Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Chtěli byste změnit obor a naskočit do IT? Jste po škole a přemýšlíte, co pro vás bude to pravé ořechové? Nebo budete digitalizovat část svého byznysu a potřebujete se orientovat na poli IT pozic?

Pojďme to vzít trochu obšírněji a udělejme si nejprve obrázek o životním cyklu vývoje softwaru, abychom pochopili, ve které části procesu si určité pozice přijdou na své.

Udělejme si společně přehled o pozicích, bez kterých se při vývoji SW dle Waterfallu pravděpodobně neobejdete.

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Fáze zadání a analýzy

Na úplném začátku stojí klient se zadáním, které je potřeba zanalyzovat. Nejprve se tedy projekt dostane do rukou analytiků (Business Analyst, Process Analyst, Data Analyst, IT Analyst, Technical Analyst). Analytik se snaží shrnout na základě dat hlavní myšlenku, účel a přínos SW, který se má vyvíjet. Cílem v této fázi je analyzovat data, na kterých se následně bude vymýšlet celé řešení. Vstupní pozicí do analýzy může být pozice Business Analyst.

Business Analyst sbírá požadavky klienta a vyhodnocuje je. Dalo by se říci, že funguje jako most mezi businessem a vývojem. Na základě důkladného doptávání se zákazníka mu pomáhá utříbit si, co vlastně od vývojářů a od samotného SW očekává. Analyzuje požadavky klienta a rozpracovává je do ucelených diagramů a popisů, které ukazují možnost, jak se s danou aplikací bude pracovat. Z popisu je tedy patrné, že je v úzkém kontaktu nejen s vývojáři, ale také s projektovými manažery nebo Scrum Mastery, případně i s architekty. Business Analyst se při své práci může setkat s nástroji jako je UML, XML, Enterprise Architect. Dále může využít MS Visio, BPMN a JIRA.

Fáze návrhu řešení a designu

V další fázi životního cyklu SW se dostáváme k návrhu řešení, které mají na starosti designéři a architekti (Solution Designer, Enterprise Architect, System Architect, Database Architect, IT Architect, Integration Architect, Network Architect, Security Architect). Ti navrhnou, jak celý projekt bude fungovat, na jakých základních kamenech bude stát a o jaké pilíře se bude opírat. Podobně jako architekt připravuje návrhy pro nový dům. Vzhledem k obsáhlosti návrhu musí brát v potaz aktuální trendy, požadavky klienta i uživatele a samozřejmě možnosti např. platformy, databáze a programovacích jazyků, které pro projekt zvolí jako nejlepší řešení. Architekti a designéři zůstávají u projektu po celou dobu, aby mohli v případě nutnosti cokoliv upravit. Jelikož právě oni udávají směr celého vývoje, neměly by u nich chybět roky praxe. Na pozice architektů a designérů se tak ve většině případů posouvají již zkušení vývojáři.

Fáze vývoje

Vývojáři nebo také developeři pracují s programovacím jazykem a právě oni skládají softwarové řešení dohromady. Nyní známe desítky programovacích jazyků, a tak je můžeme rozdělit dle toho, zda pracují s jazyky vyšší nebo nižší třídy. Zároveň se můžeme setkat s rozdělením developerů, kteří pracují na backendu, frontendu nebo fullstack.

Fronted Developers pracují na té části webů nebo aplikací, kterou vidí a se kterou interaguje samotný uživatel. Jde jim tedy především o funkčnost vizuální stránky projektu. Úzce spolupracují s designéry a grafiky, kteří jim dodávají grafické podklady, s čímž souvisí, že by jim design neměl být cizí. Frontend vývojář potřebuje umět programovací jazyk JavaScript a znát například React nebo Angular. Kromě designérů spolupracují s produktovým týmem, aby chápali potřeby projektu, dále s backend developery a testery, kteří kontrolují funkčnost jejich řešení.

Backend Developers vyvíjí a starají se o technologie, které jsou za vším, s čím pracují frontend vývojáři. Backend v sobě zahrnuje kombinaci databáze a softwaru, který běží na serveru, cloudu nebo kombinaci obojího. Aby spolu aplikace, databáze a server komunikovaly, backend vývojář musí ovládat programovací jazyky jako Java, Python, PL/SQL, PHP, C#, které umožní vybudování aplikace. Mohou se setkat s databázemi jako MySQL a Oracle nebo jazykem SQL. Na této pozici se očekává, že bude specialista metodický, logicky přemýšlející a analyticky zaměřený. Backend vývojář je v úzkém kontaktu podobně jako fronted vývojář s produktovými členy týmu, product ownerem a testery.

Láká vás vývojářská dráha? Mrkněte sem na tipy, jak se stát Junior SW developerem.

Testování a ověřování kvality v testovacím prostředí

Když máme postaveno, je potřeba SW otestovat, zda vše funguje, jak má (pozn. redakce: stále se bavíme o waterfall vývoji SW, např. u agilního způsobu vývoje se testuje již během vývojového procesu). Na řadu přicházejí testeři neboli QA Engineers. Úkol testerů je jasný: nejprve připravit všechny možné scénáře, které by při fungování a praktickém využívání produktu nebo aplikace mohly nastat. Poté odhalit nepřítele, v tomto případě chybu v chování aplikace, která neodpovídá zadání. Tyto bugy reportují vývojářům, kteří je upraví tak, aby byla zaručena hladká uživatelská zkušenost. 

Setkat se můžeme s automatizovanými a manuálními testery, jejichž práce se často na projektu kombinuje, jelikož každé testování se může zaměřit na něco jiného. Manuální tester krok po kroku „ručně” testuje podle scénáře, ať už z pohledu uživatele a nebo integračně a systémově. Zatímco automation tester napíše seznam kroků (script v programovacím jazyce), jak má program postupovat při testování. Manuální testing je vhodný pro komplexní případy, automatizovaný se zase využije při větším množství často se opakujících úkolů.

Druhů testování je rovnou několik: testování bezpečnosti, výkonnosti, SIT, UAT, performance a další. U testerů se vyžaduje velký smysl pro detail a metodické a analytické uvažování.

Jak začít kariéru v testingu? Průvodce krok za krokem najdete tady. 

Release a údržba

Moment, na který všichni úpěnlivě čekají je tady, máte připraveno a můžete překročit k nasazení z testovacího prostředí do ostrého, což může být u různých projektů odlišné (můžeme se setkat s releasem po několika měsících, po několika dnech, ale i několikrát za den). V této fázi může nastoupit např. Release manager, který bude strážit celý proces spuštění.

Pokud vše funguje hladce, tak byste v ideálním případě měli potřebovat už jen helpdesk a technickou podporu. Ta se dělí na tři stupně dle toho, jaké technické problémy dokáží vyřešit sami a které musí poslat dál. 

Další pozice

V rámci vývoje SW je ještě několik pozic, které se prolínají celým procesem a záleží vždy na týmu a typu vývoje, zda ji v projektu najdete či nikoli.

Project Manager a Scrum Master 

V týmu se můžeme setkat také s projektovým manažerem a se Scrum Masterem. Project Manager řídí projekt od začátku do konce, je zodpovědný za termíny, dodání výstupů, delegaci činností v týmu na základě požadavků od klienta, správnou alokaci specialistů, reporting a hlavně za to, že se všechny potřebné informace dostanou ke všem členům týmu včas. Projektem se pro projektového manažera může stát nejen vývoj produktu, ale také testování, vývoj a úprava jednotlivých komponent SW a další.

Scrum Mastera potkáte během agilního vývoje. Dbá na dodržování principů Scrum metodiky a pomáhá týmu tyto metodiky uplatňovat. Ideální je, pokud oba (Project Manager i Scrum Master)  pracují i s koučovacími metodami, aby ve svých týmech dokázali pozvednout motivaci, protože kromě detailního porozumění projektu, musí umět vést lidi.

Product Owner

Doslova bychom pozici mohli nazvat jako vlastník produktu (čímž může být SW, jeho část, aplikace, apod.), který od začátku definuje vize a cíle, kam se má daný produkt dostat. Kromě prioritizace na vývoji má na starosti také předávání svých vizí nejen týmu, ale i veřejnosti.

Data Developer

Datoví analytici a vývojáři poskytují data společnostem tak, aby je mohly využívat k vyhodnocování a optimalizaci výkonu, dále mohou řešit např. Big Data nebo A.I. Ti, kteří se věnují Business Intelligence, sbírají a vyhodnocují data, která jsou prospěšná především pro obchodní stránku klienta. Snaží se lépe pochopit chování trhu a přináší obchodu informace pro lepší rozhodování a řízení firmy. 

DevOps Engineer

Tuto pozici najdeme hlavně při DevOps způsobu vývoje a každá společnost může mít na pozici odlišné nároky. DevOps představuje spojení lidí, procesů a technologií, jehož cílem je zajistit průběžné doručování kvalitních produktů a služeb zákazníkům. Oproti ostatním stylům vývoje totiž realeasují produkt nebo aplikaci do ostrého prostředí mnohem častěji, což týmu umožňuje rychle opravovat chyby a zaručují krátkou dobu dodávky. DevOps Engineer je zodpovědný za kontrolu a zavádění procesů, různých metodik a nástrojů, které se využijí v průběhu celého životního cyklu vývoje SW.

Jak vidíte, IT je mimořádně pestrý obor, kde si můžete najít přesně ten svůj průnik technologií a činností, které vás budou bavit. Pokud jsme vás nalákali a máte chuť ty první IT krůčky udělat, máme pro vás pár tipů, které pomohou. Přečíst si je můžete tady. Anebo se nám rovnou ozvěte a můžeme probrat, jaké jsou možnosti. Držíme palce!

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Testeři a programátoři: rozdílné tá...

čtení na 3 minuty 8.9.2021

Přechod z Java 8 na Java 11: postře...

čtení na 3 minuty 22.4.2021

Jak zodpovědět otázky NEajťáků o za...

čtení na 2 minuty 27.5.2021

Pád a vzestup AMD

čtení na 3 minuty 12.8.2021

Historie IT Guys 50.—70. léta

čtení na 4 minuty 3.1.2023

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster