Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Nedávno jsme napsali článek s tipy, jak se dát na dráhu testera. Jsme rádi, že měl úspěch a přidáváme další „díl”. 

Jeden z mých nejproduktivnějších dní byl ten, kdy jsem vyhodil tisíc řádků kódu.

Zajímá vás vývojářská dráha a chcete se pustit do světa kódu? Mrkněte na pár tipů, které by vám mohly pomoci.

SW developer

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Co si promyslet, než se pustíte na cestu junior SW developera?

Na samém začátku se ujistěte, jestli jste ochotni několik dalších měsíců intenzivně pracovat na tom, abyste se junior developerem stali a investovat do toho velkou část vašeho volného času. Jakmile máte toto hotovo, zamyslete se, co by vás bavilo vyvíjet nejvíc: weby, mobilní aplikace, hry? Nebo zatím nevíte a chcete si vyzkoušet od každého něco? Zvažte, jestli spíš přirozeně řešíte, jak se aplikace chovají vizuálně a jak vše vypadá, pak pro vás bude ideální cesta za front.endem. Pokud je vám ale vzhled tak trochu jedno a jde vám o to, aby vše hlavně pořádně fungovalo, poohlídněte se po dráze back-endu.

Jaké by měly být vaše požadavky na první projekt?

Raději se smiřte s tím, že na prvním projektu budete ze začátku trochu „podržtaška”. Budete se potřebovat zorientovat v projektu, na kterém pracujete, pochopit jejich kód atd. Chvíli to bude trvat, a proto budete na začátku dělat spíš lehčí úpravy kódu, díky kterým se postupně seznámíte se všemi funkcemi. A tak je to v pořádku, takový projekt hledejte.

Pro svoje začátky si vyberte firmu nebo tým, kde se pracuje s moderními technologiemi a kde budou mít prostor se vám věnovat. Je zbytečné, abyste se učili staré verze a technologie. Ty nové jsou čím dál víc intuitivní, vývojové prostředí víc napovídá, a vy si tak nemusíte už pamatovat úplně všechno. Jinými slovy, kdyby po vás náhodou na pohovoru chtěli, ať programujete na papír, s díky se vyprovoďte ven.

Jaké vlastnosti a schopnosti by měl developer mít?

Předpoklady, které vám umožní se jako vývojář prosadit a taky se cítit jako ryba ve vodě:

  • abstraktní myšlení, abyste si dobře uměli představit vazby a strukturu kódu
  • trpělivost
  • logické myšlení
  • je dobré umět anglicky, protože většina studijních materiálů je zahraniční a než byste se dočkali jejich překladu do čj, už to dávno nebude aktuální
  • sebedisciplína, protože někdy to trvá dlouho a můžete se zaseknout a abyste ho dodělali a neskončil v šuplíku, je třeba se k tomu čas od času donutit
  • umět se dobře zeptat (hodně často Googlu)

Tipy a triky

Co se vám může hodit, když…

Studujete IT obor

Je dobré si najít stáž,  part time nebo se zapojit do školního projektu, vždy je super mít k titulu i praktické zkušenosti. Určitě si dejte záležet na bakalářce nebo diplomce, může to být vaše nejzajímavější 

prezentace. Klidně na spolupráci na vaší práci oslovte firmu. Je pravděpodobné, že vám tam nabídnou nějaké místo, ať už při škole nebo po.

Jste na jiné IT pozici

Máte úplně ideální možnost se ptát kolegů. Když nebudete něco chápat na kurzu, který si třeba zrovna děláte, když budete chtít jakoukoliv radu, zeptejte se.

A jaké pozice jsou za nás ideální pro start? 

  • manuální tester  - doporučujeme se snažit v práci hodně vypomáhat kolegům s kódem a co nejrychleji přejít k automatizovaným testům
  • automatizovaný tester
  • UX designer
  • business analytik

Pracujete mimo IT obor

IT jste nakoukli pod pokličku, moc se vám líbí, ale technické znalosti vám zatím chybí? Určitě si nebalte baťoh a nevzdávejte to dřív, než to zkusíte. Asi to bude chtít víc času i práce, ale dveře máte určitě otevřené, protože když se chce, tak to jde :). 

Je spoustu kurzů, do kterých se můžete pustit, ať už se odrážíte odkudkoliv.

STRV akademie

React Girls akademie

Kurz programování na Udemy a Learn2code

Greenfox academy

Codecademy

Odin project

A jak se do studia pustit, kde začít a co si naplánovat? Skvěle to najdete shrnuté tady na příkladu programování v Java.

Co se může hodit?

Naprogramujte si něco od A do Z. Nesnažte se vymyslet nic inovativního, nového, vyberte si klidně něco, do dobře znáte nebo má pro vás samotné praktický význam a čemu se chcete věnovat, jestli FE nebo BE. Jestli to ještě nevíte, začněte jednoduchým webem, tím zjistíte, jestli vás víc baví FE nebo BE a pak se můžete od toho odpíchnout dál.

Udělejte si takové mini portfolio (stačí 1-2 aplikace). Tím ukážete náborářům, že nejste jen nadšení, ale už víte, do čeho jdete a pravděpodobně u toho vydržíte

Používejte Git. Udělejte si tam profil, přes něj pak můžete poskytnout ukázku kódu, což je to minimální co chtějí firmy vidět.

Založte si profil na Stackoverflow. Pokud se zaseknete na nějakém problému ve svém kódu, můžete se tam poradit s dalšími vývojáři a diskutovat s nimi. Je prima se dostat do vývojářské komunity a později už můžete být vy tím, kdo bude radit nováčkům.

Bude to delší cesta, obrňte se trpělivostí a nenechte se odradit případnými počátečními neúspěchy. Držíme palce!

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Být či nebýt Test managerem?

čtení na 4 minuty 18.4.2023

Jak dobře znáte Jenkins? Díl I.

čtení na 4 minuty 29.7.2022

TOP 12 TED Talks o nových technolog...

čtení na 5 minut 11.5.2022

Co všechno víte o databázích?

čtení na 3 minuty 21.4.2022

WEB 3.0: budoucnost, která už klepe...

čtení na 3 minuty 22.2.2022

Jak efektivně motivovat AI v prompt...

čtení na 4 min 11.1.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster