Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

„Bobe, piš…” aneb kdo by nechtěl vlastního virtuálního asistenta

„OK, Google,...”. „Siri,..”. Pokyny, které už poměrně velkému množství lidí na celém světě ulehčují život: zapínají za ně televize, přehrávají požadovanou hudbu, otevírají prohlížeč,... A tak bychom mohli pokračovat dál a dál. S nejznámějšími virtuálními asistenty od Google, resp. Apple se však pojí dvě zásadní „ALE”. Prvním, možná ne až tak problematickým, je fakt, že ani jeden z nich zatím nefunguje v češtině. Druhé „ALE” je závažnější: vše, co asistentovi řeknete, je sdíleno s jeho mateřskou firmou. A co s těmi daty pak daná firma dělá? 

Standa Keppert, stejně jako mnozí z nás, nechce, aby o něm někdo věděl víc, než je potřeba. A proto se pustil do vývoje vlastního virtuálního asistenta Boba. 

Nejdřív se podíváme na to, co všechno by se měl Bob postupně naučit a jaké výhody přinese oproti Siri nebo Google asistentovi. Až dočtete, můžete se rovnou začít těšit na druhý díl, kde se Standa podělí o praktické tipy, jak si takového svého Boba taky můžete naprogramovat.

Chci vlastního asistenta, kde ale začít?

Prvním bodem programu byl průzkum, ve kterém jazyce je nejlepší asistenta naprogramovat, na co si dát pozor atd. Asi není překvapením, že už podobnou myšlenku někdo měl, díky tomu je na internetu poměrně dost tipů, ze kterých se dá čerpat. Dal jsem na rady, že nejlepší je programovat v Pythonu. Pak jsem si udělal mind-mapu, abych si ujasnil, co všechno má můj Bob umět. Na začátek jsem od něj chtěl opravdu jen pár základních věcí:

  • otevření webových stránek,
  • spuštění programu,
  • spuštění hudby nebo filmu.

Jak ale s Bobem trávím víc a víc času, moje požadavky na něj se den ode dne rozrůstají, mind-mapa tedy nabírá na objemu. :)

Každopádně už jsem se dostal do fáze, kdy už na některé věci nemusím používat klávesnici a myš. Stačí mi pouhé: „Bobe, otevři Chrome.” a „Bobe, pusť mi Dva a půl chlapa.” Naučil jsem ho i hlásit mi počasí, hlavní titulky zpráv a čas od času mě pobaví i nějakým vtipem.

 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízíme. Pomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

A co ta zmiňovaná data?

Hlavním důvodem, nejen pro mě, ale vlastně pro všechny, kdo si programují vlastní virtuální asistenty, je touha nesdílet víc osobních dat, než musíme. Tahle vlastní cesta je určitě bezpečnější. A to i v případě, že využijete už připravené API, díky kterým si vytvoříte asistenta rychleji. Dodávají je Apple, Google, ale i další velké firmy.  Používají algoritmy a strojové učení, aby asistent zaznamenával co nejlépe co nejvíce informací. Zároveň se ale i zde můžete spolehnout na bezpečnost dat. Jediné, čím je využívání API podmíněné, je registrace, která vám vygeneruje unikátní ID. Problémem je opět jazyková bariéra, většinou API fungují jen s angličtinou, pro asistenta fungujícího v češtině jsem zatím nic funkčního nenašel.

Budoucnost Boba. A virtuálních asistentů obecně.

S virtuálními asistenty obecně mají firmy velké plány. Hlavním cílem je i nadále ulehčovat lidem život. Chtějí, abychom je používali na počítačích, mobilech, doma i v autě. Tohle vzájemné propojení je pro ně klíčové, jsme totiž zase u toho sdílení dat, se kterým je pak nutné počítat. Představte si, že budete asistentovi diktovat, co potřebujete nakoupit a už se vám na základě toho začne zobrazovat reklama. Stejně tak, jako když se zeptáte například na ceny nějaké elektroniky. 

Představte si ale, že díky takovému vývoji v jednu chvíli pomyslíte na jídlo, co byste si dali k večeři a za hodinu vám přijede donášková služba nebo ještě lépe přiletí dron s nákupem. To je určitě vývoj správným a zajímavým směrem.

A co ten náš Bob?

U Boba zatím postupuji krok po kroku, ale cíle mám vysoké. :) Plánuji ho rozšířit do svého telefonu, pak do televize i do dalších zařízení, která mám. Začal jsem si taky zjišťovat, jak vytvářet hologramy (u toho řeším, zda bude mít tvář jako Jessica Alba nebo raději Megan Fox?), což je svým způsobem překvapivě lehce uchopitelné. Dalším krokem pak bude sestavení vlastního robota, který bude interaktivní a bude obsahovat další rozšíření mého virtuálního asistenta Boba. No a už se nemůžu dočkat, až budu tak daleko, že si vytvořím vlastního „Jarvise”, jako měl Tony Stark v Iron Manovi. No to samozřejmě trochu přeháním, ale bylo by to hezké. 

Pokud už taky začínáte přemýšlet nad vlastním virtuálním asistentem, sledujte nás dál, protože brzy přineseme tipy, jak ho naprogramovat, včetně praktických ukázek kódu.

Virtuálního asistenta programuje a o tipy se dělí Standa Keppert.

A jak si naprogramovat vlastního virtuálního asistenta se můžete dočíst zde.

 

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

 

Mohlo by vás také zajímat

Jak si vyvinout vlastní mobilní hru...

čtení na 4 minuty 29.6.2021

Jak naprogramovat první projekt v J...

čtení na 10+ minut 1.12.2021

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster