Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 info@systeum.cz +420 608 408 716

Jsme tu pro vás PO - PÁ 9:00 - 17:00 obchod@systeum.cz +420 608 408 716

Čeká vás pohovor, přemýšlíte, co bude nejvhodnější si obléct, trochu googlíte...A po pár minutách získáte pocit, že jestli nepříjdete v obleku s kravatou nebo úplně minimálně  v saku, jestli vám polobotky nebudou dokonale ladit s páskem od kalhot, místo nikdy nedostanete. 

Nebojte se ničeho, až tak vyhrocené to oblékání na pohovor není. IT svět má trochu jiná, můžeme říct volnější, pravidla než třeba obchodníci nebo bankéři, pojďme se na to mrknout. Přichystali jsme pár jednoduchých tipů, které vám pomohou se na pohovor obléct přiměřeně a stále se cítit pohodlně a zůstat sám sebou. Budeme se snažit dát i pár praktických příkladů.

Jak se obléct na pohovor do IT

Zajímá vás oblast IT a hledáte pracovní pozice a pracovní příležitosti v IT oboru? Ať už jste programátor, developer, tester, analytik nebo software architekt, ozvěte se nám a my vám z naší nabídky IT práce najdeme IT projekt na míru. Podívejte se, jaká volná pracovní místa v IT oblasti momentálně nabízímePomůžeme vám najít nové pracovní výzvy a příležitosti. Těšíme se na spolupráci s vámi!

 

Oblečení v dobrém stavu i kvalitě

Vždy, když budete vybírat co na sebe, mějte na paměti, že tím, co si oblečete projevujete určitý respekt. K firmě, k samotnému pohovoru, k lidem, se kterými se na pohovoru setkáte. Proto je klíčem čisté, kvalitní oblečení, které vám sedne a ve kterém budete vypadat upraveně. A nezáleží na tom, jestli outfit zahrnuje oblekové kalhoty nebo oblíbené tenisky.

Praktické tipy: U bot se ujistěte, že jsou čisté. Oblečení si vyperte, vyžehlete. Oblíbený desetiletý svetr se žmolky raději nechte doma a oblečte si takový, který ještě nezačal hlodat zub času...Už asi chápete, co se snažíme říct :).

Jak zohlednit počasí?

Počasí vezměte v potaz a oblečte se přiměřeně venkovním teplotám. Pokud panuje tuhá zima, sako klidně můžete vyměnit právě za svetr. Určitě se budete cítit lépe a pak i snáz doladíte bundu nebo kabát. Kombinace lehkého obleku a teplé zimní bundy by vás tak trochu přenesla do dob tanečních a maturitních plesů a to asi zrovna teď nechcete. 

Větší oříšek to je v létě. Přijít na pohovor v kraťasech a tričku s krátkým rukávem není ve většině případů úplně ideální řešení. Zkuste tedy sáhnout po lehkých materiálech, díky kterým se budete cítit příjemně i v dlouhých kalhotách a triku či košili s dlouhým rukávem (ty se dají přece vyhrnout).

Oblečení na pohovor do IT

Hlavně, ať se cítíte příjemně

Správné oblečení má být takový váš parťák, který vás podrží. Neberte si na sebe proto nic, v čem se budete ošívat, co vás bude nutit si stále něco kontrolovat, bude vás škrábat nebo kousat. Na pohodlí a sebevědomí by vám to moc nepřidalo a žádný dress code za to nestojí. Oblečte se zkrátka tak, ať jste to pořád vy. Potřebujete se soustředit na jiné věci, než jestli máte zastrčenou kravatu nebo vás tlačí bota.

Zeptat se není hřích

Netušíte, jaké oblečení bude pro danou společnost adekvátní? Zkuste mrknout na sociální sítě, v čem zaměstnanci normálně chodí, jak na vás budou působit outfity z fotek a videí atd...A pokud ani z toho nic nezjistíte, zeptejte se na dress code personalisty nebo osoby, která s vámi pohovor domlouvá, špatně to vnímáno určitě nebude.

Kapitola Rouška

Musíte i v současné situaci na osobní pohovor? Pravděpodobně budete řešit roušku...Je potřeba ji nějak ladit s outfitem? Není to nutné, dbejte ale na to, aby byla rouška čistá, u jednorázové zrovna vyndaná z obalu. A raději si vezměte jednu záložní, kdyby náhodou praskla gumička.

A co když vás čeká online pohovor?

Oblečte se jako na ten osobní, boty klidně vynechte. „Normální pohovorové oblečení” vám pomůže se dostat do té správné nálady, i když budete sedět doma v obýváku nebo v kuchyni.

Držíme palce a přejeme úspěšné pohovory!

 

🟡 Hledáte zajímavý projekt? Mrkněte, jak to u nás chodí a jaké kolegy aktuálně hledáme.

🟡 Máte kolegu nebo kamaráda, který se poohlíží po novém projektu? Zapojte se do našeho referral programu Doporuč a získejte finanční odměnu za doporučení.

🟡 Chtěli byste začít pracovat v IT? Stáhněte si náš ebook ZAČNĚTE PRACOVAT V IT: aneb od prvních krůčků po vysněnou práci, ve kterém vás provedeme krůček po krůčku informacemi, kurzy i praxí, které jsou tolik potřebné nejen pro ty, kteří chtějí změnit obor, ale i pro ty, kteří se chtějí pracovně posunout a dále se vzdělávat.

🟡 Víte, jak si co nejjednodušeji a nejefektivněji připravit půdu pro nové pracovní začátky? Mrkněte na náš ebook: Připravte se na nová pracovní dobrodružství - Průvodce k úspěšné změně zaměstnání. Dream job je za dveřmi, stačí jen vzít správně za kliku.

Nebo sdílejte tento článek, který třeba poslouží i vašim známým.

Chcete dostávat naše články pravidelně do schránky? Nechte nám tady svůj email a my si rádi zahrajeme na poštovní sovy.

Mohlo by vás také zajímat

HPP nebo IČO: jak pracovat jako IT ...

čtení na 5 minut 17.9.2021

Tipy, jak vést pohovory (nejen na I...

čtení na 4 minuty 2.2.2022

Skryté funkce profesní sítě LinkedI...

čtení na 5 minut 3.10.2022

Nejčastější otázky na pohovoru

čtení na 3 min 22.5.2023

Typy outsourcingu IT specialistů

čtení na 5 min 2.4.2024

Jak se o nás mluví?
Zeptejte se našich klientů…

Systeum
Systeum

„Systeum je jedním z největších dodavatelů našich testerských kapacit. Můžu říct, že kvalita uchazečů je vysoko nad průměrem. Také oceňuji velkou ochotu vyjít vstříc všem našim požadavkům.“

Head of test execution

„Systeum je dlouhodobý partner, u kterého máme jistotu, že kandidáti jsou kvalitní a prověření. Od roku 2015 máme díky nim fungující kvalitní seniorní týmy C++ embedded vývojářů a auto testerů.“

Head of Payment Application

„Systeum, thank you for your help to find the right fit to my team! I can recommend cooperation with you to everybody. Very professional, smooth and friendly.“

IT CIM Inventory Management Development

Příklady dlouhodobé spolupráce

Porsche Moneta Raiffeisenbank Generali Komerční banka Monster