Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Nejčastější otázky na pohovoru

Hledání nového zaměstnání je vždy výzva. Ale pokud jste na pohovor dobře připraveni, nemusí vás nic zaskočit. Připravte se s námi na nejčastěšjí otázky, které vám může budoucí zaměstnavatel položit a rozmyslete si, na co se chcete zeptat také vy. Uvidíte, že vám příprava pomůže získat sebedůvěru a zmenšit nervozitu, která se na pohovoru často vyskytuje.

Jaké otázky můžete na pohovoru očekávat?

  • Řekněte nám něco o sobě.

Tato otázka slouží jako zahřívací kolo. Připravte si stručný a souvislý přehled vašeho profesního života, dovedností a zkušeností, které jsou pro pozici relevantní. Zaměřte se především na to, jak vaše zkušenosti a dovednosti mohou být firmě ku prospěchu. Zmiňte také přínosy, které jste přinesli svým předchozím zaměstnavatelům. Pokud máte nějaké certifikace, které by mohly být relevantní, můžete je také zmínit. Nezapomeňte na vaše zájmy: Přestože by se vám mohlo zdát, že vaše zájmy nemají nic společného s vaší pracovní historií, mohou pomoci vytvořit si obrázek o vaší osobnosti. Pokud například rádi cestujete, můžete zmínit, že jste získali široký rozhled a schopnost pracovat s různými kulturami. 

  • Proč jste opustili své poslední zaměstnání?

Odpovězte na tuto otázku pozitivně a zaměřte se na to, co vás přitahuje k novému zaměstnání, místo abyste mluvili negativně o svém bývalém zaměstnavateli. Můžete zmínit nové výzvy, rozvoj dovedností nebo lepší příležitosti pro růst.

  • Co vás na této pozici zaujalo a proč jste si vybrali právě naši firmu?

Touto otázkou chtějí náboráři mít jasno v tom, že víte, s jakou pozicí a firmou máte tu čest. Využijte zde připravené body z předchozí kapitoly “Jaké konkrétní věci je dobré si na pohovor připravit?”. Ukažte, co všechno o společnosti víte a vysvětlete, co vás na ní zaujalo a proč jste si ji vybrali. Zde můžete zmínit, proč jste si vybrali zrovna tento obor, společnost a pozici. Zodpovědět si tyto otázky předem je důležité i pro vás, jelikož si ujasníte, zda pozice opravdu odpovídá tomu, co skutečně chcete. 

  • Jaký byl váš největší úspěch / největší selhání?

Cílem této otázky je zjistit, jak se vypořádáváte s úspěchy a neúspěchy a jak se z nich umíte poučit. Ukažte, co dokážete, když jste v nejlepší formě. Při popisu úspěchu se zaměřte na to, jak jste přispěli k úspěchu týmu nebo projektu a jaké dovednosti jste při tom uplatnili. Při popisu selhání se soustřeďte na to, jak jste se z neúspěchu poučili, nenechali se zastrašit a jak jste situaci napravili.

  • S jakými technologiemi chcete do budoucna pracovat? Jaké technologie využíváte právě teď?

Před pohovorem si projděte důkladně inzerát a zaměřte se na technologie, které jsou uvedeny v Must have nebo Nice to have. Pracujete s nimi? Jste ochotní se je doučit? Buďte proaktivní a o technologiích, které jsou v inzerátu uvedené, se rozhovořte.

 

  • Jak by měl vypadat tým, ve kterém se budete cítit dobře?

Opět se zkuste zaměřit na to, co je ohledně týmu uvedeno v inzerátu a jak to máte nyní vy sami.

 

  • Máte další nabídky?

I kdybyste měli 20 dalších nabídek, neříkejte, že jich máte mnoho, mohlo by to vypadat, že si nejste jistí, kam se vrtnout. Stejně tak, pokud máte jen jednu jedinou nabídku a díky ní právě sedíte na daném pohovoru, odpověď raději zneutralizujte. Nabídek můžete mít několik, ale pohovor, na kterém právě sedíte, je pro vás prioritní.

 

  • Kdy můžete nastoupit?

Tuhle odpověď mějte předem připravenou. Pokud byste totiž nedokázali říct, kdy je váš nástup možný, budete působit tak, že si nejste vlastně ani jistí tím, že chcete kamkoli nastoupit.

 

Pamatujte, že pohovor není jen o tom zodpovědět všechny dotazy. Abyste náboráře přesvědčili, musíte před nimi své odpovědi ospravedlnit. Když se na otázky předem připravíte, budete na ně schopni poskytnout promyšlené odpovědi, které zanechají dobrý dojem a citelně zvýší vaše šance na úspěch.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Ptejte se na pohovoru i vy!

Určitě se zeptejte i vy na věci, které vás zajímají. Jednak tím ukážete zájem o pozici a firmu, a navíc pro sebe získáte všechny důležité informace pro finální posouzení nabízené pozice.

 

Na co se můžete zeptat?

  • Na praktické fungování ve firmě. (Jaké je prostředí ve firmě? Jak funguje provoz?…)
  • Na detaily o samotné pozici. (Kdo se vám bude na začátku věnovat? Jak bude váš nástup probíhat? Jak bude vypadat váš běžný den? Co je na této roli nejnáročnější? S kolika lidmi budete denně pracovat? Vyžaduje pozice pracovní cesty? Pokud ano, jak často? S jakým rozpočtem budete pracovat? Na co byste se měli zaměřit při nástupu na pozici? Jaké jsou vyhlídky na kariérní posun v rámci společnosti?...)
  • Na pracovní tým. V tomto kontextu náboráři ocení, když ukážete, že jste týmový hráč otevřený spolupráci s ostatními zaměstnanci. (Jaké je organizační schéma společnosti? Jak spolu týmy komunikují? Kdo bude vašim přímým nadřízeným? Co má na starosti tým, ke kterému se připojíte? Setkávají se členové týmu osobně, nebo spolupracují na dálku? Jak probíhá rozhodování v daném týmu? Jak budou hodnotit vaši práci?
  • Na náborový proces. (Do kdy se mi ozvete? S kolika kandidáty se chcete setkat? Co následuje po pohovoru?)
  • Na benefity, které firma nabízí.
  • Na finance a smluvní podmínky.
  • Potřebujete nějaký jiný pracovní režim než po-pá, 8 až 17? Nebojte se o tomto tématu pobavit.

 

Samozřejmě nemusíte využít všechny tyto otázky. Neměli byste náboráře zahltit dotazy, aby si nepřipadal jako u výslechu. Měli byste ale ukázat, že jste zvědaví, zapálení a dychtiví a chcete, aby bylo ve všem jasno. Vytěžte ze svého pohovoru maximum!

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

 

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

5 pravidel pro úspěšný pohovor

čtení na 3 min 21.3.2023

Skryté funkce profesní sítě LinkedI...

čtení na 5 minut 3.10.2022

Outsourcing IT specialistů: přehled...

čtení na 5 minut 28.4.2021

Gamifikace v HR: hrou k lepším výsl...

čtení na 4 minuty 16.3.2022

Tipy, jak vést pohovory (nejen na I...

čtení na 4 minuty 2.2.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster