčová. Home office tomu bohužel moc neprospívá. Jednoduchou chybu si tedy dokážu zároveň opravit i nasadit. Dále se podílím na návrhu celého produktu a to mě baví. 

 

  • Jak by si zhodnotil po letech své rozhodnutí stát se testerem?

Byla to dobrá volba. Motivaci jsem popsal výše, ale zapomněl jsem dodat, že mě moc nebavilo a stále nebaví programování. Takže za mě je testing super a určitě bych neměnil.

 

  • Jak by podle tebe vypadal ideální testing, jak bys ho sám posunul dál?

Myslel jsem si, že ideální testing může existovat. Dnes si to už asi nemyslím. Člověk může věci dělat jinak a lépe, ale vždy narazí na nějaké limity. Například na projektový trojimperativ,  což je závislost nákladů, rozsahu řešení a harmonogramu. Změna jedné veličiny má dopad na zbylé a také na jejich na kvalitu. A proto si myslím, že testing bude mít stále ty samé limity, a tedy že testing za 10 let bude vypadat úplně stejně i díky tomuto omezení. Budou jiné technologie, životní cyklus vývoje se zrychlí, ale pořád bude potřebný i manuální tester a nutnost jeho kritického pohledu. Je naivní si myslet, že vše vyřeší automatizace a že se bude testovat jen automatizovaně. I přes to, že je dnes automatizace více rozšířená, tak testing, jak ho známe nyni, podle mě nezanikne. Bude potřeba mít stále kritický pohled na problematiku a empatii s uživateli. To automat nezajistí. Tím se dostáváme opět na úvod k mým prvním “testerským zkušenostem”, kdy jsem řešil, k čemu je dobré mít bezchybný produkt, když ho nikdo nebude chtít používat a uživatelé se s produktem neztotožní. Umím si představit, a já snad i tou cestu jdu, že tester budoucnosti nemusí tolik testovat, ale bude spíše upozorňovat tým na možné problémy (ale to už jsme v Quality Assurance). 

 

  • Jseš součástí nějaké testerské komunity?

Jsem. Existuje skupina ProTest, ale vzdáleně to pro mě nemá to kouzlo jako dřív. Před covidem měly super akce, kde se testeři z různých organizací setkávali na přednáškách a pak šli na pivo. Pro mě je asi nejcennější komunita testerů z bývalé práce, kde jsme pořád v kontaktu jak po pracovní, tak i po přátelské rovině.

  

  • Doporučil bys pro někoho, kdo se chce stát testerem, nějaké konkrétní kroky, jak začít?

Nebral bych na lehkou váhu IT vzdělání. Možná není důležité pro test exekucí, ale člověk s ním lépe pochopí souvislosti a základy vývojového cyklu, programovacích jazyků, analýzy a modelování atd. Díky základům ze vzdělání pak může člověk řešit věci s přesahem do jiných oblastí vývoje. Formální vzdělání není potřeba, ale neřídil bych se heslem “testing je vstup do IT, začnu testovat a pak se uvidí”. Za mě je důležité zmínit, že testing musíte brát vážně a ne jako dočasnou štaci. Člověk může udělat změnu kdykoliv v průběhu své pracovní kariéry z různých důvodů. Je to logické. Nikdy nemůžeme vědět, kam nás osud zavede. Ale nelíbí se mi, když někdo začne testovat jen s tím, že je to dočasné. Že získá zkušenosti a pak začne např. programovat. Nedělám si zářezy, ale odhal bych, že 9 z 10 z juniorních uchazečů, se kterými jsem byl na pohovoru, začne právě takhle testing dělat. Podle mě je dobré začít s testingem v rozpoložení, že vím co testing znamená a znám odpověď na otázku: Proč se skutečně chci stát testerem?

 

  • Co tě na práci testera nejvíce baví a naopak nebaví?

Baví mě ta rozmanitost práce a činností. Baví mě, když najdu chybu a když se mi podaří nějakou záludnou chybu nasimulovat. Ten pocit je super. Baví mě, že jsem platným členem týmu a že tým moje “rýpání” považuje za užitečné. Taky aby ne. Naopak mě vůbec nebaví, když je nefunkční prostředí a nebaví mě psát automatizované testy.

 

  • Jaké vlastnosti by měl tester podle tebe mít?

Ty základní jsou určitě pečlivost, zvídavost  a důslednost. Ještě bych dodal, že musí být  trpělivý, empatický a komunikativní. 

 

  • Máš tipy, co sám rád sleduješ, aby ses v testingu posunul dál?

Poslední dobou mě zajímají věci kolem penetračních testů, designu a UX. Exekuci penetračních testů na současném projektu sice zastřešuji, ale tento typ testování moc neznám. Snažím se tyto mé mezery zaplnit samostudiem a věřím, že více pochopím reportované chyby od penetračních testerů. Zájem o design aplikací a User Experience vychází z mé filozofie. Protože co je důležitější než potřeby a cíle uživatele? Prohlubování znalostí v tomto směru mi výrazně pomůže na projektu, jehož hlavním cílem je nové mobilní a brzy i internetové bankovnictví. 

 

  • Jaký je tvůj pohled na současné trendy v testingu. V čem např. vidíš budoucnost, nebo co si myslíš, že by se v testingu mohlo změnit, zavést, zlepšit? 

Trendy vidím dva. Nejsou to nové myšlenky, ale někdy jsou tak prezentovany. První je agilní přístup k vývoji. Tento způsob myšlení mám rád a mám velké štěstí, že jsem součástí agilního týmu. Pokud vás praktické problémy testera v agilu a vodopádu zajímají, tak s naším bývalým kolegou máme moc pěkný “battle” na téma Agile vs. vodopád. Dejte nám vědět, určitě vám téma rádi odprezentujeme.

Druhým trendem je automatizace. Již jsem pár mých postojů k tomuto tématu nastínil. Osobně automatizaci fandím a nelze popřít její přínos. Jak jsem již ale řekl, nejsem však zastánce toho, že automatizace vyřeší vše a že manuální testeři jako druh vymřou. Bohužel jsem se v praxi setkal několikrát s názory, že manuální testeři nejsou potřeba. Nebudu rozebírat automaty z technologického či ekonomického pohledu. Problém spíše vidím v tom, jak se automatizované testy zavádějí. Uvedu příklad. V jedné společnosti rozhodli o tom, že každý tester bude automatizovat a každý projekt musí mít automatizované testy. Tedy automatizované smoke testy, regresní testy, testy backendu a frontendu. S tím se dá do určité míry souhlasit a může to mít svou logiku. Problém ovšem nastavá v okamžiku, když je tento požadavek tlačen silou od testerského managementu. Výsledkem je, že i tým, který nemá např. frontend, musí reportovat stav nebo počet automatizovaných testů frontendu. Tušíte kam tím mířím? Vůbec se nebere v úvahu potřeba týmu. Druhá rovina je personální. Rád s oblibou říkám, že jsem skvělý tester, ale neefektivní programátor. Nějaké základy mám, něco jsem napsal, ale v jiných oblastech jsem silnější. Mě to třeba nebaví, Pepíček to zase neumí a má jiné kompetence, Mařenka to nepotřebuje, protože nemá frontend, atd. Ale všichni jsou do automatů nuceni. Dobrá myšlenka, která se ale v praxi zvrtla.

Takže co by se mohlo změnit? Více věřit lidem. Tým sám ví, co potřebuje a jak a kdo to udělá, si rozhodne sám. Proč bych měl programovat já, když mám v týmu celou tlupu skvělých programátorů? Dělají to celý život, ne nárazově jako já, jsou rychlejší a efektivnější. 

A co by se dalo ještě změnit? Pořád existuje propast mezi vývojem a testingem. Pokud se ji podaří odbourat, tak věřím, že se z testerů stanou Quality Assurance specialisté se znalostí daného produktu. Ti pak budou s vývojáři jen konzultovat, zda si vývojáři (pomocí automatizovaných testů) otestovali to a ono. 

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

 

Mohlo by vás také zajímat

Gamifikace v HR: hrou k lepším výsl...

čtení na 4 minuty 16.3.2022

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Candidate experience: připravte tal...

čtení na 4 minuty 13.5.2021

Pohovor v IT: Jak se obléct?

čtení na 3 minuty 4.11.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster