Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

SKETCHNOTING: kreslete si a zapamatujete si víc

Hledáte tajný tip, jak se lépe koncentrovat například na poradách nebo si snadněji zapamatovat poznámky, které jste si zapsali? Máme ho pro vás připravený: sketchnoting. A ani není tajný, pošlete ho klidně dál.

Sketchnoting je metoda, jak si zapisovat poznámky, jenom o něco kreativněji než jste možná zvyklí ze školy. Klasicky psaný text můžete kombinovat s jednoduchými obrázky, symboly, šipkami a klidně i barvami. A nevadí, že nad vašimi výtvory ve škole na výtvarce chválou poněkud šetřili.

Sketchnoting jako metodu představil v roce 2006 designér, ilustrátor a spisovatel Mike Rohde.

Kdy ho můžete využít?

  1. Když potřebujete někomu něco vysvětlit a on vás stále nechápe (to, že si sdělení zjednodušíte do pár slov, kresbiček nebo ikonek pomůže nejen vám si celou myšlenku utřídit a ujasnit si, co je vlastně  podstatné, ale pomůže to i příjemci sdělení lépe pochopit).
  2. Když si chcete dělat poznámky, ať už na konferenci, ve škole, na poradě, na kurzu a chcete si je lépe pamatovat nebo se k nim vrátit a projít si obsah rychlostí blesku.
  3. Když zapínáte mozek na plné obrátky a usilovně přemýšlíte, vymýšlíte a tvoříte.

 

 

 

 

Proč stojí za to sketchnoting vyzkoušet?

Celá metoda kreslených poznámek je postavená na tom, že když budete přidávat vizuální prvky, zapojíte část mozku, která by zůstala nevyužitá, pokud byste používali pouze slova. Silnou stránkou je tedy kombinace slov a obrázků, která zapojí obě strany mozku a takzvaně ho víc nakopne. Stejně dobře tak mohou sketchnoting využívat kreativní a emocionálně zaměření lidé i analytické a logické povahy. 

Sketchnoting v práci 

Sketchnoting není jen pomůcka pro studenty, kteří popíší stránky a stránky poznámek na přednáškách. Užitečný pro vás může být také v pracovním procesu. Jak? Mrkněte na pár tipů:

Schůzky

Kreslete na schůzkách, pokud něco vysvětlujete kolegům, uvidíte, jak bude komunikace najednou rychlejší a srozumitelnější pro všechny strany.

Kreslete si ze schůzek poznámky. Lépe tak udržíte pozornost i na meetingu delším, než by měl být. Snadněji si zapamatujete důležité body a díky kresbičkám vás pravděpodobně napadnou zajímavé souvislosti a myšlenky, které můžete rovnou probrat nebo pak později promyslet.

Myšlenkové mapy

Potřebujete si utřídit myšlenky k tématu nebo se naopak dostat k out of the box nápadům? Využijte myšlenkové mapy a nebojte se je ozvláštnit i nějakými kresbičkami.

To do listy

Bez to do listu ani ránu. Pořád se v nich ale tak nějak ztrácíte a nejste s nimi spokojení? Co si je zkusit „sketchnotnout”? Třeba se nad denními prioritami hned rozjasní. 

Brainstormingy

Ať už půjde o váš osobní nebo týmový brainstorming, zkuste si poznámky kreslit.Cokoliv, co nastartuje váš mozek je v tuto chvíli vítané.

Jak mám s tím sketchnotingem začít?

Na začátek je důležité si ujasnit, že i když se bavíme o nějaké „metodě”, není žádný definovaný způsob, jak si musíte zápisky kreslit. Je jen na vás, co vám bude vyhovovat a jaké prvky k psaným slovům doplníte. Někomu bude vyhovovat spoustu obrázků, kresbiček a barev, jiný zase vystačí jen s šipkami, kroužkováním a podobnými diagramy. 

Jsou tedy dvě varianty, jak začít: buď se budete řídit jen tak svými nápady a postupně objevíte, co vám vyhovuje nebo se můžete inspirovat na návody, co a jak používat.

Co se vám na začátek může hodit:

Jaké prvky do svých poznámek můžete využít

například:

  • různé tipy fontů
  • šipky a geometrické obrazce
  • jednoduché kresbičky...

Tipy procesů, podle kterých si můžete poznámky dělat

například:

  • již zmiňované myšlenkové mapy
  • timeliny
  • flowcharty…

Že existuje velké množství podrobných návodů, doporučujeme podívat se například sem.

Pokud se rozhodnete si zkusit začít kreslit, přejeme hodně zábavy, inspirativních nápadů a nevšímejte si toho, že se na vás bude někdo dívat divně, že si na poradě kreslíte. Pošlete mu tenhle odkaz a na dalším meetingu si bude kreslit taky. :)

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Full Remote, zn.: kancelář zbytečná

čtení na 5 minut 17.5.2022

Outsourcing IT specialistů: přehled...

čtení na 5 minut 28.4.2021

7 kroků k efektivní poptávce po IT ...

čtení na 3 minuty 8.7.2020

Jak si založit IČO a na co vše mysl...

čtení na 5 min. 10.7.2024

Tipy, jak vést pohovory (nejen na I...

čtení na 4 minuty 2.2.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster