Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Nejeden z nás, kdo se pohybujeme v SW vývoji, měl asi nutkání nažhavit fantazii i svůj vývojářský um a vytvořit hru podle vlastních představ. Ideálně se s ní pak podělit se světem.  V poslední době šel vývoj her obecně mílovými kroky dopředu. Pozadu nejsou ani hry mobilní. Nová a novější mobilní zařízení se už pyšní vyšším výkonem, a díky tomu můžeme hrát i na mobilech náročnější a graficky zajímavější hry. Pojďme se tedy podívat, co je při vývoji her potřeba promyslet a jak je možné postupovat? 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme. Pomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Vývojové prostředí

Než studio nebo jednotlivec začne vytvářet hru, musí začít výběrem vhodného herního prostředí. Pro Android zařízení můžeme použít například Android Studio a jazyk Java. Populární je také tzv. game engine Unity Engine, který poskytuje vývojáři hodně možností, včetně té vytvořit verzi hry pro Android i iOS v jednom prostředí. Podle toho, jestli budeme chtít 2D nebo 3D hru musíme sáhnout při vývoji po Java, resp. C++ jazyku.

Při volbě toho správného game engine vám může pomoci tato tabulka:

Název herního engine Programovací jazyk 2D/ 3D Cena
LibGDX Java, C++ 2D zdarma
Unreal Engine 4/5 C++ 3D zdarma / $125 měsíčně
Unity C++, Mono (.NET) 3D zdarma / $75 měsíčně
CryEngine C++ 3D $10 měsíčně
Marmalade C++ 2D / 3D zdarma (trial) / $149
Game Salad Bez programování 2D zdarma / €299
Construct 2 Bez programování 2D zdarma / €99
AndEngine Java 2D zdarma
Cocos 2D Java, C++, Lua 2D zdarma
Stencyl Bez programování 2D zdarma / €99

Nápad máte? A můžeme ho vidět?

Ten správný nápad je vlastně asi to nejtěžší, s čím se musíme při vývoji hry poprat Možná si říkáte proč? „Udělám hru, kde budu likvidovat zombíky a hotovo.” Hotovo budete mít raz dva, to je pravda, ale taková hra přestane uživatele hodně rychle bavit. Lepší je vymyslet příběh, přidat do něj questy, achievementy, které nastavíte tak, aby se hráč snažil dosáhnout nastavené výzvy. Obecně z dlouhodobých žebříčků úspěšnosti her jsou to právě ty s příběhem, které mají u hráčů, jak na PC, konzolích, tak na mobilních zařízeních úspěch. 

Zpoplatnit hru nebo povolat reklamy?

Velkým tématem a často tenkým ledem je u mobilních her cena. Velké množství her využívá přístupu mikrotransakci: nejlepším příkladem je Clash Of Clans nebo hra z prostředí Harryho Pottera - Harry Potter Hogwarts Mystery, což je sice poměrně jednoduchá možnost, jak na hře vydělávat, ale hráči ji příliš v oblibě nemají. Další možností je nechat hru zdarma, ale přidat do ní reklamy. Tento přístup se ale často vymkne z rozumných mezí a reklamy se pak objevují úplně všude. Asi to znáte sami, cokoliv uděláte, vyskočí reklama, dokončíte level, vyskočí reklama. Ani tyto hry pak nebudou mít dlouhou životnost a úspěch na trhu. Z mého pohledu je nejlepší cesta stanovit si již na začátku za hru nějakou rozumnou cenu a vyhnout se mikrostransakce i reklamám. Ale respektuji, že je to volba každého z nás, jak tvůrců, tak hráčů, jaké hry budeme preferovat.

Jak zpracovat grafiku?

Pro vytvoření grafiky hry máme tři základní možnosti:

  • rastrovou grafiku
  • vektorovou grafiku
  • renderovanou grafiku

Rastrová grafika je u her velmi oblíbená a dává jim takový trochu retro nádech. Vyplatí se tvořit ji v editoru, který je k tomu přímo určený. Jeden z nejlepších je editor Pyxel, který nabízí i rozumný poměr cena - výkon. Použít samozřejmě můžete také Adobe Photoshop.

Vektorová grafika vnese do hry modernější vzhled, její tvorba je však o něco náročnější než u grafiky rastrové. Doporučuji použít grafický tablet, který umí kreslení velmi usnadnit. Programy, ve kterých se můžete do vektorů pustit jsou například Corel Draw nebo Adobe Illustrator. 

Renderovaná grafika je nejnáročnější, ale nejlépe díky ní dokážeme přiblížit realitu.  Výsledný obraz se skládá z modelovaných objektů, každý objekt tvoří síť polygonů (tzv. polygon mesh). Vytvořenému objektu je pak potřeba přidat texturu. Pokud použijete tento typ grafiky, počítejte s tím, že se vývoj hry poměrně prodlouží, ale výsledek bude vypadat opravdu dobře.

Dokreslete herní zážitek hudbou

Zvuky a hudba jsou nedílnou součástí každé dobré hry, věnujte tedy pozornost i této oblasti. Můžete využít programy, které umí komponovat hudbu a pomohou vám vytvořit ambietní ozvučení i melodie. Sáhněte například po Digital Audio Workstation, Ableton nebo po známém Steinberg Cubase. Jednotlivé zvuky, neboli FX audio, vytvoříte pomocí Xtreme FX. Pracovat můžete i s free nástroji, u nich si ale zkontrolujte, zda můžete daný zvuk využít i pro komerční použití. Pokud ano, budete si je muset zaplatit. Existují také weby, kde si můžete koupit celou kolekci zvuků. Zvolíte-li pro hru engine Unity nebo Unreal, můžete využít jejich MarketPlace a přímo tam si bundle zvuků pořídit.

A jak hru dostat k netrpělivě čekajícím hráčům?

Už máte vše doladěné k dokonalosti a stačí jen dostat hru k hráčům. Pokud je vyvinutá pro telefony s operačním systémem Android, musíte ji uložit na Google Play. K tomu potřebujete účet na Google, zaregistrujete se do DEV Google, kde si nastavíte vše, co budete potřebovat. Prostředí je velice intuitivní a poradíte si s ním snadno.

Pokud jste vyvinuli hru pro iOS, budete ji přidávat na Apple Store a na to si připravte peníze na poplatek. Ano, jako vývojář, který chce vydat hru/ aplikaci na Apple Store, za to musíte zaplatit. Postup je podobný jako na Google DEV.

O skvělé tipy, jak vyvinout vlastní mobilní hru se s námi podělil Standa Keppert. Pokud budete mít nějaké otázky, dejte nám vědět, rádi je se Standou zodpovíme. Jinak přejeme hodně zábavy a těšíme se na odkazy, kde vaše nové hry stáhneme. :)

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster