Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Z IT světa – Jaké technologie by vám neměly uniknout v roce 2021?

2020 byl jedním z nejvíce nepředvídatelných roků. Turbulence, které nám pandemie Covid-19 nachystala, přiměly mnoho vědců, inženýrů a dalších techniků uvědomit si, že na vývoji technologií je nutné pracovat ještě intenzivněji než doposud. Jedině ty představují cestu, jak si ulehčit životy, připravit se a možná i trochu předvídat nepředvídatelné. Už během loňského roku jsme mohli v různých odvětvích pozorovat velmi zajímavá řešení a rychlé přechody na využívání technologií.  Máme pro vás přehled nejlepších technologických trendů, které je třeba sledovat i v roce 2021:

Vzestup kvantového výpočtu (Quantum computing)

  • V posledním desetiletí jsme viděli, že rozvoj technologií nezná hranice ani limity.  S nárůstem digitalizace v Indii bude potřeba technologie Quantum computing, aby byly chráněny bankovní systémy a IT před kyber kriminalitou. Díky zpracování databáze jako kritické síly kvantového výpočtu budou technologie jako umělá inteligence aplikací, která získá významné výhody z vynikajícího zpracování kvantových počítačů.
  • Nedávno Čína tvrdila, že vyvinula kvantový počítač, který by měl být deset miliardkrát rychlejší než Sycamore společnosti Google.
  • Z posledního vývoje lze vidět, že mezi velkými IT giganty bude existovat obrovská konkurence v poskytování služeb v oblasti kybernetické bezpečnosti, vývoje léků, predikce klimatických podmínek atd., právě pomocí kvantového výpočtu.

Inteligentní internet věcí s NB IoT (Narrowband IoT)

  • V aplikacích IoT jsme mohli pozorovat jako hlavní výzvu výdrž baterie. Podařilo se ji překonat pomocí NB IoT, na kterém se aktivně pracuje mimo jiné v Indii. BSNL (indická státní telekomunikační společnost) se společností Skylo jako první zahájily práce na prvním satelitu na světě založeném na NB-IoT, který má zefektivnit různá odvětví. Včetně rybářského, zemědělství, stavebních, těžebních a logistických podniků.
  • Vzhledem k tomu, že do roku 2025 bude připojeno přibližně 21 miliard zařízení, bude mezi telekomunikačními společnostmi, jako jsou Jio, Airtel, Vodafone a dalšími, existovat obrovská konkurence. Zejména v poskytování nákladově efektivních a efektivních řešení pro jejich zákazníky v SaaS (Software jako služba) a model PaaS (platforma jako služba).  

Inteligentní automatizace procesů (IPA)

IPA je pokročilá verze RPA, tj. Robotics Process Automation. Jde o kombinaci RPA a strojového učení. Vzhledem k vypuknutí COVID-19 většina IT průmyslu ohlásila, že pravděpodobně přejde trvalou práci z domova, přidaly se například i společnosti TCS, Deloitte, Twitter atd. Při tomto scénáři je nezbytné, aby každé odvětví kontrolovalo aktivitu, produktivitu a relativní výstup pracovní síly.

Očekává se proto, že techniky IPA zvýší efektivitu procesů, vylepší zákaznickou zkušenost, optimalizují produktivitu pracovní síly a budou tak generovat vyšší výnosy. V letech 2019 a 2020 jsme viděli, jak chatbot pomohl firmám automatizovat interakci se zákazníky, a tím snížit provozní náklady. Podobně různé techniky IPA pomohou firmám jakéhokoli druhu sestavit jakákoliv nezpracovaná data do strukturovaných. V důsledku toho budou techniky IPA směřovat ke snižování lidských chyb a zvyšování spokojenosti zákazníků.

Umělá inteligence

Umělá inteligence rozšíří své stopy v různých odvětvích, včetně vojenského, obranného, zemědělského, automobilového, školského, lékařského, stavebního atd. Moc a rozsah UI je nepředstavitelný; v podstatě je to nekonečné. 

  • Objevily se zprávy, že algoritmus umělé inteligence, vyvinutý systémy Heron, v srpnu 2020 zametl s lidským pilotem F-16 v simulovaném souboji 5:0. 
  • Spustilo se GPT-3, auto regresívní jazykový model, který využívá „deap-learnig“ (hluboké učení), a tím vytváří text podobný člověku.GPT-3 vyvinul laboratorní týmOpenAI. Očekává se, že tento model bude v budoucnu schopný generování textu ve vynikající kvalitě, takže bude obtížné rozlišit, zda je text generován lidmi nebo stroji. 
  • I v odvětví zemědělství se bude očekávat zvýšení produktivity plodin pomocí technik umělé inteligence, čímž se zvýší příjem zemědělců.

STEM ve škole a vysokoškolském vzdělávání

STEM jako zkratka pro science, technology, engineering a matematics. Dostává se nejen do našeho povědomí, ale i do školství. 

Například Indie se již na tyto oblasti začala zaměřovat, Ministerstvo školství bude usilovat o zlepšení kvality indického vzdělávání, aby se vytvořila kvalifikovaná pracovní síla. 

V USA s  nedávno vydaným oznámením NEP 2020 ministerstvem školství dojde ke změně ve vzorcích učení všech institucí. Vidíme vzestup technologií, jako je umělá inteligence, strojové učení, velká data, blockchain atd.  V Evropské unii by se měl tento přístup s důrazem na technologie začít implementovat v roce 2022.

Novinky pro vás sleduje Standa Keppert.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Historie IT Guys 80. léta—2000

čtení na 5 minut 26.1.2023

Jak dobře znáte Jenkins? Díl II.

čtení na 4 minuty 8.8.2022

Přechod z Java 8 na Java 11: postře...

čtení na 3 minuty 22.4.2021

Jak začít jako junior software test...

čtení na 4 minuty 12.8.2020

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster