Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Jak dostávat na LinkedIn relevantní nabídky práce?

Chodí vám na LinkedIn nabídky práce, které neodpovídají vašim přáním? Praská vám inbox s nabídkami, které vás ale nezajímají? Nejdříve jste ze slušnosti odepisovali všem recruiterům, ale po nějaké době jste to vzdali… Známe důvod těchto neúspěšných pokusů! V článku vám ukážeme, co dělat, aby nabídky práce byly přesně takové, jaké chcete. 

V současné době je LinkedIn jednou z nejdůležitějších a nejvyhledávanějších platforem, kde experti z oblasti informačních technologií získávají nabídky na nové projekty. Je to místo, kde můžete prezentovat své zkušenosti, dovednosti a profesionální profil.  A právě pro IT náboráře jsou neustále aktualizované LinkedIn profily klíčovým nástrojem pro vyhledávání vhodných kandidátů pro obsazování různých IT pozic. Možná už tušíte, kam tím míříme.

Udržujte svůj LinkedIn profil aktuální

Jedním z důvodů, proč je důležité udržovat LinkedIn profil aktuální, je zajištění relevance vašich zkušeností a dovedností. Pokud máte na profilu zastaralé informace o technologiích a platformách, se kterými pracujete, může to vést k tomu, že vás IT náboráři přehlédnou. I přes to, že jste na danou pozici jako stvoření a projekt by vás skutečně bavil. Váš profil v tuhle chvíli mluví za vás.

Pokud byste chtěli vědět, jak si důkladně vyplnit svůj LinkedIn profil, přečtěte si článek Jak uspět na LinkedInu a jak si perfektně vyplnit vlastní profil. Díl III., kde vám ukážeme všechna zákoutí LinkedInu, která vás možná překvapí.

 

Příklad ideálně vyplněného LinkedIn profilu:

Motto

Motto je vidět ihned pod vaší fotografií a je to nejčastěji první informace, kterou se o vás člověk dozví. Na Mottu si dejte záležet. Můžete se setkat s Motty, které obsahují citáty nebo moudra, kterými se člověk řídí. Pokud ale LinkedIn berete vážně a chcete získávat relevantní nabídky práce a spojení, Motto využijte jinak.

V Mottu je dobré uvést, na jaké pozici aktuálně pracujete, ALE s upřesněním. Pokud do Motta napíšete: SW Engineer nebo Tester, tak se toho recruiter o vás na první dobrou moc nedozví. Zkuste do Motta napsat například i jazyk vývoje, který používáte, nebo formu testingu, která je pro vás denním chlebem. Z prvního pohledu by mělo být jasné, co SKUTEČNĚ děláte.

Summary

V Summary se můžete rozepsat trochu více. Je delší a vy tak máte víc prostoru na to, napsat nejen co děláte a co vás baví, ale také co hledáte. Uveďte v pár větách, čemu se věnujete po většinu vašich pracovních dní a na jaké pozici máte nejvíce zkušeností a znalostí. Zde také uveďte technologie případně frameworky, které jsou vám nejbližší. Pomůžete recruiterovi vás lépe poznat a může vám tak nabídnout projekt, který vám bude skutečně sedět. 

U technologií máme malé doporučení. Zamyslete se, které jsou pro vás opravdu důležité a napište max. 3-4, ukážete tím svoji profesionalitu. Pokud byste vypsali všechny, se kterými jste se za svůj život setkali, vrátíte recruitera na začátek a on si opět nebude jistý, zda daný projekt bude přesně pro vás. Někdy je méně více.

Pokud jste například manuální testeři a rádi byste se posunuli do automatizace, tak přesně tady je to správné místo, kam to napsat. Klidně použijte spojení jako: “Rád bych se v budoucnu posunul do automatizace a rozšířil si obzory v XY oblasti.

V summary máte k dispozici 2 000 znaků, jen myslete na to, že pokud si souhrn někdo přímo nerozklikne tlačítkem Zobrazit více, tak uvidí první 3 řádky. 


Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

Pracovní zkušenosti

Názvy pracovních pozic jsou super, ale ne každý si pod samotným názvem dokáže představit, co bylo součástí vaší náplně práce a s jakými technologiemi jste pracovali. Tak to pojďme zkusit jinak a lépe. Ke každé pozici napište pár vět (nebo klidně jen odrážek, pokud se nechcete moc rozepisovat v souvislých větách :). Rozepište náplň práce a doplňte ty nejdůležitější technologie. Zde opět doporučujeme vybrat jen ty nejdůležitější, abyste recruitery nemátli. U pozice, kterou právě děláte a je tedy nejaktuálnější, se nebojte více rozepsat. Detaily tvoří celkový dojem.

Popis by měl obsahovat informace o tom, jaké technologie a v jakém kontextu jste je používali. Pokud jste například pracovali jako webový vývojáři, můžete uvést, že jste se specializovali na vývoj webových aplikací a používali jste hlavně technologie HTML, CSS, JavaScript a frameworky Angular nebo React. Můžete také zmínit, zda jste pracovali s backendovými technologiemi jako Node.js, Ruby on Rails nebo PHP apod.

Pokud jste pracovali například jako softwarový inženýři, můžete uvést, že jste pracovali na vývoji desktopových aplikací a používali jste především programovací jazyky jako Java, C++ nebo C#. Můžete také zmínit, jaké frameworky nebo nástroje jste využívali při vývoji, například .NET Framework.

 

Dovednosti

Vaše skilly jsou velmi důležitou součástí profilu, na kterou se recruiteři dívají. Abyste i zde udržovali aktuálnost, máme pro vás malou vychytávku. Seřaďte si dovednosti přes možnost Uspořádat tak, že vaše primární technologie budou nejvýše. Tak můžete napsat skutečně všechny skilly, které ovládáte, ale recruiter uvidí nejprve ty, se kterými aktuálně pracujete a nebude vám tak připravovat nabídku se skilly, které už nechcete oprašovat. Druhou možností je neaktuální skilly smazat.

 

Kolik uvést technologií?

Tuto informaci jsme už několikrát zmínili v předchozích odstavcích, ale je pro nás na tolik důležitá, že jsme se rozhodli o ní napsat samostatně. Uvádějte pouze hlavní technologie, se kterými pracujete. V oblasti IT je velmi široká škála programovacích jazyků, frameworků a nástrojů. Avšak, pokud na vašem profilu uvedete příliš mnoho technologií, se kterými jste se v minulosti setkali, ale aktivně s nimi nepracujete, mohou se IT náboráři v množství ztratit a nebude jim tak jasné, co je vaše doména. Je proto lepší zaměřit se na hlavní technologie, se kterými jste pracovali a ve kterých máte skutečně odborné znalosti. Tímto způsobem zároveň ukážete, že se v daných technologiích skutečně vyznáte.

 

Práci zrovna nehledáte?

Máte práci, ve které jste spokojeni a nehcete dostávat neustále nabídky, které musíte odmítat? S následujícími tipy se odmítacím zprávám vyhnete. Zde vám doporučíme článek, ve kterém jsme tuto situaci popsali opravdu do detailu Jak uspět na LinkedInu a jak si perfektně vyplnit vlastní profil. Díl III.

 

Jak komunikovat s náboráři, abyste získali to, co chcete? 

Základem je dobrá zpětná vazba, která zabrání tomu, aby vám nechodily nabídky, které se vám nelíbí. Pokud vám od recruitera přijde nabídka, komunikujte s ním - ideálně slušně, uvidíte, že se vám vašem snaha brzy vrátí. Nezapomeňte pozdravit a dejte náboráři vědět, zda se vám nabídkou trefil do noty či nikoli. Pokud byla nabídka zcela mimo vaši představu, nebojte se napsat, jakou pozici i s konkrétními detaily byste si představovali a zda se vám náborář může v budoucnu ozvat. Až se náboráři naskytne něco, co by pro vás bylo jako stvořené, ozve se vám. A pokud se vám nabídka zamlouvá, nebojte se zeptat na detaily, které vás zajímají. Ptejte se na všechno!

I když vám nabídky chodí často, nedívejte se na ně jako na SPAM, díky nim máte přehled o trhu a víte, co si můžete dovolit nebo kam se případně v budoucnu posunout. Pokud máte v recruitera důvěru, klidně si ho přidejte do svých connections. V budoucnu to oceníte oba dva.


Udržování aktuálního LinkedIn profilu s relevantními informacemi o vašich zkušenostech, vašich oblíbených technologiích a krátkých popisech jednotlivých pozic, může zvýšit vaši šanci, jak být viděn a osloven  IT náboráři s tou správnou nabídkou. Je to skvělý způsob, jak se prezentovat a získat nové profesní příležitosti. Nezapomeňte pravidelně aktualizovat váš profil a přizpůsobovat ho vaší kariérní cestě a cílům.

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

 

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

Příprava na pohovor pro IT pozice

čtení na 5 minut 9.9.2020

9 tipů pro dobrý první dojem na poh...

čtení na 3 minuty 7.12.2021

Gamifikace v HR: hrou k lepším výsl...

čtení na 4 minuty 16.3.2022

Kariéra Key Account Managera: Jak j...

čtení na 2 min. 10.4.2024

5 pravidel pro úspěšný pohovor

čtení na 3 min 21.3.2023

HPP nebo IČO: jak pracovat jako IT ...

čtení na 5 minut 17.9.2021

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster