Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Máte životopis? A můžeme ho vidět?

Představte si, že vám skončil projekt a vy se poohlížíte po novém. Po něčem, co předčí ten minulý a kde se budete cítit jako ryba ve vodě. Netrvá to příliš dlouho a nabídku máte na stole. Jak uspět mezi dalšími konkurenty? Začíná to kvalitním životopisem, bez kterého se často neobejdete. CV, které zaujme a je řádně vyplněné není přežitek, naopak je známkou seniority a profesionality. Pojďme se podívat na to, jak si takové kvalitní CV vytvořit, abyste se stali uchazečem, kterého si na pohovor do vaší vysněné práce pozvou jako prvního.

Kvalitní šablona je polovina práce

Pojďme hezky od začátku. Abyste se mohli ukázat v tom nejlepším světle, najděte si vhodnou šablonu pro strukturovaný životopis, která zaujme. Personalisty i zaměstnavatele zajímá, zda se budete hodit do jejich stávajícího týmu a životopis je první vizitkou, kde můžete ukázat, co vlastně hledáte a co vás baví. Díky ní rychle vyhodnotí, zda jste vhodným kandidátem, a tak si na ní dejte záležet. Abychom vám práci trochu ulehčili, připravili jsme pro vás editovatelnou šablonu, se kterou můžete rovnou začít.
S
táhnout si ji můžete ZDE (verze pro developery) a ZDE (verze pro testery/analytiky).

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Pište o sto šest, ale s rozvahou

Než se vrhneme na jednotlivé části ideálního CV do detailu, pojďme si připomenout základní pravidlo: na dlouhé slohy dnes nikdo nemá čas. Základem je strukturované CV. Ale dejte si pozor na přílišnou stručnost a rozepisujte se pouze tam, kde je to vhodné. Pokud chcete říct, kde jste pracovali, co bylo vaší náplní práce a jaké technologie jste používali, směle do toho. Ale vyvarujte se dlouhým souvětím, vynechejte krkolomná, archaická slova nebo přechodníky, tady nemají co dělat. Pište krátce, srozumitelně a informace čleňte do bodů nebo do krátkých dobře popsaných odstavců (odstavec by se měl ideálně pohybovat kolem 3–6 vět nebo bodů). Pokud jsou některé informace v textu důležité, klidně je napište boldem, abyste je zvýraznily. Celková délka CV by měla být maximálně na 2 A4. Ukažte, že umíte vybrat to podstatné a vždy myslete na čisté grafické zpracování, aby celý životopis působil přehledně. 

Hlavička

Začněte úplně jednoduše: s osobními údaji. Jméno, město (ideálně to, ve kterém se skutečně pohybujete, ne kde jste s rodiči vyrůstali), telefon (ve formátu s mezinárodní předvolbou +420) a email (který jste si nezakládali ve 13 letech se jménem vašeho komixového hrdiny). Datum narození, přesná adresa a rodinný stav je zcela na vás, zda uvedete, ale věřte, že jsou to údaje, které by zaměstnavatele při rozhodování zajímat neměly. 

Představte se

Stačí pár vět, které vás vystihují. Představte si, že tímhle krátkým popisem v několika větách děláte první dojem. Zkuste v představení odpovědět na tyto otázky:

  • kdo jste
  • co vás baví 
  • čemu se věnujete 
  • jaké máte cíle 
  • je obor nebo nějaká činnost, která vás láká a chtěli byste se ji naučit…? 

Nezapomeňte vyzdvihnout svou nejlepší vlastnost nebo dovednost a uveďte ji rovnou na příkladě. Pokud jste týmový hráč, napište, že jste svého týmového ducha nejvíce využili, když jste pracovali v mezinárodním kolektivu. Pokud naopak rádi pracujete v menším týmu, nebojte se napsat, že máte rádi tým, kde se dobře znáte a můžete se na sebe spolehnout jako například ve vaší poslední práci.

Nechte své budoucí kolegy, ať vás poznají blíže a prozraďte i něco z osobního života. Zmiňte, co vás baví ve volném čase, čemu se věnujete či zda i s koníčky slavíte nějaké vlastní malé úspěchy. Maraton i pozorování hvězd se počítá! 

Pokud jste tester, úvodní představení můžete napsat v tomto duchu:Plním si sen a živím se jako manuální tester. Mám zkušenosti z finančního sektoru a rád bych své znalosti podpořil certifikacemi. Mám zkušenost s plánováním testování, tvorbou testovacích strategií i vedením menšího týmu testerů. Mým cílem je stát se Leaderem testingu. Ve volnu si užívám squash a dobrou kávu.” 

Jako developer můžete klidně ukázat, jaké technologie vás nejvíce baví, např.: Jsem pozitivně naladěný IT nadšenec, převážně do Javy, ale zajímá mě i Python, AI a vývoj v Reactu. Baví mě cesta full-stack vývojáře. Rád bych vyvíjel smysluplný produkt v malém týmu s využitím real-time knihoven nebo umělé inteligence. Mimo práci rád lezu po skalách a vedu dětské tábory Skauta.”

 

Úsměv, prosím

Nezapomeňte k hlavičce připojit svou fotografii, personalista si rád spojí konkrétní informace s vaší tváří. Při volbě vhodné fotografie nezapomínejte na neutrální pozadí a aby vám bylo vidět do tváře. Fotografie z párty, večírků nebo se slunečními brýlemi od bazénu či z hor si nechte raději na sociální sítě.

Prodejte své pracovní zkušenosti

Pracovní zkušenosti jsou nejdůležitější položkou v celém životopise, takže zde si dejte s výčtem a popisem opravdu záležet. Zvažte, které práce stojí za to vypíchnout a které vám pomohou při získávání té nové. Pokud jste při studiu například pracovali jako číšníci nebo jste stáli na recepci v hotelu, tak tyhle pozice můžete s klidem v duši vynechat. Někdo má zkušeností mnoho a kdyby se rozepsal, klidně by jeho životopis zabral i několik stránek… to ale není vaším cílem. Pokud máte mnoho zkušeností, zaměřte se na ty podstatné. Na ty, kde jste byli na svou práci hrdí. Ostatní zmiňte jen ve zkratce, ale určitě je nevynechávejte. Nebojte se ukázat, že jste někde skončili ve zkušební době, detaily můžete probrat na pohovoru.

Jak správně vyplnit pracovní zkušenosti?

U každého zaměstnavatele uveďte:

  • rok a měsíc nástupu a odchodu
  • přesný název pozice a její stručný popis
  • za co jste měli zodpovědnost
  • co bylo vaší náplní práce 
  • jaké nástroje, programovací jazyky, technologie jste používali (nezapomeňte VŽDY uvést přesný název technologie i s její úrovní)
  • co jste se naučili 
  • co bylo výsledkem vaší práce 

Pracovní zkušenosti řaďte chronologicky za sebou, začněte tou nejnovější a zcela dolů napište ty nejstarší. Pozice by vám na sebe také měly navazovat, pokud mezi dvěma pozicemi budete mít moc dlouhý rozestup, připravte se na to, že se vás na tuto “mezeru” pravděpodobně na pohovoru zeptají. Abyste se vyhnuli otázkám, proč jste si např. hledali delší dobu nový projekt, klidně do CV dopište “Vacation, cestování” a zmiňte důvod, proč mezi dvěma projekty máte delší rozestup. Tím vše vyjasníte hned na začátku a nikdo nebude mít potřebu se vás vyptávat. Vyhněte se také interním zkratkám, protože ne každému mohou být jasné. A pokud se jedná o menší společnost, je dobré ve zkratce zmínit, čím se zabývá.

Pokud jste pracoval jako tester, developer, analytik, nebo se jen chcete inspirovat, jak může popis pracovní pozice vypadat, vaše pracovní zkušenosti mouhou být popsány následovně:

Test Analytik, Velká banka a.s. (1/2019současnost)  

  • vedení 3 členného týmu, podpora a mentorování testerů
  • vytváření test planu, reportování, návrh testovací strategie
  • vytváření test cases pro ostatní QA - test analýza a design
  • tvorba testovacích dat, exekuce SIT, UAT testů, reportování defektů
  • support businessu a vývoje 
  • technologie: Jira, Postman, HP ALM, SQL, Wireshark

Společnost IT Development 
Senior Java Developer
březen 2021–současnost (10 měsíců), Brno

  • navržení zcela nové cloudové infrastruktury v AWS a Kubernetes
  • vývoj interního test frameworku se zaměřením na cloudové platformy
  • vývoj full stack back office aplikací a dalších podpůrných nástrojů
  • technologie: Spring Boot, Spring Cloud, React, Kotlin

Life is IT s.r.o.
Business analytik
duben 2022–současnost
Náplň práce:

  • Business analýza pro systém odchozích plateb klientům (OPS) - Use cases, business procesy, sekvenční a stavové diagramy
  • Validace řešení s dodavateli jednotlivých systémů pro systémovou integraci (CZ, SK, UK)
  • Revize funkční specifikace, kontrola mapování WS (Postman, SoapUI)
  • Technická a vývojová dokumentace – Enterprise Architect, JIRA, Confluence, SQL, JSON

Senior Backend Engineer, Tech Lead @ IT Lovers
12/2016–06/2018, Praha

Vývoj backendových systémů Mastercard řešení. Redesign staré monolitické aplikace a vytvoření nové moderní microservices architektury založené na Spring Boot a Spring Cloud (Eureka, Zuul, Hystrix, Ribbon,...). Mou další zodpovědností na projektu bylo plánování, správa releasů a optimalizace pracovních postupů souvisejících s vývojem (řešení kompatibilní s PCI-DSS systémy z repozitářů GIT) pro dosažení lepší efektivity a pro minimalizování lidských chyb. Byly vyžadovány hluboké znalosti Spring Framework, Java 8, Docker, GIT, Atlassian technologií (Bamboo, Jira, Bitbucket, Confluence) a AWS.

 

Vzdělání, které vás formovalo

Na vzdělání opravdu záleží, a tak na něj nezapomínejte. Uveďte vždy jen dokončené vzdělání nebo to, které právě probíhá. Začínejte s tím nejvyšším dosaženým a pokračujte níže. Základní školu s čistým svědomím vynechejte. U školy uveďte rok začátku studia až po jeho ukončení, pokračujte oborem, titulem, případně uveďte i název závěrečné práce, která může některé personalisty zajímat. Věřte, že vašeho budoucího zaměstnavatele budou nejvíce zajímat vaše zkušenosti, takže se nebojte nechat vzdělání ve struktuře životopisu zcela na konci.

 

Kurzy, certifikáty, hackathony, vlastní projekty

Zvláště u IT profesí se bude vaše účast na hackathonu opravdu vyjímat a věřte, že na pohovoru se budete pravděpodobně bavit právě o ní. Ukažte, co děláte nad rámec své práce. Uveďte instituci, pod kterou bylo doplňovké vzdělávání pořádáno, rok, kdy jste se přihlásili, délku kurzu a zda byl zakončen například certifikátem (určitě se nebojte pochlubit i kurzem, který nebyl ukončen žádnou zkouškou, tady jde o to ukázat, že se rádi vzděláváte, ne kolik máte papírů vyvěšených na zdi). 

V IT oboru je typické, že mnoho specialistů si vyzkoušelo dělat na svém vlastním projektu. A pokud není ultra tajný a rádi se jím pochlubíte, řekněte o něm světu. Ukažte, čemu se projekt věnoval a jakých úspěchů jste s ním dosáhli. Proaktivnost nad rámec klasické pracovní rutiny je často tím nejcennějším. Součástí může být i proklik na váš osobní web, profesionální práce, na GIT, GITLab, GITHUb a další odkazy, kterými se chcete prezentovat nebo ukázat své kódy.

 

Jazyk sem, jazyk tam

Nezapomeňte na jazykové dovednosti. Uveďte úroveň, s jakou se domluvíte, ať je předem jasné, zda dokážete pracovat s kolegy z cizích zemí. Vyberte si některou ze standardizovaných úrovní: úplný začátečník (A1), začátečník (A2), mírně pokročilý (B1), středně pokročilý (B2), pokročilý (C1), expert (C2). Zde se opravdu vyplatí nelhat, věřte, že právě jazyky se ověří velmi snadno hned na pohovoru větičkou: “Can we switch to English?” A pokud navštěvujete jazykovou školu, uveďte to. Každý plusový bod navíc se počítá.

Tipy a triky na závěr a nejčastější chyby, kterým se vyvarovat

Jak napsat CV tak, abyste se mezi ostatními uchazeči vyjímali a neutekla vám vysněná práce, už víte. Pojďme se společně podívat na nejčastější chyby, se kterými se personalisté často setkávají a vy se jim nyní můžete vyvarovat. Tipy a triky vycházejí ze zkušeností našeho HR oddělení.

Chronologie
Myslete na to, že každý chce jako první v životopise vidět vaše předchozí pracovní zkušenosti, které jsou seřazené chronologicky, od nejnovější po nejstarší. Nepřeskakujte a zamyslete se, jak šly vaše projekty, školení a další zkušenosti hezky za sebou, ať je dotyčný nemusí lovit a skládat podle data sám.

 

Na vzhledu záleží
Neradi to přiznáváme, ale je to tak. Záleží i na vzhledu vašeho CV. Životopis by měl působit čistě, aby se v něm dalo lehce orientovat. Používejte základní dobře čitelná písma jako jsou Calibri nebo Arial a nehrajte si na grafika, pokud jím opravdu nejste. Zásadní je struktura, kterou se snažte dodržet: na prvním místě pod vašimi osobními údaji by se měly objevit poslední pracovní pozice a až poté nejvyšší dosažené vzdělání. Všechny informace mají jasně daná místa, která pomáhají nejen náborářům se zorientovat. Pokud chcete použít grafické prvky na ozvláštnění, pojďte do toho, ale opět platí: s rozvahou.

Náš vzor CV si můžete stáhnout ZDE (pro developery) a ZDE (pro testery a analytiky). 

 

Nepodceňujte formát
CV vždy posílejte ve formátu PDF. Na všech počítačích se zobrazí stejně a neriskujete tak, že se váš výtvor rozhodí či rozsype pouhým otevřením v jiném programu nebo operačním systému.

 

Příliš složitá struktura
Držte se jednoduchosti. Někdy se stává, že kandidáti uvádějí výčet jednotlivých projektů separátně od pracovních zkušeností se jmény zaměstnavatelů a personalista si to poté musí sám párovat. Projekty i práce dejte do jedné sekce, ve které je můžete spojit. 

 

Nepřidávejte screeny aplikací
Životopis není obrázková knížka, a tak se vyhněte ukázkám své práce ve formě screenů. Nahrajte ji raději na Git, GITLab, GITHUb nebo na vlastní webové stránky, kde svou práci můžete snáze prezentovat. 

 

Přemíra technologií
Víme, že chcete ukázat, že toho umíte hodně a že znáte spousty programovacích jazyků, technologií a nástrojů. Ale někdy v tom výčtu může zapadnout to, co skutečně umíte na jedničku a v čem vynikáte. Do životopisu napište jen to, v čem si opravdu věříte. Pokud s něčím začínáte, dodejte do poznámky. Vždy je lepší sdělit úroveň znalosti hned na začátku, abyste poté vy ani zaměstnavatel nebyli nemile překvapeni. To, s čím jste se setkali na škole a léta s tím nepracovali, klidně vynechte a soustřeďte se na to, co byste mohli využít v nové práci.

 

Nepřivlastňujte si cizí zásluhy 
Pracujete-li na něčem v týmu společně, je jasné, že jste na výsledky hrdí. Ovšem nepřivlastňujte si zásluhy druhých. Napište, jakou část jste v týmovém projektu měli na starosti právě vy a vyhněte se tak slůvku “my”.

 

Správný template CV
Když používáte šablonu CV, ujistěte se, že neobsahuje logo bývalého zaměstnavatele. Pokud to jde, vymažte ho, nebo si najděte template nový. Věřte nám, nepůsobí to dobře.

 

Kurz vaření nebo Photoshopu?
Proč ne, klidně svému budoucímu zaměstnavateli ukažte, že máte i jiné koníčky a zájmy, než jen práci. To je určitě žádoucí. Ale dejte si pozor, kam tyto informace ve struktuře CV vložíte. Budou patřit spíše do sekce koníčky. Ve Školení a certifikace nechte pouze to, co souvisí s danou pozicí a co je pro obor důležité.

 

Více prací najednou?
Pokud pracujete u více zaměstnavatelů najednou a jeden projekt máte například na vedlejší pracovní poměr, na brigádu nebo na part-time, napište to. Ukažte, do kterého projektu investujete více času a který máte jen jako občasnou výpomoc. 

 

Raději si vše 2x zkontrolujte
Gramatické chyby se v životopise netolerují, ostatně jako nikde jinde. Přečtěte si celý text několikrát a klidně ho nechte přečíst i další nezávislé oči, které možná uvidí to, co vy v danou chvíli ne. Protože by byla škoda, kdyby celá vaše snaha ztroskotala na špatném i/y.

 

Řídíte?
Informace o tom, jak dlouho máte řidičský průkaz může být zajímavá, ale pravděpodobně pro IT profese ne zas tolik jako technologie, které ovládáte. Pokud tedy nemáte v popisu práce rozvoz čehokoli a kohokoli, tuhle informaci můžete vypustit.

 

CV nebo LinkedIn
Namísto CV, můžete použít i skutečně dobře vyplněný profil na LinkedINu. Pokud ho vyšperkujete, mohou vám začít chodit nabídky práce, které budou zacílené přímo na vás a na vaše zkušenosti. Dejte si tu práci a vyplňteňte si LinkedIn profil. Uvidíte, že brzy sklidíte svou snahu ve formě relevantních nabídek.

 

Komunikace s personalisty
Možná se vám tento odstavec bude zdát zbytečný, ale věřte, že není. Pokud reagujete na pozici, která se vám líbí a posíláte svoje CV personalistům, napište ji do emailu krátký odstavec. Pozdravte, v krátkosti se představte, napište, proč reagujete na pozici a co se vám na ní zalíbilo a připojte své CV. Pokud pošlete pouze emotikon Thumbs Up a v příloze CV, trochu tím degradujete sami sebe a kazíte si možná zbytečně první dojem, který na budoucího zaměstnavatele uděláte.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.



Mohlo by vás také zajímat

11 tipů na online pohovor

čtení na 2 minuty 8.6.2020

Rozhovor s testerem Jaroslavem Kubá...

čtení na 4 minuty 12.12.2022

Jak uspět na LinkedInu a jak si per...

čtení na 5 minut 4.10.2022

Skryté funkce profesní sítě LinkedI...

čtení na 5 minut 3.10.2022

7 kroků k efektivní poptávce po IT ...

čtení na 3 minuty 8.7.2020

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster