Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Skryté funkce profesní sítě LinkedIn pro recruitery. Díl II.

V prvním díle ze série článků zaměřených na profesní síť Linkedin: Všechno, co jste kdy chtěli o profesní síti LinkedIn vědět, jsme se podívali na zajímavá fakta, čísla, historii i předplatné. Nyní si pojďme rozebrat funkce a možnosti, které LinkedIn nabízí pro recruitery, náboráře a human resources specialisty, kteří v našich stojatých vodách loví volné kandidáty na specifické pozice. Představíme vám skryté funkce, o kterých jste možná doposud netušili a poodhalíme tipy, jak s LinkedInem pracujeme my sami.

Pojďme začít zajímavými čísly 

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

LinkedIn nám dává vybrat ze dvou velmi podobných prémiových účtů pro náboráře, kterým poskytuje nástroje pro vyhledávání relevantních a potencionálních zaměstnanců.

Řeč je o Recruiter Lite a Recruiter 

Recruiter nabízí až 150 InMailů měsíčně a zprávy si můžete ukládat rovnou jako šablony. Co přesně je Inmail a jaký je rozdíl mezi Inmailem a běžnou zprávou, se můžete dočíst v prvním díle Všechno, co jste kdy chtěli o profesní síti LinkedIn vědět.

Recruiter Lite se hodí spíše pro jednotlivce nebo menší společnosti, zatímco LinkedIn Recruiter je vhodný pro střední a větší firmy, které mají vyšší náborové požadavky a více procesů. Rozdíl poznáte také na první pohled v ceně. S účtem Recruitera zaplatíte kolem 15 000 Kč za měsíc, zatímco s účtem Recruiter Lite se můžete dostat skoro na polovinu.

Vyhledávání je základ

V obou verzích můžete využít rozšířené vyhledávání s více než 20 filtry. Ty zahrnují možnosti vyfiltrovat si kandidáty, kteří jsou Open to Work (pouze v rámci účtu Recruiter), jejich současnou pracovní pozici, lokaci, ve které pracují, typ školy a vystudovaného oboru i s rokem ukončení a oblasti pracovního zaměření. Pracovat můžete také s klíčovými slovy, která si LinkedIn vytáhne z celého profilu kandidáta. Pokud např. hledáte určitou technologii, stačí ji zadat do klíčových slov a je jedno, zda ji kandidát má napsanou v mottu nebo v pracovních zkušenostech. LinkedIn projede celý profil a pokud požadovanou technologii v profilu najde, představí vám kandidáta jako vhodného.

Jaké filtry se vám budou hodit?

Years of experience

Pokud máte mnoho výsledků vyhledávání a chcete si rozdělit kandidáty na více sekcí, určitě využijete filtr, díky kterému zjistíte, jak dlouho kandidát v oboru již pracuje.

Job Position - Current / Past

Jeden z nejdůležitějších filtrů pro vyhledávání je Job Position. Pokud jej chcete  dobře využít, dávejte vždy volbu Current. Zobrazí se vám kandidáti, kteří v současné době pracují na pozici, kterou hledáte. Pokud ale máte více času na vyhledávání a málo výsledků, zkuste volbu Past. Ta vám pomůže vyhledat kandidáty, kteří aktuálně nikde nepracují a ukončili poslední zaměstnání. Někdy se vám to může hodit.

Location

I v dnešním převážně remote světě je lokalita často důležitá. Omezte vyhledávání alespoň na kraje, ať máte jistotu, že kandidát není z druhé strany republiky. Pokud kandidát neuvedl bydliště, pracujte s Key words a napište do nich například Praha or Prague. Tak vyhledáte kandidáty, kteří nemají sice uvedené bydliště, ale jejich současné / bývalé zaměstnání bylo v Praze. 

Nejprve si vytvořte Projekt

Projektem nazýváme vyhledávání osob, které si pojmenujete pro snazší zpětné dohledání, ideálně podle data a pozice, kterou aktuálně hledáte (např. projekt Září - Project Manger). V projektu můžete pracovat s Talent Poolem, neboli vyhledáváním kandidátů podle vašich kritérií. Využít přitom můžete také pipeline (pořadí kandidátů), kterou si upravíte podle toho, zda chcete kandidáty uložit do archivu, protože se vám zrovna nehodí na danou pozici, nebo pokud víte, že jste kandidáta oslovovali nedávno. Vyloučit kandidáty v Talent Poolu můžete rovnou z vyhledávání například z vašich posledních projektů nebo můžete zakázat vyhledávání mezi kandidáty z firem, které nechcete oslovovat. Pokud např. existují společnosti, se kterými máte uzavřenou spolupráci nebo jednoduše víte, že nechcete mít kandidáta z některé společnosti, stačí je jednoduše z vyhledávání vyřadit. Následně můžete kandidátům odeslat InMaily s předpřipravenou zprávou.

Recruiting Activities

Pokud nevyužíváte vlastní CRM a nejste si tak jistí, jaké kandidáty jste již oslovili a které nikoli, zkuste Recruiting Activities. V nich nastavíte možnost, aby se do nového projektu nepřidávali kandidáti, které jste oslovili například v předchozích projektech za poslední 3 měsíce.

Práce s Boolean operátory

Pokud lidé práci nehledají, není pro ně často ani důležité mít vlastní profil vyplněn na 100 %. Proto se vám někdy kvalitní kandidáti do vyhledávání ani nedostanou. Zaměřte se na dostatečnou přípravu a pracujte co nejvíce s klíčovými slovy. Při jejich nastavování je dobré používat tzv. Boolean operátory. Jedná se o zkratky OR, AND a NOT, které vám usnadní práci. Pokud byste hledali například Project manažera využijte hned několik názvů této pozice a nezapomeňte pokrýt i zkratky, překlepy a jazykové mutace. 

Vyhledávání může vypadat následovně:

"Project Manager“ OR "Projektovy manazer“ OR "PM“ OR "PMO“ OR "Project Mamager“ OR "Project Manger“

nebo takto:

("Project Manager" OR "Projektovy manazer" OR "PM" OR "PMO" OR "Project Manažer" OR "Projekt Manažer") NOT "SM" NOT "scrum master" NOT "produkt manažer" NOT "product manager"

či takto - v tomto případě jde o keywords a různé pozice:

("Java") AND ("Oracle" OR "PL/SQL" OR "PLSQL" OR " PL\SQL " OR " PL_SQL " OR "DWH" OR " Datawarehouse" OR "Business intelligence" OR "BI" OR "OLAP" OR "ETL")

Sdílejte

Jakmile si vytvoříte svůj seznam kandidátů, můžete využít uloženou šablonu, do které si doplníte personalizovanou zprávu pro jednotlivé kandidáty. Seznamy i projekty můžete sdílet s dalšími lidmi, takže pokud máte vytvořen projekt Září - Project Manger, nasdílejte ho svému kolegovi, který nemusí mít účet Recruitera, a ten vaši práci doplní o poznámky nebo si práci rovnou rozdělíte. Každý z vás může prozkoumat například polovinu vyhledaných kandidátů, zda vyhovují vašim požadavkům a označit, které kandidáty v seznamu ponecháte k oslovení a které nikoli. Následně ten, kdo má účet Recruitera může zaslat připravené InMaily.  

Důležitou součástí účtu Recruitera jsou různé statistiky a reporty, které se vám mohou hodit při vyhodnocování response rate, díky čemuž můžete zjistit, který typ zprávy na kandidáty lépe funguje nebo která vypsaná pozice je na přední příčce co se týče zájmu.

 

Zasíláte spoustu nabídek, ale kandidáti vám nereagují?

Pravděpodobně víme, kde bude chyba. Představte si následující dvě situace:

  • Hledáte manuální testery a narazíte na profil skvělého kandidáta, který odpovídá přesně vašim požadavkům. Pošlete mu nabídku, ale kandidát odmítne nebo vůbec nezareaguje. 

Důvod: Nemá aktualizovaný profil. 

Může se stát, že se kandidát už 2 roky věnuje automatizaci a k manuálnímu testování se vrátit nechce. Profil si ovšem neaktualizoval a ponechal si vyplněné technologie a popis pouze manuálního testování. Stejně tak může mít kandidát na profilu vypsáno 10 nesouvisejících technologií, které ovládá, ale nemá tam viditelně označeno, kterou z nich preferuje do budoucna.

 

  • Hledáte project managera s určitými roky praxe. Účet Recruiter vám umožní vyhledávat a filtrovat jednotlivé profily a vyjede vám například 500 vhodných kandidátů s požadovanými lety praxe, ale mnoho z nich není relevantních. 

Důvod: Linkedin počítá celkovou praxi včetně brigád a nesouvisejících zkušeností s projektovým managementem, reálná praxe v projektovém managementu tedy může a nemusí odpovídat vyhledávanému období.

V této fázi nastává důležitý moment. Zjistíme, jak jste poctiví a zda si projdete jednotlivé profily kandidátů jeden po druhém a zkontrolujete, zda léta praxe odpovídají dané pozici. Může se totiž stát, že vám LinkedIn vyfiltroval kandidáta se 3 roky praxe, ale do této praxe započítal i roky brigády, kterou kandidát strávil za barem a ne jako project manager.

 

Co by se mohlo zlepšit?

Kde vidíme prostor Linkedinu na zlepšení a co bychom my osobně na premiových účtech ještě zdokonalili? 

  • Pokud si člověk nastaví Open to Work, nemá možnost napsat si pozici, kterou aktuálně hledá. Nám recruiterům se tak často při vyhledávání ukazují lidé, kteří sice mají vypsanou správnou pozici, kterou dělali dříve, ale nadále ji dělat nechtějí. A tak se společně musíme s potencionálním kandidátem spojit a zjistit, jakou pozici by si do budoucna přál.

  • Prostor na zlepšení vnímáme také při vyhledávání roků praxe kandidátů. V nynější podobě nám LinkedIn umožní najít celkový počet let praxe, ale z různých oborů. Nedá se vyfiltrovat počet let praxe například jen v oboru IT.  Někdy se tedy stane, že z 10 let praxe jsou pouze 2 roky v požadovaném oboru (v našem případě IT), ale zbytek jsou například brigády, které s IT vůbec nesouvisí.

  • Pokud člověk vesele odpovídá na InMaily a přitom už je dávno zaměstnán v nové firmě, LinkedIn mu nechá status Opet to New Opportunity. Záleží jen na daném člověku, zda si tento status i po upozornění LinkedInu vypne sám a nebo, zda si toho nevšimne a zůstane Oper to work, i když nový projekt nehledá. 

  • Osobně bychom uvítali možnost hromadné archivace projektů. Jelikož je práce s projekty na LinkedInu náš denní chléb, máme jich nespočet. Bohužel vše musíme archivovat jednotlivě.

 

NÁŠ TIP

Pokud zrovna nabíráte nové kandidáty na různé pozice a chtěli byste, aby o tom každý věděl, nastavte si stav We Are Hiring. Ten se vám propíše i do profilové fotografie a každý tak uvidí na první dobrou, že nabízíte zaměstnání. Abyste rámeček #hiring získali, musíte nabízet pracovní nabídky přímo na svém profilu. Poté si rámeček nastavíte jednoduše pod ikonkou View Profile - Edit - Share that you're hiring.

PRO ZVÍDAVÉ RECRUITERY MALÝ KVÍZ NAKONEC 

Zamyslete se, jaký typ recruitera jste. Věštíte z křištálové koule a dokážete předvídat všechny potřeby klienta i kandidátů, nebo připravujete pro kandidáty nevšední zážitky? Jste rozený vypravěč příběhů, nebo umíte v kandidátech najít skrytý potenciál? Je vaším cílem budovat vztahy a dobré jméno značky, aby sama přitáhla ty nejlepší ve svém oboru?

Pokud byste chtěli vědět, jaký druh recruitera superhrdiny podle LinkedInu jste, udělejte si následující test  a přečtěte si vyhodnocení.

 

Ve třetím díle článků zaměřených na LinkedIn: Jak uspět na LinkedInu a jak si perfektně vyplnit vlastní profil, vám ukážeme, jak by měl vypadat správně vyplněný profil, jak můžete rozšířit svou vlastní profesní síť a jak vytěžit z LinkedInu co nejvíce. Inspirujte se našimi tipy, jak si vyšperkovat osobní profil tak, aby se mezi ostatními neztratil nebo jak ze své profesní sítě vytěžit maximum v článku Jak uspět na LinkedInu a jak si perfektně vyplnit vlastní profil.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

 

Mohlo by vás také zajímat

Zlatá pravidla emailové etikety

čtení na 3 minuty 29.7.2020

Walking meetings: dojděte si pro sk...

čtení na 4 minuty 18.3.2021

Nejčastější otázky na pohovoru

čtení na 3 min 22.5.2023

Tipy, jak vést pohovory (nejen na I...

čtení na 4 minuty 2.2.2022

Rozhovor s testerem Jaroslavem Kubá...

čtení na 4 minuty 12.12.2022

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster