Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Proč nejsem programátor, když píšu automatické testy?

Není to tak dávno, co se Standa Keppert bavil s kamarádem o své práci, a ten se ho zeptal: “Proč s tím vším, co jako automatizační tester umíš, neděláš naplno programátora?” Pojďte se společně se Standou podívat na jeho pohled. Co obnáší programování, práce v IT, čím se zabývá developer a automatizační tester.

Nejprve si popíšeme, co by měl programátor a automatizační tester umět a poté se podíváme na rozdíly v jejich práci.

Definice programátora (neboli vývojář či softwarový inženýr):


Odborník na tvorbu softwaru, tedy na psaní kódu v různých programovacích jazycích (JAVA, .NET, C#, C++ atd.). Programátor se specializuje na vývoj aplikací, programů, webových stránek, softwarových nástrojů a dalších softwarových produktů, které využívají uživatelé počítačů, chytrých telefonů, tabletů a dalších zařízení.

Programátor musí mít dobré znalosti jednoho nebo více programovacích jazyků a musí být schopen efektivně psát kód, který je čitelný, udržovatelný a škálovatelný. Měl by také umět analyzovat problémy a najít pomocí programování efektivní řešení.

V současné době je programování klíčovou oblastí IT a programátoři jsou na trhu práce velmi žádaní.

 

Definice automatizačního testera (neboli automatizovaný tester či automatizátor testů): 

Specialista na tvorbu automatizovaných testů pro software. Hlavním úkolem automatizačního testera je navrhnout, vytvořit a spustit testovací skripty, které umožní automatizované testování softwarových produktů.

Automatizační tester musí mít dobré znalosti programování, testování softwaru a nástrojů pro automatizované testování. Musí být schopen převést manuální testovací scénáře do automatizovaných skriptů, které mohou být spouštěny opakovaně bez manuálního zásahu.

A k čemu se automatizační testování využívá? K urychlení procesu testování, snížení chyb a zvýšení efektivity testování. To může vést ke zlepšení kvality softwaru a úsporám v čase a nákladech na testování.

 

Zaujala vás práce v oboru IT? Chtěli byste pracovat jako IT specialista? Podívejte se na naši nabídku práce a volná pracovní místa. Ať už jste programátor junior nebo programátor senior, začínající tester nebo seniorní tester, ozvěte se nám a my vám najdeme IT projekt na míru.

 

Rozdíly mezi prací programátora a automatizačního testera

Obě profese jsme si popsali a nyní zkusíme najít rozdíly. Hlavním rozdílem mezi programátorem a automatizačním testerem je zaměření na různé aspekty vývoje softwaru. 

Programátor 

Programátor se zaměřuje především na tvorbu samotného programového kódu a vytváření aplikací a softwarových produktů. Má hluboké znalosti programovacích jazyků a pracuje s různými vývojovými prostředími, knihovnami a frameworky. 

Automatizační tester

Automatizační tester se zaměřuje na testování softwaru a tvorbu automatizovaných testů. Jeho hlavním úkolem je ověřit, že software funguje správně, a že splňuje požadavky. Musí mít dobré znalosti testovacích nástrojů, automatizace a programování.

Zatímco programátor se soustředí na tvorbu kódu, automatizační tester se zaměřuje na testování a validaci softwaru. To znamená, že jejich role se navzájem doplňují. Programátor může vytvářet kód a automatizační tester může vytvářet testovací skripty, které ověří, že kód funguje správně. 

A co se stane, když to moc nefunguje a programátor napíše špatně nějakou funkčnost a automatizační tester ji najde? Pamatujete na Mortal Kombat? Tam byl začátek souboje oznámen „FIGHT!“. Asi tak horké to v tomto případě nebude, ale někdy (záleží na povaze člověka a zvláště pokud to jsou cholerici) začne boj.  

Proč by automatizační tester nechtěl být vývojářem?

V některých případech se může stát, že automatizační tester se stane vývojářem nebo se naopak vývojář stane automatizačním testerem.

Nicméně existují některé důvody, proč by automatizační tester mohl upřednostnit práci jako tester před práci jako vývojář:

  • Rozdílné dovednosti a zaměření 

Automatizační tester se zaměřuje na testování softwaru a má hlubší znalosti testovacích nástrojů, automatizace a programování testů, zatímco vývojář se zaměřuje na tvorbu samotného programového kódu a má hlubší znalosti programovacích jazyků a vývojových nástrojů.

  • Různé role v týmu 

Vývojář a automatizační tester hrají významně různé role v týmu. Vývojář se soustředí na tvorbu softwaru, zatímco automatizační tester se soustředí na testování softwaru. Oba jsou důležití pro úspěšný vývoj softwaru, ale mají různé role a úkoly.

  • Zájem o testování 

Někteří lidé mají přirozený zájem o testování a validaci softwaru. Tyto osoby se chtějí specializovat na testování a využít v této oblasti své dovednosti.

  • Osobní preference

Někteří lidé jednoduše upřednostňují práci automatizačního testera před prací jako vývojář z důvodu osobní preference, zájmů a schopností.

Je tedy důležité si uvědomit, že rozhodnutí stát se automatizačním testerem neznamená nutně to, že tester nechce být vývojářem, ale spíše to, že se cítí být lépe vybaven pro roli automatizačního testera a má zájem o práci v této oblasti.

Obecně nejde říci, že všichni automatizační testeři by chtěli být vývojáři, protože každý má své vlastní důvody pro to, proč se cítí být přitahován k automatizovanému testování a jaké jsou jeho kariérní ambice.

Někteří automatizační testeři by se mohli chtít stát vývojáři z těchto důvodů:

  1. Zajímají se o programování a chtějí se v něm dále zdokonalovat.
  2. Chtějí mít větší kontrolu nad vytvářením testovacího softwaru a chybějící funkcionality.
  3. Chtějí se naučit nové programovací jazyky a technologie, které mohou být výhodné pro jejich kariéru.
  4. Chtějí mít větší příležitosti k rozvoji kariéry, protože vývojáři jsou často vnímáni jako klíčoví hráči v IT průmyslu.
  5. Mají zájem o celkový vývoj softwaru a nejen o testování, a chtějí být zapojeni do procesu tvorby softwaru od počátku až do konce.

Autor článku Standa Keppert je vášnivý motorkář, milující táta, začínající spisovatel a scénárista, který se živí programováním se zaměřením na testování. Napsal scénář k divadelní hře a zároveň knihu a další je už za rohem. Mezi jeho vzory patří Stephen King, David Gemmell, Tom Clancy, Andrzej Sapkowski nebo Timothy Zahn.

V IT pracuje přes 20 let a neustále se učí nové věci, které technologie umožňují. Zajímá ho umělá inteligence i to, kam budoucnost technologií směřuje.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jak vás telefon odposlouchává a skr...

čtení na 3 minuty 18.7.2022

Znáte simulační teorii? 

čtení na 2 min 28.6.2022

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

Co všechno víte o databázích?

čtení na 3 minuty 21.4.2022

Jak dobře znáte Jenkins? Díl II.

čtení na 4 minuty 8.8.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster